Asa cum era de asteptat si asa cum va anuntam si noi in urma cu cateva zile, Google a anuntat ca a achizitionat o parte din divizia de operatiuni smartphones a companiei HTC Corp, pentru aproximativ 1 miliard de dolari. Acordul nu va implica actiuni directe, iar HTC va continua sa-si desfasoare proiectele smartphone in vigoare.
Google cumpara o parte din HTC
Google s-a pus de acord cu HTC pentru achizitionarea unei parti importante din divizia smartphone a taiwanezilor. Acordul salveaza in mare parte „finantele” concernului din Taiwan, iar Google se alege cu cea mai importanta parte din echipele de ingineri si specialsiti in proiectare a HTC Corp, urmand a-si consolida afacerea pe partea hardware.
Inca de anul trecut, gigantul nord-american a inceput acest proces de dezvoltare al sectorului sau hardware si l-a angajat pe Rick Osterloh, fostul director executiv al Motorola, devenit noul sef al diviziei hardware de la Google: „Angajamentul inseamna pentru Google o continuare a proiectului desfasurat pe piata smartphone. Foarte probabil investitiile globale in afacerea hardware emergenta a companiei vor continua de aici incolo” anunta The Guardian.
Prin urmare, actiunile HTC au fost oprite joi. Va reamintim ca HTC este un partener de cursa lunga pentru Google, divizia smartphone a taiwanezilor producand cele mai recente telefoane Pixel ale nord-americanilor.
Potrivit IDC, strategia celor de la Google de a acorda licente gratuite Android si de a oferi sansa altor producatori de a profita de serviciile incorporate precum cautarea si maps, au transformat Android in sistemul dominant pe piata smartphone cu 89% din piata globala. Totusi cei de la IDC nu inteleg intru totul noua strategie a celor de la Google: „Daca puternicul concern nord-american nu cauta sa controleze si alte sectoare hardware care implica spre exemplu Chrombook-urile, atunci pariul pe care il face cu HTC exclusiv pentru smartphone-uri nu pare sa faca suma anuntata oficial” confirma un analist IDC pentru The Guardian.
HTC si-a pierdut mult din cota de piata in ultimii ani si nu mai face in momentul acesta fata concurentei cu Apple, Samsung, Huawei si ceilalti producatori chinezi. Pretul actiunilor companiei taiwaneze a scazut de asemenea considerabil. Cu 12% au scazut actiunile HTC numai in acest an, iar compania are in acest moment o valoare de piata de 1.9 miliarde de dolari. Cota de piata globala este cu 0.9% mai mica in 2016, dupa ce in 2011 a atins borna maxima de 8.8%, potrivit IDC. Google Pixel spre exemplu a avut o cota de piata de doar 1% acum un an si a fost livrat in 2.8 milioane de unitati la nivel global anunta aceeasi sursa, considerand ca achizitionarea unei parti din divizia smartphone a HTC de catre Google pentru aceasta suma record reprezinta un mare risc.
Google se asteapta sa concureze cu Apple in viitor
Scopul celor de la Google este acela ca in urmatorii ani sa concureze iPhone-urile pe piata smartphone, anunta Jason Low pentru Bloomberg. „Dar Google ar trebui sa stie deja ca Huawei Technologies Co. sau Xiaomi Corp. sunt in momentul acesta rivali deja foarte puternici pentru ei. Adica drumul pana la concurenta cu Apple e destul de lung, tinand cont de distanta fata de urmatorii rivali de pe locurile 3, 4 si 5.”
Pe de alta parte, Low sustine: „Un control mult mai bun al diviziei hardware inseamna un mare plus pentru Google, iar echipele de ingineri care au asamblat Pixel vor aduce o crestere semnificativa companiei. Linia de productie va creste, iar distributia va fi si mai mare. Google isi calculeaza bine pasii, iar in viitor va veni cu cateva propuneri noi care vor reprezenta un plus pe piata” crede Low.
„Noi suntem inca la inceput pe aceasta piata. Suntem concentrati pe crearea de noi tehnologii, de ce nu, unele exclusiviste. Dar este prematur acum sa vorbim despre Google ca despre un nume foarte greu pe piata de telefoane mobile” a precizat recent Rick Osterloh, senior vice presedinte al organizatiei.
Google Pixel este departe de un telefon top-selling. In primul trimestru de la lansare se vandusera doar 552 de mii de unitati, putin sub asteptarile companiei, care asteapta de la Google Pixel 2 si Google Pixel 2XL incasari mult mai mari.
Ce inseamna aceasta tranzactie pentru HTC?
Pentru taiwanezi, tranzactia cu compania infiintata de Larry Page si Sergey Brin este o sansa nesperata de revitalizare a companiei. Sigur, HTC pierde destul de mult pe partea smartphone-urilor, dar are sanse mult mai mari sa investeasca in alte sectoare vitale pentru existenta companiei.
„Partea pozitiva pentru HTC este ca se va putea concentra acum pe realitate virtuala, o divizie puternica a taiwanezilor. Acolo este un domeniu in care HTC are mari sperante, iar rezultatele sunt foarte bune” a precizat acelasi Low pentru Bloomberg.com.
In schimb, Cher Wang, presedinta HTC a precizat ca taiwanezii vor ramane deocamdata implicati in bransa smartphone, chiar daca acordul cu Google devine oficial. HTC va lansa in 2018 un flagship destul de puternic” a confirmat Wang, fara a face insa alte precizari. In acelasi timp, in 2017, compania HTC va prezenta inca trei telefoane pana la finalul anului.