Motorola Razr este un telefon pliabil, cu clapeta, care revine pe piata sub un alt design si cu o alta forma de prezentare. Device-ul a fost dezvaluit deja presei intr-un eveniment care a avut loc la Londra, iar compania care produce telefonul a discutat deja despre pretul de achizitie al acestuia.
Pret Motorola Razr: conform companiei Motorola, noul model Motorola Razr va costa 1.500 de dolari pe piata din Statele Unite ale Americii, in vreme ce in Europa, terminalul va avea un pret de 1.600 de euro. Astfel, se poate observa din nou aceeasi politica. Utilizatorii care sunt interesati sa cumpere un telefon scump, dar vin din Uniunea Europeana, platesc, ca de obicei, in plus. In pretul de 1.600 de euro al telefonului Motorola Razr pentru Europa sunt incluse atat TVA-ul, cat si taxele pe care Uniunea Europeana le cere la intrarea intr-o anumita zona UE, taxe pe care americanii nu sunt obligati sa le plateasca. Nu este prima data cand se intampla asa ceva, dar probabil ca a devenit deja un obicei peste care trecem cu usurinta, din obisnuinta.
Lansare Motorola Razr: telefonul poate fi comandat incepand cu data de 9 ianuarie. Din pacate, mai multe surse credibile de pe piata explica faptul ca Motorola Razr va fi disponibil intr-o cantitate limitata. La nivel mondial, Motorola se asteapta la vanzari modeste, undeva la 200-300 de mii de unitati. Un detaliu cat se poate de adevarat daca tinem cont de pretul device-ului si de ceea ce ofera el la acesti bani, pietei.
Motorola RAZR 2020 calca pe urmele legendarului Motorola RAZR V3. Cum arata telefonul care a inceput legenda
Noul model Motorola RAZR este un upgrade veritabil si vizibil impresionat prin comparatie cu modelul de debut pe care compania il lansa pe piata in urma cu 16 ani de zile.
Originalul Motorola RAZR a fost lansat insa in 2004 sub numele de Motorola RAZR V3. Designul acelui telefon era unul super stylish, iar vanzarile au fost fabuloase: 120 de milioane de unitati la nivel mondial. In timp, Motorola RAZR a devenit iconic pentru piata de telefonie mobila. Modelul V3 (Motorola RAZR V3 denumire completa) a aparut in al treilea trimestru al anului 2004 si beneficia de un ecran cu diagonala de 2.2 inch si rezoltuie 176×220 pixeli. Densitatea pixelilor era calibrata la 128 ppi, iar domensiunile sale erau de 98x53x13.9. Motorola RAZR V3 a impresionat la acea vreme prin faptul ca era un telefon foarte usor, intr-o lume a telefoanelor mobile in care greutatea era o problema.
V3 cantarea insa doar 95 de grame si venea cu slot mini-SIM si un display TFT in 256 de mii de culori, ceea ce in acel an, nu era deloc putin lucru. Modelul nu beneficia insa de slot pentru card si avea o capacitate de stocare de numai 5.5 MB. Acumulatorul sa se putea scoate si inlocui si avea o capacitate de doar 680 mAh care-i permitea o autonomie in stand-by de pana la 280 de ore si o autonomie in convorbiri de pana la 7 ore. Alte functionalitati importante erau portul miniUSB. bluetooth versiunea v1.2 sau jocurile Skipping Stones, Golf sau Billiards. In schimb, nu exista aplicatia Radio, nici WLAN si evident, nici GPS.
Camera sa foto principala (si singura de altfel) era un VGA, mai bun decat ceea ce puteai gasi pe piata in 2004, dar fara termen de comparatie cu ceea ce avem astazi in segmentul entry-level la smartphones. Design-ul cu clapeta, elegant si rafinat pentru acea vreme, culorile disponibile (arginitiu si negru), dar si faptul ca telefonul era unul subtire au atras rapid cumparatorii. La toate aceste „ingrediente” se adaugau specificatiile bune pentru anul in cauza.
Motorola RAZR specificatii tehnice, pareri si o concluzie la prima vedere
In prezent, Motorola este pregatita sa scoata pe piata un telefon mult mai actual, mult mai elegant si, firesc, mult mai scump.
Noul Motorola Razr are o grosime de doar 6.9 milimetri atunci cand nu este deschis. Odata deschis, grosimea sa ajunge la 14 milimetri. Device-ul cantareste 205 grame si beneficiaza de un ecran de tip P-OLED Foldable, capacitive touchscreen in 16 milioane de culori. Acest ecran are o diagonala de 6.2-inch si un raport ecran corp de 70.2%, mult diferit de ceea ce observam ca devine un trend pe piata. Majoritatea terminalelor moderne acopera un raport ecran corp de peste 85%, insa asta nu inseamna ca Motorola se intoarce in timp, ci doar ca ofera o calitate mai mult decat decenta pe un alt tip de telefon decat ceea ce vedem de obicei pe piata in ultima vreme. Al doilea ecran este extern, de tip G-OLED, are o rezoluitie de 600×800 pixeli si o diagonala de 2.7-inch. Primul ecran atinge o rezolutie maxima de 876 x 2142 pixeli si beneficiaza de o densitate a pixelilor de 373 pixeli per inch.
