Panasonic Toughbook FZ-T1 » I-am tot criticat pe cei de la Panasonic in ultima vreme dupa ce au lansat pe piata telefoane de buget modeste, precum noul Panasonic P90 sau entry level-ul Panasonic P95. Parea sa devina o constanta enervanta pentru un nume atat de mare de pe piata, mai ales ca in ultimul an, doar modelul Eluga Ray 700 parca a mai salvat putin din imaginea companiei.
Ei bine, parca pentru a ne face in ciuda, uriasul concern japonez vine acum cu o provocare interesanta, care la prima vedere o sa va lase fara grai. Cel putin, mie asta mi s-a intamplat, atunci cand am vazut prima data un telefon cu aspect rugged low-cost, care va costa, nu mai putin de 1.615 dolari. Nu e o greseala, ati citit bine! Noul Panasonic Toughbook FZ-T1 costa cat chiria pe 6 luni, la un apartament luxos de doua camere din Drumul Taberei. Adica echivalentul in lei a peste 6300 roni! 🤨
Ce-l face insa special pe noul Panasonic Toughbook FZ-T1 si ce sanse are el sa se impuna pe o piata care refuza din ce in ce mai des astfel de preturi, aflam in cele ce urmeaza.
Panasonic Toughbook FZ-T1 un PDA modern, dedicat mediului business
La acesti bani, cu un aspect foarte putin impresionant si cu specificatii tehnice care te fac sa te intrebi inca o data daca n-ai citit gresit pretul de achizitie, Panasonic Toughbook FZ-T1 ofera cateva optiuni importante pentru mediul de afaceri. Pentru ca acestui sector pare sa i se adreseze noul device al companiei nipone.
Toughbook FZ-T1 nu are doar un aspectul smartphone-urilor rugged (poti verifica aici un top 5 telefoane rezistente in 2018) ci si cateva dintre atributiile unui astfel de device. Spre exemplu, modelul lansat de Panasonic pe piata cantareste 240 de grame si este construit sub certificarea militara standard 810G.
In plus beneficiaza de protectie IP68 la contactul cu apa si praful si poate face fata oricaror operatiuni la temperaturi cuprinse intre -10 si 50 de grade plus Celsius. Producatorul sustine ca in urma primelor teste efectuate, Panasonic Toughbook FZ-T1 n-a suferit nici cea mai mica paguba, dupa ce a fost „scapat” intentionat de la aproape 2 metri inaltime. Si asta nu e tot!
Tot Panasonic sustine ca ecranul device-ului este atat de rezistent si de multi-functional, incat viitorul proprietar il va putea folosi atat cu manusi, cat si cu stylus, dar si pe vreme friguroasa sau ploioasa. Panasonic Toughbook FZ-T1 incorporeaza o interesanta optiune care-i permite sa scaneze diverse coduri de bare si propune o interfata noua si securizata, denumita Panasonic Compass 2. Aceasta se pare ca aduce un confort deosebit utilizatorului in materie de securitate, precum si la nivel de organizare a activitatilor. Panasonic Compass 2 este interfata care customizeaza de fapt, sistemul de operare Android 8.1 Oreo de pe noul telefon al Panasonic.
Cei de la The Verge il aseamana cu un PDA folosit in hypermarket-uri. Ce este un PDA? O prescurtare de la Personal Digital Assistant, adica un fel de gadget mic, pe care il poti tine in mana si care initial fusese proiectat pentru a servi drept agenda personala, dar care in timp s-a dovedit a fi din ce in ce mai polivalent si mai util. Acest device modern lansat de Panasonic si util in astfel de medii este sustinut de o baterie de 3.200 de miliamperi (putin peste capacitatea standard) menita sa asigure macar 12-15 ore de autonomie. Nimic deosebit la acest capitol, pana cand afli ca producatorul permite inlocuirea acestei baterii, cu o alta baterie, fara ca telefonul sa se inchida?!
