Lenovo A5, telefon de buget » Compania a lansat in ultima vreme cateva terminale atractive pe piata. Pe blogul nostru gasiti detalii sugestive despre doua dintre acestea in articolele Lenovo K5 2018 review si Lenovo Z5 review, telefoane intampinate destul de bine de publicul tinta al producatorului.
Lenovo K5 Note with 6-inch 18:9 display, Lenovo A5 with 5.45-inch display launched https://t.co/Loo90Y6k3L pic.twitter.com/bJ9MoOdc0Q
— Gizmo Times (@gizmotimestech) June 6, 2018
Am ratat insa ocazia sa discutam despre modelul Lenovo A5, un smartphone lansat de asemenea recent pe piata, care ofera cateva specificatii atractive pentru sectorul de buget si mai ales, cateva specificatii atractive pentru pretul sau final de achizitie.
Lenovo A5 pret in Romania
Momentan, dispozitivul nu a ajuns in tara noastra, dar este disponibil pe site-ul Gearbest.com. Acolo, Lenovo A5 costa 99 de dolari, ceea ce ne face sa credem ca daca ajunge in Romania, Lenovo A5 nu va sari de suma de 500 de lei. In plus, el va fi inclus cu certitudine in ofertele operatorilor de telefonie de la noi, astfel ca poate fi o achizitie mult, mult mai ieftina, cel putin pe termen scurt.
Specificatii tehnice si pareri despre Lenovo A5
Imbracat in sticla si metal, noul model Lenovo A5 cantareste doar 160 de grame, dar grosimea sa atinge 9.8 milimetri. Este un telefon destul de gros in opinia mea, dar usor de manevrat, mai ales ca greutatea sa este optima. In cel mai rau caz poti spune ca nu are un aspect atat de modern atunci cand il vezi prima data si ii analizezi grosimea.
Ecranul are margini destul de evidente, iar partea de sus si de jos este una clasica. Firesc, Lenovo nu si-a propus sa aduca in oferta sa un smartphone foarte atractiv la acesti bani si s-a concentrat pe alte avantaje. De remarcat totusi ca raportul corp-ecran ajunge la 80%, ceea ce nu e rau. Cel putin, acestea sunt datele oferite de producator.
Punctele sale forte sunt display-ul in format 18:9 si mai ales bateria. Lenovo ne anunta ca modelul A5 are o baterie de 4.000 de miliamperi, ceea ce se traduce printr-o performanta importanta la nivel de autonomie. Pana la 10 zile in standby si pana la 8 ore de video playback la rezolutie Full HD. Gamingul te duce la 5 ore de experienta in joc, ceea ce mi se pare ca sunt destul de ok penru un astfel de device.
Ecranul are o rezolutie HD+, care desigur nu e una exceptionala, dar intra bine in pretul final de achizitie al telefonului. Si asigura o calitate decenta. 5.45-inch diagonala cu rezolutie 1440 x 720 pixeli, la o suma ce nu depaseste 500 de lei, mi se pare ok.
Procesorul telefonului este un quad-core de la MediaTek, care atinge o viteza maxima de 1.5 Ghz. Lenovo A5 beneficiaza si de aportul unei placi video destul de decente pentru acest nivel, PowerVR GE 8100. Prin urmare, performanta in gaming n-ar trebui sa te dea pe spate, dar nici n-as spune ca dezamageste. Pe undeva, cred ca anumite jocuri din Magazin Play vor avea de suferit si vor sacada, dar in principiu, device-ul va rula marea majoritatea a jocurilor. Scorul din AnTuTu al terminalului se apropie de 50.000 ceea ce nu suna deloc rau, nu-i asa? In plus, cei 3 GB de RAM dedicati memoriei mi se par mai mult decat in regula si vor imbunatati performanta telefonului. Din pacate, stocarea de date este mica, cei 16GB amintindu-mi de vremurile de acum 3-4 ani, care mi se pareau de mult apuse pentru telefoanele din 2018. Totusi, Lenovo alege pentru modelul sau de buget Lenovo A5 o astfel de memorie, si consider ca este mult prea putin.
Sectorul foto nu poate emite pretentii ca te va impresiona. Avem 13 megapixeli pe camera principala plus flash si autofocus, in timp ce apertura este „clasica”, f/2.2. Poate filma la rezolutie 1080p cu 30 de cadre pe secunda. Selfie-urile cad in seama unei camere de 8 megapixeli cu aceeasi apertura f/2.2. Si selfie-cam-ul poate filma dar cu rezolutie 720p.
Lenovo A5 are senzor clasic de amprente pe spate si ruleaza din fabrica Android 8.1 Oreo. Ceea ce este un lucru bun. Peste acest sistem de operare Lenovo a pus si interfata sa ZUI 3.9 Lite. M-am pronuntat de mai multe ori cu privire la interfata grafica a producatorului si indiferent de nivelul modelului (low-end, mid-range, high-end) nu as spune ca m-a incantat vreodata. Probabil ca acest telefon ar fi aratat mult mai bine fara ZUI pe el si ar fi fost chiar si mai interesant daca Lenovo l-ar fi introdus cumva in programul Android One.
Apropos de Android One. Ai auzit ca LG a intrat pe acest sector nu? Chiar ieri ti-am scris despre LG G7 One si LG G7 Fit, doua telefoane cu procesoare de flagship, dar cu android in stare nativa.
Revenind la Lenovo A5, asa cum probabil anticipezi, tehnologia bluetooth nu e cea mai noua (avem versiunea 4.2 A2DP), iar portul de incarcare este microUSB. Iti las mai jos specificatiile tehnice cheie ale device-ului:
✔Display de 5.45-inch, aspect 18:9, matrice IPS LCD, rezolutie 1440 x 720 px
✔Procesor MediaTek MT6739 de 1.5 Ghz, quad core cu 4 nuclee Cortex A53
✔Placa video PowerVR GE8100
✔Baterie de 4.000 mAh asigura pana la 4.5 ore de gaming neintrerupt
✔Camera principala de 13 megapixeli cu apertura f/2.2, autofocus, panorama
✔Camera frontala de 8 megapixeli cu apertura f/2.2
✔Ruleaza Android 8.1 Oreo cu interfata grafica ZUI 3.9 Lite deasupra
✔Constructie este din plastic, sticla, metal
✔Senzor de amprente pe spate
✔Cantareste 160 de grame
✔Are 9.8 mm grosime
✔Alte optiuni importante: WiFi 802.11 b/g/n, Dual SIM, 4G LTE Cat 4, slot MicroSD (256GB), jack de 3.5mm, port ✔MicroUSB 2.0, Bluetooth 4.2, WiFi Hotspot, WiFi Direct, GPS/AGPS, Radio FM
Verdictul meu 👎
Lenovo A5 este disponibil pe trei culori, dintre care eu personal aleg oricat de „girly” ar suna, versiunea Rose Gold (roz-auriu). Tu il vei mai gasi si pe negru si auriu clasic. La banii astia cred ca Lenovo A5 are cateva specificatii interesante, dar producatorul putea oferi mai multe.
Cred ca la aceeasi suma de bani sau ceva maruntis in plus, as prefera sa cumpar Nokia 2.1. Ba chiar as indrazi sa-ti mai dau un sfat: arunca o privire si peste Xiaomi Redmi 5A. Apreciez bateria, chiar si ecranul noului Lenovo A5, dar cred ca era loc de mai bine.