In alta ordine de idei, Motorola Razr ruleaza din fabrica Android 9.0 Pie, iar producatorul nu a facut momentan nicio trimitere la un eventual update spre Android 10. Un upgrade care s-ar putea totusi sa devina plauzibil la cateva luni dupa lansarea oficiala a telefonului.
Procesorul de care se foloseste modelul Motorola Razr este un concept al celor de la Qualcomm. Apreciem faptul ca Motorola a apelat la un procesor sanatos, puternic si performant la suma pe care o cere pentru noul sau Razr, dar chiar daca chipset-ul Snapdragon 710 este unul de calitate, mi se pare absurd sa soliciti o asemenea suma de bani pentru un telefon (ce e drept, diferit) echipat cu un chipset din zona mid-range. Snapdragon 710 este un procesor fabricat pe un proces de 10 nanometri, are opt nuclee la bord si o viteza maxima de 2.2 Ghz. El este cuplat cu placa video Adreno 616. Vorbim despre un procesor mid-range puternic, care ofera o performanta mai buna cu 25% decat modelul Snapdragon 660, unul foarte bun de asemenea pentru zona medie. De asemenea, acest chipset consuma mai putina energie in timpul clip-urilor video si al jocurilor, permitand totodata deschiderea aplicatiilor cu pana la 15% mai rapid decat predecesorul sau.
La nivelul memoriei, Motorola Razr beneficiaza de 6GB dedicati memoriei de tip RAM si de 128 GB pentru stocarea de date. Foarte important de precizat: telefonul nu are slot pentru card de memorie, astfel ca cei 128GB pe care ii primiti din „fabrica” nu pot fi suplimentati.
Camera foto pe Motorola Razr? Ei bine, acesta este un alt capitol la care compania nu impresioneaza, in ciuda faptului ca solicita foarte multi bani pentru telefonul sau rebranduit. Avem 16 megapixeli pe senzorul principal cu o apertura foarte buna (f/1.7), cu tehnologie dual pixel PDAF si senzor TOF 3D. In principiu, camera principala a lui Motorola Razr poate filma la rezolutie Ultra HD, dar si Full HD cu 30 de cadre pe secunda. Camera principala a telefonului mi se pare una buna, in schimb la nivel de „selfie-uri”, va trebui sa ne multumim cu un senzor modest de 5 megapixeli, cu apertura f/2.0. Aceasta camera poate filma la rezolutie Full HD.
Motorola Razr nu are mufa audio pentru casti. Dar este in schimb echipat cu alte instrumente de conectivitate moderne, printre care Wi-Fi 802.11 a/b/g/n/ac, dual-band, Wi Fi direct, hotspot, Bluetooth 5.0 A2DP, LE si GPS cu A-GPS, GLONASS, LTEPP, SUPL. Acumulatorul acestui model de telefon este din Li-Po si are o capacitate de 2510 miliamperi. El beneficiaza si de tehnologie de incarcare rapida la 15W. Senzorul de amprente al terminalului este montat pe partea din spate, iar Motorola Razr are in configuratia sa inclusiv accelerometru, gyroscop, senzor de proximitate si compass.
Concluzie personala: 1.600 de euro pentru Motorola Razr? Mi se pare o suma uriasa pentru un telefon care in sinea sa reprezinta un rebranding al unui model intr-adevar de legenda. Momentul adevarului ne arata un device din zona mid-range, cu cateva detalii de buna calitate, dar si cu multe lipsuri.
La 1.600 de euro, Motorola Razr are un procesor bun, dar departe de ceea ce ofera smartphone-urile de top ale producatorilor cei mai importanti de pe piata. Vine cu performante foto decente, chiar bune, dar departe de superlativul pe care il impune pretul final al telefonului. In acelasi timp, nu are port pentru casti si nici slot microSD, ceea ce pare putin ciudat. Design-ul este unul tipic pentru un astfel de telefon, dar detaliile de calitate se vad cu ochiul liber, iar materialele de constructie sunt chiar premium. Putin dezamagitoare rezolutia de pe ambele ecrane, dar acesta este un amanunt la care ne asteptam fara doar si poate. Cred ca pentru fanii Motorola si mai ales pentru fanii care vor sa se intoarca in timp cumva si sa retraiasca vremurile in care manevrau legendarul RAZR din 2004, acest device reprezinta o mare provocare si o mare bucurie. Probabil ca ei vor putea trece (nu usor) peste pretul urias al noului Motorola.
Pentru ceilalti, mi se pare greu de crezut ca cineva va dori sa investeasca 1.600 de euro intr-un telefon care nu e nici ultimul iPhone, nici ultimul flasghip Samsung, nici macar un mega succes al Huawei. Ne bucura aparitia Motorola Razr si credem ca este un telefon interesant. Va asteptam in rubrica de comentarii cu pareri despre lansarea Motorola Razr si despre cum evaluati acest proces de rebranding pe care il propune Motorola unui telefon cu adevarat de legenda. Mai jos ai si parerea celebrului tester Marques Brownlee.