Interesant este ca Pansonic nu-si numeste telefonul „smartphone” ci „handheld”, adica un fel de device suficient de mic si de util incat sa-l poti controla si folosi cu o singura mana. Iata ce a declarat ieri, Jan Kaempfer, General Manager la Panasonic Computer Product Solutions despre noul handheld al companiei: „Acest nou Panasonic Toughbook este un handheld important in viziunea noastra si un plus pentru sectorul rugged Android din portofoliul Panasonic. Este unul dintre cele mai versatile, elegante si echilibrate ca pret handheld-uri Android rugged de pe piata si este dedicat mediului de afaceri. Cautam sa ne confirmam reputatia in acest sector si va oferim un device multi-functional, cu design extrem de durabil, optiuni importante si o functionalitate flexibila”. Ok, am inteles: dar oare o fi vorbit serios cand a spus despre Panasonic Toughbook FZ-T1 ca este „echilibrat ca pret”? 🙃
Specificatii tehnice Panasonic Toughbook FZ-T1
Pentru ca daca e sa privesti strict din punct de vedere al celor care in imaginile acestui articol vad un telefon, sa-i zicem rezistent, atunci specificatiile pe care le veti citi in continuare, nu par sa aiba nici cea mai mica legatura cu pretul final de achizitie al telefonului. In caz ca ati uitat, sau ati sarit cateva randuri: Panasonic Toughbook FZ-T1 costa 1.615 dolari!
Asadar, la interior, Panasonic Toughbook FZ-T1 vine gata echipat cu un ecran de 5-inch in diagonala, tehnologie IPS si rezolutie maxima HD, adica 1280 x 720 pixeli. Avem sub capota telefonului / handheld un procesor Qualcomm Snapdragon 210, adica un quad-core din gama entry level.
Procesorul este cuplat cu 2 GB dedicati memoriei RAM si cu 16 GB dedicati stocarii de date. Terminalul asigura suport pentru conectivitate 4G si beneficiaza de certificare IP68 si militara in standard MIL-STD-810G. Portul de incarcare al bateriei de 3.200 de miliamperi este de tip microUSB, iar sistemul de operare este Android 8.1 Oreo, customizat cu interfata in-house Panasonic Compass 2.
Device-ul cantareste 240 de grame si are o grosime de 13.1 milimetri. Inaltimea sa ajunge la 154 milimetri, iar latimea la 75 milimetri. Interesant este ca Panasonic Toughbook FZ-T1 nu are caracteristica waterproof, ne anunta GizmoChina. Ecranul primeste protectie Dragontrail Pro si are o densitate a pixelilor buna de 294 pixeli per inch. Este rezistent la zgarieturi si se incadreaza in sectorul multi-touch.
Placa video a dispozitivului este un model Adreno 304, de 400 Mhz. De remarcat ca Panasonic Toughbook FZ-T1 are si camera foto, una de 8 megapixeli pe spate, cu autofocus si flash LED si capabila de scanarea unor coduri de bare, asa cum va scriam si mai sus. Mai jos, rezultatele un testele AnTuTu ale acestui dispozitiv si lista specificatiilor complete.
✔️Display de 5-inch (1280 x 720 pixels), anti-reflectie, perfect vizibil pe timpul zilei, poate fi folosit cu manusi, stylus sau pe ploaie
✔️Procesor de 1.1 GHz quad-core Qualcomm Snapdragon 212 (APQ8009) Mobile Platform
✔️Placa video model Adreno 304 GPU
✔️2GB RAM, 16GB ROM, extensibila via microSD
✔️Android 8.1 (Oreo) cu interfata Panasonic Compass 2 (perfect securizata)
✔️8MP camera principala
✔️Dimensiuni: 75 x 154 x 13.1~17.5mm;
✔️Greutate: 240g
✔️3 Microfoane (x2 fata, x1 spate), difuzor (pana la 90 dB)
✔️Nivel business de securitate si functionalitate prin Compass
✔️Certificare militara MIL-STD-810G si certificare IP68
✔️Conectivitate de tip 4G LTE (Optional), WiFi 802.11 a/b/g/n, Bluetooth 4.2 LE, GPS / aGPS
✔️Baterie de 3200mAh removable cu autonomie de pana la 12 ore