Reviews

Procesorul MediaTek Kompanio 1380 a fost anunțat oficial

Home  »  Reviews

CatMobile.ro

acum 2 ani

Cu câteva ore în urmă, Mediatek a anunțat oficial noul procesor MediaTek Kompanio 1380, un chipset dedicat pentru Chromebooks. Vorbim despre un procesor fabricat pe un proces de 6 nanometri, care este considerat un flagship. Avem mai multe detalii, în cele ce urmează.

Procesorul MediaTek Kompanio 1380 a fost anunțat oficial

Este cunoscut faptul că cei de la MediaTek oferă chipset-uri la prețuri accesibile, dar compania și-a schimbat parțial abordarea și oferă, mai nou, experiențe premium prin procesoare de tip flagship.

👉 Procesorul MediaTek Dimensity 9000 – detalii oficiale

Făcând un nou pas în această direcție, MediaTek a anunțat oficial procesorul MediaTek Kompanio 1380, un chipset fabricat pe un proces de 6 nanometri, creat pentru a alimenta Chromebook-urile de tip premium. În prezent, cipurile MediaTek pentru Chromebook alimentează în principal dispozitivele de buget sau din segmentul mid-range. Lansarea unui procesor precum Kompaio 1380 dovedește că Mediatek se concentrează acum și pe gama de produse high-end.

Specificații tehnice pentru procesorul MediaTek Kompanio 1380

MediaTek Kompanio 1380 (MT8195T) este un procesor de top care este fabricat folosind cel mai recent proces TSMC 6nm. MediaTek susține că acest design incredibil de înaltă performanță este, de asemenea, extrem de eficient din punct de vedere energetic.

Procesorul dispune de un procesor octa-core cu patru dintre cele mai recente nuclee Arm Cortex-A78 de performanță, care oferă o experiență de joc de cel mai înalt nivel, în timp ce patru nuclee Arm Cortex-A55 sunt concentrate pe eficiența energetică, urmând a se ocupa simultan de sarcinile de fundal.

Jocurile grele vor fi gestionate de GPU-ul cu cinci nuclee Arm-Mali G57 al cipului, în timp ce RAM LPDDR4X cu patru canale de 2133MHz se asigură că există o lățime de bandă suficientă pentru a alimenta nucleele puternice. Utilizatorii pot îmbrățișa serviciile de streaming de jocuri, profitând de Bluetooth 5 pentru periferice fără fir, cum ar fi gamepad-uri și căști, iar conectivitatea până la Wi-Fi 6 este disponibilă pentru a oferi o latență scăzută, debit rapid și fiabilitate a conexiunii.

Mergând mai departe, există un DSP audio dedicat care permite VoW, cu putere ultra-scăzută pentru asistenții vocali, în timp ce un HDR-ISP și un motor de profunzime hardware permit proiectarea simultană a camerelor duble. Mărcile pot opta pentru matrice unice de camere de până la 16 MP + 16 MP, dar în același timp există și un suport pentru codificatorul video 4K HDR. Cipul suportă până la trei afișaje independente în total; două ecrane 4K60 HDR sau 2,5K până la 120Hz.

Cu capacitatea de 4 TOP-uri, MediaTek APU 3.0 integrat oferă o performanță de aproape 8 ori mai mare decât cipurile Chromebook mainstream, susține compania. Acest procesor AI multi-core poate funcționa împreună cu camerele și microfoanele încorporate pentru a îmbogăți o gamă largă de aplicații bazate pe voce și viziune.

Aceste aplicații includ recunoașterea ID-ului vocal și controlul vocal, recunoașterea vorbirii și a imaginilor, vorbirea în text, traducerea live, recunoașterea obiectelor, eliminarea fundalului, reducerea zgomotului, segmentarea imaginilor și video, controlul gesturilor și îmbunătățirile bazate pe Google AR Core.

În plus, acceptă sunetul surround 7.1 și decodarea video 4K HDR în cip – inclusiv decodarea hardware AV1. Suportul IO include porturi PCI-Express Gen 3 și USB 3.2 Gen 1, permițând potențialul de extindere și personalizare al mărcilor pentru a-și diferenția design-urile dispozitivelor. În cele din urmă, noul Acer Chromebook Spin 513 este primul dispozitiv alimentat de acest chipset MediaTek Kompanio 1380. Va intra în vânzare din iunie. MediaTek a spus că mai multe dispozitive alimentate de acest nou procesor vor fi lansate în curând pe piață.