Microsoft a anuntat ca renunta la suportul asigurat pentru Windows 7, la aproape 11 ani de la lansarea celebrului sistem de operare sub sloganul „I’m a PC and Windows 7 was my idea”.
La acea vreme a fost destul de clar ca cei de la Windows si-au asumat esecul Windows Failure, iar mesajul campaniei de marketing a tradat exact acelasi lucru. Din pacate, in viziunea Microsoft, Windows 7 nu a rezolvat lucrurile, in ciuda noului task bar, a sistemului de management Aero, a bibliotecii sale speciale si a multor altor lucruri care s-au demonstrat a fi interesante, dar aproape inutile.
Microsoft renunta la suportul pentru Windows 7 la 11 ani de la lansare
Windows 7 a devenit totusi extrem de popular. De fapt, noul sistem de operare Windows 10 a avut nevoie de mai bine de patru ani pentru a-l depasi la nivelul cotei de market share. Chiar si astazi, milioane de PC-uri inca ruleaza
Windows 7, iar conform unui studiu recent dat publicitatii de revista The Verge, nu mai putin de 26% dintre utilizatorii Windows merg inca pe aceasta varianta pe computerele lor.
Microsoft a avut nevoie de cativa ani pentru a-i face pe oameni sa-si faca gratis upgrade la Windows 10, insa zeci de milioane de PC-uri risca acum sa ramane vulnerabile la nivel de securitate, pentru ca inca mai ruleaza Windows 7. Cei care beneficiaza de acest sistem de operare in varianta business spre exemplu vor avea posibilitatea extinderii nivelului de securitate prin update-uri, dar acestea vor costa destul de mult. Update-urile pentru Windows 7 Enterprise sunt evaluate la aproximativ 25 de dolari per computer, iar costurile se vor dubla in fiecare dintre urmatorii ani. Mai mult, utilizatorii care folosesc Windows 7 Pro vor trebui sa plateasca 50 de dolari pentru update-ul computerelor lor, si de asemenea preturile se vor dubla cu fiecare an care trece. E drept, aceste costuri depind mult de volumul de computere care inca vor mai rula acest sistem de operare de la Windows, dar in acest moment, cifrele sunt destul de clare.
Microsoft reduce aceste costuri cu un an gratuit de actualizări post-retirement pentru clienții Windows 7 cu abonamente active de Windows 10. Totuși, acest lucru nu a reușit să creeze o cotă de piață mai buna pentru Windows 7.
Microsoft si-a notificat utilizatorii de Windows 7 pe tot parcursul anului 2019, anuntandu-i ca suportul pentru acest sistem de operare va inceta, asa ca cei care nu sunt inca dispusi sa renunte la acesta nu pot acuza compania ca nu i-a avertizat. De regula, printr-o notificare full screen care apare pe Windows 7, Microsoft isi informeaza clientii despre modificarile pe care le produce, aducandu-le astfel la cunostinta tuturor utilizator. Este evident ca Microsoft incearca sa-si convinga utilizatorii sa-si upgradeze computerele la Windows 10.
Si totusi, in ciuda lipsei de suport de la Microsoft, Windows 7 pare ca inca mai poate supravietui. Va mai trebui sa treaca un an sau chiar doi pana cand Windows 7 va lasa mai mult de 10 procente la nivel de market share in spatele Winodws 10. In special pentru ca Google a asigurat suport pentru Google Chrome pentru inca doi ani. Un detaliu care da mari batai de cap celor de la Microsoft, care nu au reusit sa ajunga la nicun acord cu cei de la Google. Traditia a fost incalcata deja de mai multe ori in cazul Windows XP, gigantul american emitând patch-uri publice pentru sistemul de operare după data de încheiere a asistenței. Având în vedere creșterile atacurilor ransomware din ultimii ani și efectele devastatoare ale acestora, este probabil să vedem pe viitor sistemele de securitate pentru Windows 7 in mod public, un detaliu pe care nu il resping deloc nici expertii celor de la The Verge.
Marea majoritate a problemelor pentru Microsoft vor veni de la companii care nu sunt în mod curent actualizate la cele mai recente versiuni de Windows. Windows Vista și Windows 8 nu au fost exact versiunile intermediare la care sa se poata face o actualizare fiabilă, ceea ce a lăsat cele mai multe companii care rulează Windows XP sau Windows 7 in dilema. Windows 8 nu va avea aceleași probleme atunci când suportul său se va încheia în 2023, deoarece rulează doar pe mai puțin de 5 la sută din toate computerele.
Voi mai putea folosi Windows 7?
Ce se intampla de fapt dupa aceasta data cand Microsoft anunta ca nu va mai asigura suport pentru Windows 7? In principiu, el va continua sa functioneze pe computerele dumneavoastra si iti va permite sa activezi in continuare anumite chestii pe care probabil ca si acum le consideri importante. In schimb, nu vei mai avea parte de update-uri de securitate ceea ce se poate considera ca este intr-adevar un detaliu important si grav. De ce? Pentru ca devii vulnerabil intr-o lume in care hackerii par sa nu mai aiba niciun secret in a obtine ceea ce vor. Windows 7 va devenit astfel din ce in ce mai putin sigur!
Pentru utilizatorii obisnuiti, Windows 7 pare la sfarsit de drum. El inca va functiona de aici incolo, dar practic, putem spune ca de aici suntem pe cont propriu. Nu avem codul sursa, nu il putem sprijini mai departe si totusi, chiar cu riscurile de rigoare, chiar exista sute de milioane de dispozitive care ruleaza inca Windows 7. Chiar daca upgrade-ul la Windows 10 a fost gratuit, aproape 200 de milioane de oameni au preferat sa ramana la Windows 7, iar acest lucru nu este intamplator. Vorbim poate despre ultimul sistem de operare facut special pentru desktop, pentru ca dupa Windows 7, totul a devenit de o functionalitate indoielnica.
Pe cat de tacut ai vrut tu sa fie, acest sistem de operare poate fi considerat sistemul de operare care a salvat Microsoft pe partea de os-uri dedicate publicului larg. Drumul sau pare ca a ajuns la final, insa cu siguranta cei care s-au atasat atat de mult de el, nu vor renunta atat de rapid la multele avantajele pe care le-a adus de-a lungul timpului. Sigur, Windows 10 are punctele sale forte si isi va continua drumul spre suprematie, dar cu siguranta loialii fani ai Windows 7 vor face aceasta trecere cu mult mai greu.