Reviews

REVIEW | Sony Xperia 5 la prima vedere. Pret in Romania, specificatii tehnice, pareri si disponibilitate

Home  »  Reviews

catmobile

acum 5 ani

Sony a introdus oficial noul sau smartphone high-end, denumit Sony Xperia 5. Firesc, device-ul are un pret aproape revoltator, dar ascunde bine si numeroase detalii de calitate. Din pacate, nu poti sa nu te intrebi (aproape ca de fiecare data): nu putea Sony face mai mult?

Japonezii lasa in continuare impresia ca nu profita la maxim de numeroasele lor atuuri. Inclusiv in ceea ce priveste felul in care isi echipeaza terminalele premium la nivel de baterie sau dotari foto. Cu Sony Xperia 5, niponii au facut o treaba buna. Device-ul are un aspect placut, dispune de un procesor modern, de un design impecabil si de multe caracteristici moderne si calitative.

Pret in Romania Sony Xperia 5

Momentan, noul varf de gama de la Sony este disponibil doar la precomanda, iar suma este ametitoare: 850 de euro. Estimam ca in Romania, device-ul va ajunge unde luna viitoare, iar pretul sau nu va fi mai mic de 4.000 de lei. O suma mare, aferenta unui smartphone premium din acest an. Sony a facut o treaba buna, dar a lasat, ca de obiecei, si loc de mai bine. Sa vedem de ce.

Pareri despre Sony Xperia 5

Daca ne-am mai plans pana acum si in cazul Xperia 1 ca dispozitivul nu are o baterie impresionanta, ei bine Sony a facut un compromis si mai mare pe noul Sony Xperia 5. Compania a „reusit” sa aduca pe acest device premium o baterie chiar si mai mica decat in cazul Xperia 1(vezi aici huse Sony Xperia 1). Avem acum un acumulator cu capacitate de doar 3.140 de miliamperi!

Sony Xperia 5

E drept, producatorul a asigurat tehnologie de incarcare rapida la 18W (care, sa recunoastem, nu ne da pe spate la acesti bani). In schimb, Sony Xperia 5 nu are incarcare wireless, ceea ce la 850 de euro suna aproape ofensator. Bine, n-o sa ne enervam din atata, nu? Dar merita mentionat acest detaliu, care adauga la bateria de capacitate mica prea putine optiuni moderne.

vezi oferta huse Sony

Sony a reusit cumva sa treaca peste acest compromis prin includerea ecranului Full HD+, care nu consuma atat de mult bateria. Display-ul, de altfel, mi se pare unul dintre punctele forte ale device-ului, in conditiile in care vine cu un aspect 21:9, cu diagonala 6.1-inch si spectru de culoare DCI-P3. La astea se adauga un procesor de imagine X1 cu tehnologie Bravia TV care scaleaza in HDR orice continut video. Ecranul este inalt si ingust iar rezolutia sa ajunge la 2520 x 1080 pixeli.

Sub capota sta procesorul Qualcomm Snapdragon 855, unul dintre procesoarele cele mai puternice de pe piata, daca nu cumva cel mai puternic si mai bine calibrat pentru telefoanele Android. Este cuplat cu 6GB dedicati memoriei RAM si cu 128 GB pentru stocarea de date (UFS 2.1).

Modelul Sony Xperia 5 beneficiaza de o constructie eleganta si solida, caracasa este din sticla si metal, iar protectia IP68 (durabilitate la contactul cu apa si praful) nu lipseste din peisaj. In plus, avem optiuni moderne de maxima importanta, asa cum sunt conectivitatea de tip NFC, Google Cast, bluetooth 5.0, port USB Tip C (v3.1), Wi-fi 801.11, 4G LTE Cat 19 si slot microSD pentru extinderea memoriei native pana la 512 GB.

Sunetul primeste un ajutor important prin tehnologia Dolby Atmos, iar device-ul are suport pentru fisierele audio High Resolution. In ceea ce priveste dotarile foto, noul Sony Xperia 5 se bazeaza pe un sistem cu trei camera pe spate, dupa cum urmeaza: senzor principal de 12 megapixeli cu apertura f/1.6, senzor telephoyo de 12 megapixeli cu apertura f/2.4 si senzor ultrawide de 12 megapixeli cu apertura f/2.4. La nivelul camerei principale, Sony Xperia 5 are stabilizare foto OIS, zoom optic 2x, functie care reduce zgomotul in pozele de tip raw, filmare 4K si HDR, efect bokeh, dual pixel PDAF si zoom digital 5x. Camera frontala, dedicata selfie-urilor si sesiunilor de videocalling are o rezolutie de 8 megapixeli, cu apertura f/2.0 si tehnologie de stabilizare SteadyShot.

Device-ul nu duce lipsa de GPS (plus GLONASS) si nici de diversi senzori importanti, asa cum sunt accelerometrul, giroscopul, senzorul de lumina si, evident, senzorul de amprente, plasat pe lateral. Sony Xperia 5 cantareste 164 de grame si are o grosime de 8.2 milimetri. Din pacate, noua nava amiral de la Sony nu are mufa audio pentru casti de 3.5 mm. De precizat ca device-ul ruleaza din fabrica Android 9.0 Pie, un sistem de operare destul de curat.

Cu exceptia capitolului „baterie”, unde ii lipsesc detaliile de calitate, poate si cu exceptia mufei audio de 3.5mm, Sony Xperia 5 este un device de top, al carui pret insa, in opinia noastra, se anunta prea piperat. Clasa high-end ofera si alte variante bune, sau chiar mai bune, la preturi mai mari sau oarecum similare.

Summary
product image
Aggregate Rating
3 based on 2 votes
Brand Name
Sony
Product Name
Sony Xperia 5