Unisoc a înregistrat progrese neașteptate în ultimele luni și a profitat de perioada de criză de la nivelul producătorilor de chipset-uri.
Lupta pentru supremație pe piața producătorilor de procesoare pentru smartphone-uri este de obicei o luptă în doi, între Qualcomm și MediaTek. Totuși, potrivit unor informații oferite de cei de la Mobile Indian, Unisoc a înregistrat progrese vizibile.
Cum s-a născut progresul celor de la Unisoc în plină criză pe piața procesoarelor
Procesoarele pentru smartphone-uri (sau cipurile așa cum sunt denumite în mod popular) au lipsit de ceva vreme. Mulți experți spun că acest lucru ar putea duce la o penurie de dispozitive și, de asemenea, la creșterea prețurilor în perioada următoare. Chiar și puternicul Apple susține că a pierdut miliarde de dolari din veniturile iPhone din cauza problemelor de aprovizionare cu procesoarele și se spune că a redus nivelurile de producție pentru iPhone-uri din același motiv.
Cu toate acestea, acest deficit s-a dovedit a fi o oportunitate pentru producătorii mai puțin cunoscuți de procesoare mobile. Pe măsură ce marile nume se luptă să îndeplinească cerințele cererii, mărcile mai mici au intervenit pentru a umple golul. Și unul dintre acestea este marca chinezească de procesoare, Unisoc (cunoscută anterior ca Spreadtrum).
În mod normal, cursa cu procesoarele mobile este una cu doi cai, Qualcomm și MediaTek luptându-se între ele la puncte de preț diferite. Huawei a depășit puțin ritmul, iar Samsung și-a regândit strategia pentru procesoarele mobile. Desigur, Apple este acum un producător de procesoare de sine stătător, dar cipurile sale, spre deosebire de cele ale altor producători, sunt exclusiv pentru propriile dispozitive.
Deci, opțiunile pentru producătorii de telefoane în ultimul an au fost limitate în mare parte la Qualcomm și MediaTek. Cu toate acestea, în ultima vreme, Unisoc a apărut ca o nouă opțiune, scriu cei de la Mobile Indian.
Ba chiar, potrivit sursei citate, se dovedește că opțiunea Unisoc pare să fie și o opțiune populară. Conform unui raport Counterpoint, în al doilea trimestru din 2021, marca a intrat în primele cinci dintre mărcile globale de procesoare pentru smartphone-uri, ocupând locul al patrulea, cu o cotă de piață de 9% în spatele MediaTek (43%), Qualcomm (24%) și Apple. (14 la sută). Interesant este că Unisoc s-a clasat înaintea unor nume ca Samsung (7 la sută) și Huawei (3 la sută). Pentru Unisoc, aceasta a reprezentat mai mult de dublu față de cota sa de piață de 4% în T2 2020, iar marca și-a dublat livrările în prima jumătate a acestui an, comparativ cu 2020. Cipurile sale au fost văzute pe dispozitivele de la Realme, Honor și Motorola.
Conform sursei citate, această performanță nu este doar o întâmplare ci un prim pas care provoacă producătorul să continue în acest ritm. Sursa citată susține că Unisoc va fi cipul preferat pentru Infinix, un brand major din India. De asemenea, este probabil ca brandul să fie văzut pe mai multe dispozitive de la Motorola, Nokia, Realme și chiar Samsung. Acestea sunt nume de branduri mari și ar putea duce la o creștere abruptă a cotei de piață, în special în țări precum India, unde majoritatea smartphone-urilor vândute provin din segmentul de buget. De altfel, Unisoc s-a descurcat foarte bine în India și China, ambele piețe masive și extrem de căutate de mai toți producătorii.
Acest lucru nu înseamnă că brandul nu se confruntă însă cu provocări. Deși a apărut ca o opțiune viabilă pentru producătorii de telefoane cu buget redus, se vorbește că nu este la fel de stabil din punct de vedere financiar precum concurenții săi. Unisoc se confruntă, de asemenea, cu aceeași problemă pe care a avut-o MediaTek în urmă cu câțiva ani – aceea de a fi văzut ca un performer inferior al cărui atu cel mai mare era prețul său. Când Nokia și-a lansat Tableta T20 bazată pe Unisoc T610, o mare parte dintre specialiști au spus că o tabletă la acest preț (aproximativ 1000 de lei) ar fi trebuit să vină cu un procesor „mai bun”.
Există, de asemenea, zvonuri că dispozitivele de pe procesoarele Unisoc nu primesc actualizări Android în timp util, deși nu există o declarație oficială în acest sens. Și, desigur, există cei care insistă că popularitatea actuală a Unisoc provine mai mult din deficitul de cipuri pentru smartphone-uri și din incapacitatea Qualcomm și Mediatek de a satisface cererea, mai degrabă decât propriile merite. Cu toate acestea, pe de altă parte, ceea ce nu poate fi negat este că Unisoc și-a crescut constant cota de piață în ultimul an. Și că face incursiuni în portofoliile mărcilor importante. Faptul că nume importante precum Honor, Nokia, Moto, Samsung și Realme îl folosesc pentru a-și alimenta dispozitivele arată că procesorul companiei are un anumit nivel de performanță, acceptat în industrie.