Compania Lenovo a introdus in oferta sa din acest an cateva telefoane interesante. Dupa ce am aruncat o privire peste smartphone-ul Lenovo K5 2018, un telefon pe care producatorul l-a anuntat in luna martie (alaturi de modelul Lenovo K5 Play 2018) este momentul sa ne obisnuim si cu noul Lenovo K5 Pro, telefon lansat oficial in luna decembrie de catre producatorul chinez. Device-ul se vinde deja in China pentru aproximativ 200 de dolari, echivalentul a putin peste 800 de lei in Romania.
Este un terminal interesant, modern, cu cateva specificatii atractive si cu suficiente argumente in favoarea sa. Discutam despre acest interesant smartphone din zona mid-range in cele ce urmeaza.
Lenovo k5 pro#lenovo#lenovok5pro pic.twitter.com/5q5h4A9dM8
— digsmartphone (@digsmartphone) October 24, 2018
Lenovo K5 Pro specificatii tehnice, detalii oficiale, pareri
Noul model Lenovo K5 Pro a fost lansat oficial in China si poate fi achizitionat pe culori precum negru si auriu. Pretul recomandat pentru Europa se invarte in jurul sumei de 150 de euro, dar momentan device-ul nu a ajuns inca pe Batranul Continent. Haideti sa vedem ce specificatii aduce el:
Aspect si dimensiuni
Lenovo K5 Pro cantareste 165 de grame si masoara 8 milimetri. Ecranul sau are in spate tehnologia IPS LCD, dar nu beneficiaza de prezenta vreunui decupaj, precum marea majoritatea a telefoanelor lansate in China in acest an, in sectorul mid-range. 79.1% este suprafata pe care o acopera ecranul acestui telefon, a carui diagonala ajunge la 5.99-inch.
Lenovo k5 pro#lenovo#lenovok5pro pic.twitter.com/rrkrH7K5wG
— digsmartphone (@digsmartphone) October 24, 2018
Este practic vorba despre un phablet in toata regula, cu capacitate dual SIM, ale carui margini sunt subtiri in partile laterale si destul de subtiri sus si jos. Absenta decupajului lasa cumva senzatia unui telefon ceva mai vechi, dar Lenovo K5 Pro are un aspect care mie personal mi se pare unul, macar decent.
Partea de jos a sa nu are vreun senzor de amprente sau buton Home, ceea ce amplifica putin peisajul si da parca o altfel de greutate telefonului din punct de vedere estetic. Pe spate descoperim logo-ul Lenovo si modulul foto principal care este aliniat in forma verticala.
Tot pe spate avem si senzorul clasic de amprente plasat undeva in partea de centru sus. Lenovo K5 Pro este slim, are finisaje de buna calitate si lasa o impresie generala placuta. Rezolutia ecranului este 2160 x 1080 pixeli, iar aspectul este 18:9. De precizat ca densitatea pixelilor ajunge la 403 pixeli per inch ceea ce pentru mine suna foarte foarte bine. Cred ca Lenovo a facut o treaba buna per total la acest capitol si pare unul dintre argumentele solide ale noului smartphone.
Performanta si sistem de operare
Lenovo K5 Pro ruleaza Android 8.1 Oreo din fabrica, un sistem de operare bine optimizat si surprinzator de curat pentru un telefon al acestui producator.
Procesorul este un model Snapdragon 636 de la Qualcomm, un chipset fabricat pe un proces de 14 nanometri, cu 8 nuclee la bord si o viteza maxima de 1.8 Ghz. Configuratia pare deja clasica: avem 4 GB memorie RAM cu 64 sau 128 GB pentru stocarea de date. Lenovo a scos insa si o versiune de 6GB RAM cu 128 GB pentru stocarea de date. Toate variantele beneficiaza de slot pentru carduri microSD care permit extinderea memoriei native pana la 256GB.
Din punctul meu de vedere este o configuratie buna. Sigur, probabil ca telefonul ar fi fost si mai atractiv cu un procesor ca Snapdragon 660 sau Snapdragon 710, dar chiar si-asa, cred ca in aceasta configuratie, Lenovo K5 Pro este un telefon bun pentru sectorul mid-range. Partea de gaming si cea de multitasking nu vor ridica probleme mari, chiar daca la anumite jocuri ceva mai solicitante s-ar putea observa urmele unui usor lag.
Dotari foto, dotari audio si autonomie
Noul model Lenovo K5 Pro are un modul foto principal dual pe spate. Modul foto alcatuit din doi senzori de imagine de 16 si 5 megapixeli, capabil sa filmeze Full HD cu 30 de cadre pe secunda si Ultra HD.
Avem o apertura buna (f/2.0) si dual tone Flash plus HDR si panorama. Pentru selfi-uri, Lenovo a pregatit de asemenea un modul foto dual, cu aceiasi senzori de 16 si 5 megapixeli. Este unul dintre putinele telefoane care vin cu aceeasi configuratie si pe fata si pe spate in sectorul foto. Apertura este insa ceva mai buna pe fata sustin specialistii, semn ca Lenovo K5 Pro are argumentele sale cand vine vorba de capturi si instantanee. Si camera frontala poate filma la rezolutie Full HD cu 30 de cadre pe secunda.
Sectorul audio este si el bine pus la punct, mai ales daca ne raportam la faptul ca Lenovo K5 Pro este totusi un telefon din zona mid-range. Avem un amplificator audio Smart PA si tehnologie de sunet Dirac HD la dispozitie, ceea ce ne face sa credem ca Lenovo K5 Pro poate reda sunete foarte placute si de buna calitate in majoritatea momentelor pe care le poate oferi audiofililor.
Autonomia telefonului se bazeaza pe o baterie mare de 4.050 miliamperi. Acest acumulator este dotat cu tehnologie de incarcare rapida (fast charging 15W) si pare sa fie o combinatie perfecta pentru cat consuma telefonul. Pe undeva, Lenovo K5 Pro este un raspuns puternic pe care compania il da rivalei Xiaomi si telefonului sau Xiaomi Redmi Note 5 care foloseste acelasi tip de procesor si o baterie cu capacitate aproape similara.
Concluzie
Una peste alta, Lenovo K5 Pro este un telefon din zona mid-range care place. Cel putin noua, ne place. Are o configuratie destul de promitatoare si chiar daca multi vor considera ca aspectul sau nu este unul tocmai modern, credem noi ca device-ul are suficient de multe detalii de calitate si la nivel de constructie dar si la nivel estetic. Sigur, era loc si de mai bine, dar daca aveti ocazia sa-l achizitionati sa zicem la abonament la unul dintre operatorii din Romania (adica sa nu platiti cash o suma de 7-800 de lei) mi se pare chiar o solutie buna.