Top list

Seriale foarte bune de pe Netflix. Cum m-a convins serialul The Crown ca este o capodoperă

Home  »  Top list

catmobile

acum 5 ani

Inauguram rubrica seriale foarte bune de pe Netflix cu seria The Crown, unul dintre cele mai urmarite si mai populare seriale de pe reteaua de streaming numarul 1 din lume. Aceasta rubrica isi propune sa explice si sa scoata in evidenta si lucrurile mai putin vizibile despre un serial precum si sa ofere celor care ne citesc o radiografie cat mai completa asupra multitudinii de seriale care ne inconjoara in mediul online.

Seriale foarte bune de pe Netflix – The Crown, o capodopera chiar si pentru critici. Tot ce trebuie să știi despre The Crown

Rubrica seriale foarte bune de pe Netflix incepe cu The Crown, o serie pe care multi dintre cei care ne citesc mi-au recomandat-o si carora le multumesc sincer pentru asta. Daca n-ai vazut pana acum nimic din acest serial, o sa-ti explic pe scurt, despre ce este vorba. Gasesti ceva mai jos un trailer al serialului, care nu sunt convins ca te va convinge sa te uiti la el. Nici macar eu nu mi-am propus sa te determin sa urmaresti serialul, pentru ca acest articol nu este nici platit, si nicidecum unul publicitar. Intreaga rubrica este doar modul meu de a-ti impartasi experientele unui cinefil pasionat, care descopera din ce in ce mai multe productii de calitate, pe care ti le poate recomanda sau nu, la un moment dat, prin intermediul acestui colt online. Asadar…

Seriale foarte bune de pe Netflix. Cum m-a convins serialul The Crown ca este o capodoperă

Claire Foy, actrita care joaca exceptional rolul Reginei

The Crown este printre acele seriale foarte bune de pe Netflix. Fara doar si poate. Despre ce e vorba de fapt, pe larg, in aceasta productie? Ei bine, greutatea celei mai înalte poziții din tara ei cade prematur pe umerii unei fete aparent nepregatite pentru o sarcina atat de dificila. Ea este regina Angliei si este portretizata in aceasta drama istorica de inegalabila Claire Foy, o actrita de care sunt convins ca te vei indragosti prin felul in care reuseste sa transpuna fiecare traire, fiecare sentiment.

Acesta este de fapt punctul de plecare al The Crown, drama pe care multi critici o considera printre acele seriale foarte bune de pe Netflix in acest moment si care ne invită să ne cufundăm în biografia Reginei Elisabeta a II-a incepand cu 1947, cu cinci ani înainte de încoronarea ei.

Se pune inevitabil întrebarea: va reuși o fată atat de tanara să ajungă liderul unei întregi națiuni, sau mai bine zis, a unui imperiu? Cât va trebui să se jertfească pentru a nu trăda mandatul sacru pe care soarta i l-a înmânat?

Răspunsul il veti gasi intr-o poveste ambițioasă care depășește limitele simplei biografii, menita parca sa devina o frescă istorică, deoarece fiecare sezon al seriei se întinde pe un deceniu al domniei lui Elizabeth. În același timp, The Crown este o dramă de familie, care nu se sfieste sa sublinieze turbulențele din Familia Regală. Unul dintre cele mai bune dintre multele seriale de pe Netflix este un studiu politic al ambițiilor primilor miniștri succesivi chemați la un interviu cu regina.

Ba chiar, se transforma la un moment dat intr-o saga romantică care vizeaza căsătoria dificilă a lui Elizabeth cu Filip și iubirile imposibile ale prințesei Margareta. Si da, este, de asemenea, un caz de studiu psihologic: de la Churchill la Jacqueline Kennedy, de la secretarul privat la consilieri, niciun personaj nu scapă de o analiza fina a slăbiciunilor și iluziilor lor secrete, dar și a resurselor ascunse în fiecare.

În tot acest cadru, celebrul scenarist Peter Morgan se concentrează pe o dilemă centrală: conflictul dintre public și privat în inima unui individ; între datoria Reginei față de instituția Coroanei și ceea ce reprezintă pentru mulți și, pentru ea și pentru alții, dorințele personale de libertate și fericire.

The Crown are motive intemeiate sa fie considerat printre acele seriale foarte bune de pe Netflix, nu doar pentru maniera in care a fost gandit, ci si pentru felul in care a fost redat in imagini fiecare deceniu din viata Reginei. De altfel, serialul a primit deja numeroase premii, printre care și premiul pentru cea mai bună actriță și cel mai bun actor oferit de „Screen Actors Guild Awards” pentru Foy și Lithgow, plus alte 13 nominalizări la Premiile Emmy. Serialul a fost urmărit, de la lansare și până în prezent, de peste 75 de milioane de conturi din întreaga lume, pe Netflix. Este prima dată când platforma de streaming online a dat publicitatii astfel de cifre!

Netflix, investitii record in The Crown si in Marea Britanie

Peste 500 de milioane de dolari (400 de milioane de lire sterline) a alocat reteaua de streaming productiilor din Marea Britanie, printre care si serialul despre care vorbim in acest articol. A fost pentru prima data in istorie cand Netflix si-a detaliat in mod public cheltuielile pentru realizarea si licentierea unor show-uri realizate in Marea Britanie. Dupa cum stim, Netflix realizeaza cateva seriale de exceptie, iar unele dintre cele mai apreciate vor fi filmate in aceasta zona. Printre ele, si serialul The Crown, dar si seriile Black Mirror sau Sex Education. Reed Hastings, directorul executiv al celor de la Netflix a marturisit in cadrul conferintei Royal Television Society ca „Marea Britanie are cel mai mare buget de productie dupa Statele Unite ale Americii”.

