Stiri

Helio G90 este primul procesor de la MediaTek dedicat telefoanelor pentru gaming

Home  »  Stiri

catmobile

acum 5 ani

In urma cu cateva zile, Qualcomm a dat refresh platformei sale Snapdragon 855, astfel ca rivalii de la MediaTek parca au simtit nevoia sa reactioneze. Iar presa din Asia scrie ca puternicul concern taiwanez pregateste primul sau procesor dedicat telefoanelor pentru gaming, un semn categoric de crestere al acestei companii. In scurt timp, in cadrul unui eveniment care va avea loc la Shanghai (China), MediaTek isi va dezvalui procesorul Helio G90, primul procesor din istoria producatorului dedicat sectorului de gaming. Chiar daca nu stim mare lucru in acest moment despre acest chipset, avem certitudinea ca el va fi pe undeva inrudit cu Helio P90, dar va avea o placa video mai buna.

Specificatii tehnice pentru procesorul Helio G90

Asadar, Helio G90 devine cel mai nou release al companiei MediaTek. Este vorba despre un procesor fabricat pe un proces tehnologic de 12 nanometri, caruia i se va alatura placa video PowerVR GM9446GPU.

Daca este sa facem un calcul rapid, Mediatek are in acest moment trei game importante in portofoliul sau. Gama de top este considerata Mediatek X si include produse precum Helio X30 sau Helio X27. Aceste procesoare reprezinta cele mai noi si mai bune detalii pe care le-a oferit MediaTek pana in acest moment.

A doua serie este gama P, cele care asigura o autonomie excelenta bateriilor. In fine, seria A sau gama A daca vreti sa-i spuneti asa, include procesoarele dedicate sectorului entry level si uneori, mid-range. Conform presei din Asia, seria G este cea mai noua dintre gamele pe care le propune MediaTek, iar ea priveste exclusiv sectorul gaming. De unde probabil si „G-ul” din denumire, presupunem noi.

Automat, nivelul de performanta creste, iar sursele presei din China anunta ca noul Helio G90 inseamna de fapt o varianta chiar si mai puternica a lui Helio P90, procesorul la moda al producatorului.

In ceea ce priveste specificatiile pe care le anunta Helio G90, aflam ca aceasta va fi un procesor octa-core, dezvoltat pe un proces de fabricatie de 12 nanometri. Nucleele sale sunt ARM Cortex A55 si ARM Cortex A75, iar procesorul de imagine are suport pentru noua generatie de camere cu rezolutie de 48 de megapixeli.

Nu lipseste acceleratorul dedicat pentru aplicatiile care folosesc procesare pe baza de inteligenta artificiala, precum nici optiuni importante ca bluetooth v5.0. WiFi AC sau conexiunile 4G LTE la viteze CAt 12 in modul 4×4 MIMO si 4G VoLTE.

Exista si o teorie care sustine ca placa video nu va fi de fapt PowerVR GM9446 si una mai noua din seria Mali. Aproape sigur, din primele informatii, Helio G90 va oferi un sport consistent de performanta si pe partea de CPU.

MediaTek lanseaza si primul chipset cu modem 5G integrat

Sunt zile mari pentru compania taiwaneza, care pare sa progreseze pas cu pas.

Recent, presa din China si site-ul GSMArena au confirmat faptul ca MediaTek va lansa un nou chipset spectaculos. Este vorba despre primul procesor pentru smartphone cu modem 5G integrat si realizat pe un proces de fabricatie de 7 nanometri.

Nu exist aun nume oficial pentru acest procesor, dar el va include nuclee de procesare ARM Cortex A77 (proaspat lansate pe piata), precum si noua placa video GPU Mali G77. Conectivitatea 5G va fi data de modemul Helio M70 dezvoltat chiar de catre producatorul taiwanez.

De remarcat ca acest procesor va avea un procesor de imagine la randu-i, capabil sa gestioneze camere foto de pana la 80 megapixeli precum si filmare in modul 4K (Ultra HD) cu 60 de cadre pe secunda.