Hastings a prezis că noua competiție (Amazon, Apple Tv, Disney etc) va crește și mai mult costul programelor. The Crown este considerată a fi cea mai scumpă dramă din Marea Britanie la un cost raportat de 100 de milioane de lire sterline, dar Hastings a spus că pentru a concura cu bugetele din ce in ce mai impresionante ale noilor intrați „vom ridica oferta de a ține un conținut excelent … iar într-o zi The Crown se va demonstra a fi o investitie minora”. Nu va plictisesc insa cu astfel de detalii, chiar daca ele subiliniaza cat de mult investeste Netflix intr-un serial, ce e drept, extrem de urmarit. Mergem la un alt capitol.

De ce am fost impresionat de The Crown si de ce criticii il considera unul dintre acele seriale foarte bune de pe Netflix

E usor sa arunci in fata titulatura de cel mai bun serial de pe Netflix, dar e destul de dificil sa justifici acest aspect, tinand cont de multitudinea de productii de buna calitate de pe aceasta retea de streaming. Nu voi intra insa in comparatii si nici nu mi-am propus sa fac asta in acest articol.

Firesc, e o opinie personala, dar am incercat sa inteleg de ce serialul The Crown este considerat de multi, printre acele seriale foarte bune de pe Netflixt. Dincolo de simpatia mea personala fata de Regina Angliei sau de admiratia pentru jocul actoricesc excelent al lui Claire Foy (pacat ca va fi inlocuita in sezonul urmator) ori Matt Smith (foto jos), am remarcat si cateva dintre comentariile voastre intr-un top al celor mai bune seriale Netflix pe care l-am realizat pe acest blog.

Mi-a placut sinteza unora dintre voi asupra seriei si consider ca in mare parte, oamenii aveau dreptate. I-am dat o sansa serialului si va sfatuiesc sa o faceti si voi, pentru ca merita. Sigur, s-ar putea sa nu fim de aceeasi parere, dar realitatea este ca cifrele si premiile vorbesc de la sine despre cat de bine a fost gandit, produs si pus in scena acest serial. Probabil ca pentru multi dintre voi, The Crown nu este cel mai bun serial de pe Netflix in acest moment, la fel cum pentru o parte s-ar putea sa fie detasat cel mai bun. Am sa-mi exprim insa pozitia mea sincera, in cele ce urmeaza.

Cred ca detaliul principal prin care productia Netflix „The Crown” iese in evidenta este faptul ca el se concentreaza cumva pe o idee aparent depasita. Ce vreau sa spun cu asta? Intr-o lume dominata de Game of Thrones sau La Casa de Papel (seriale exceptionale, pe care le-am sorbit si eu la randu-mi), seria lui Peter Morgan se concentreaza pe altceva.

Adica evidentiaza ideea ca exista bunuri, apartentente, responsabilitati publice samd care cer ego-ului personal sa stea deoparte. Iar asta e o realitate! Dura, aparent necunoscuta, dar de care multi dintre noi ne lovim, fara sa stim, iar altii o fac la cel mai inalt nivel. The Crown seamana cu Downtown Abbey, dar este clar o productie mult mai sofisticata, cu o mai mare sensibilitate, cu mai multe detalii de suflet si cu o serie de actori senzationali.

The Crown contravine curentului in opinia mea si reaminteste cumva publicului de astăzi că există alternative la narcisismul postmodern și nu se teme să arate costurile personale ale acestor alternative. Regina, la fel ca tatăl ei, George al VI-lea este aruncată într-un rol nedorit, ceea ce îi perturbă viața și o obligă să devină o altă persoană, modificând relațiile cu soțul, sora și fiul ei Charles. E aproape ireal cand urmaresti scene impecabil redate in care Regina se chinuie (impotriva propriei vointe) în a-i face pe cei pe care îi iubește să sufere, dar respectand tot ceea ce presupune responsabilitatea familiei regale.

Cum reușește seria să-i angajeze pe telespectatori cu o poveste atât de îndepărtată de sensibilitățile de astăzi indepartand umbra anacronismului din acțiunile aristocrației si familiei regale?

Ei bine, felul in care „creste” Regina este important, pentru ca ea contribuie din plin la acest fenome. Elizabeta devine din ce în ce mai mult om de stat capabil să ia decizii care sunt chiar ideale pentru Marea Britanie (vizita în Ghana, în cel de-al doilea sezon, pentru a ține țara în Commonwealth). Si multe altele, pe care le veti descoperi pe parcurs.

Toate acestea sunt susținute de un scenariu exceptional, de actori de o îndemânare admirabila si de o recuzita impresionanta ori de cadre spectaculoase, care devin o placere pentru ochi. Da, prieteni: intre multe seriale foarte bune de pe Netflix, productia The Crown pare intr-adevar o capodopera si iti recomand sa o vezi AICI. Apoi sa-mi lasi parerea ta, mai jos.

Summary
Aggregate Rating
5 based on 3 votes
Brand Name
Netflix
Product Name
The Crown