Reviews

Tehnologia 5G in Romania » Tot ceea ce trebuie sa stii despre tehnologia viitorului

Home  »  Reviews

CatMobile.ro

acum 6 ani

Tehnologia 5G in Romania precum si o viitoare retea 5G Romania sunt doua dintre subiectele extrem de profunde si destul de dificile de abordat, inca de pe acum. Putem totusi analiza de la distanta, ce va aduce tehnologia 5G la nivel mondial si impactul pe care l-ar putea avea in tara noastra.

📶 Ce este tehnologia 5G

Noul standard de telecomunicatii ne-ar putea schimba radical vietile pe viitor, astfel ca subiectul pare oarecum, inevitabil. Si oricum, cred ca nu sunt singurul care abia asteapta aparitia primelor telefoane cu 5G sau a telefoanelor compatibile 5G, pentru ca, sa recunoastem, in zilele noastre depindem foarte mult de comunicare si gadget-uri pentru a ne indeplini task-urile zilnice. Suntem insa oare dependenti doar de device-uri?

Probabil ca nu. Si n-ar fi deloc exagerat sa conchidem ca aceste device-uri, n-ar insemna chiar atat de mult in viata noastra, fara internet. Adica fara combustibilul care le face importante, asa cum motorina sau benzina, pot echipa cele mai scumpe si atractive masini de pe piata si fara de care, aceste masini ar fi doar niste prezente atractive si inutile.

Tehnologia 5G (2)

Dar, inainte sa incepem sa vorbim amanuntit despre tehnologia 5G sau despre viitorul 5G in Romania, ar trebui sa cunoastem putin istoria acestor standarde atat de populare si atat de importante. Facem impreuna saltul spre 5G, cunoscand pe scurt, istoria celorlalte standarde de telecomunicatii si momentul aparitiei lor in viata oamenilor.

De la 0G la tehnologia 5G – cum am ajuns aici?

Astazi putem vorbi cu curaj despre telefoane 5G, insa drumul pana la aceasta discutie a durat 72 de ani. Ca sa intelegem progresul inregistrat de tehnologie si de toate aceste standarde de telecomunicatie, trebuie sa aruncam, pe scurt, o privire peste istoria lor. Sa incepem!

📅1946 este anul in care se lanseaza primul standard de telecomunicatii din lume. Era folosit pentru comunicatii radio-telefoane si este apreciat de specialisti ca fiind tehnologia 0G

📅1979 se lanseaza prima generatie de retea celulara, care avea sa fie succedata de standardele de comunicatii analogice. Pentru specialisti acesta este anul in care ia nastere tehnologia 1G

📅1991 aduce si a doua generatie de retea celulara din lume. Este primul standard bazat pe criptare digitala si da nastere serviciilor de date pentru telefoanele mobile. Pe scurt, din 1991 avem acces la internet pe telefonul mobil. Din pacate, viteza maxima ajungea la 40kbps. Vorbim insa de echivalentul tehnologiei 2G

📅2001 este anul in care i-a nastere a treia generatie de telecomunicatii wireless. Rata de conectivitate a telefoanelor mobile la internet creste, iar viteza ajunge pana la 21 Mpbs. A fost nevoie de 10 ani pentru asta, insa omenirea era stapanita din acel an de tehnologia 3G. Pentru tara noastra insa, era o perioada in care accesul la telefoanele mobile era inca destul de limitat.

📅2010 sau in apropierea acestui an, apare tehnologia 4G. Adica a patra si cea mai populara generatie de standarde de comunicatii pe telefoanele mobile. Viteza ajunge acum la 100Mbps, ceea ce face ca smartphone-urile sa „zboare” efectiv pe internet. Standardul devine foarte popular si in Romania, pe piata noastra existand numeroase device-uri si telefoane cu 4G la bord. Se estimeaza ca la nivel global, 4G sustine la aceasta ora 58%-60% din totalul conexiunilor mobile.

istorie 5g

A cincea generatie, care va reusi cumva sa acopere tot ceea ce nu poate face in moment tehnologia 4G este asteptata in scurt timp. Tehnologia 5G in Romania va trebui sa mai astepte, insa este clar ca standardele vor creste atat din punct de vedere al traficului de date, al conectivitatii, al acoperirii si al altor capitole esentiale. Se preconizeaza ca, o retea 5G in Romania va permite viteze de pana la 20Gps, ceea ce suna cu adevarat, monstruos!

Despre tehnologia 5G » » Introducere in tehnologia 5G

Noul standard 5G reprezinta o evolutie cu adevarat extraordinara. Iar vestea aparitiei 5G in Romania suna cu atat mai bine, cu cat vedem astazi beneficiile clare pe care le aduce reteaua 4G, mult mai stabila si mai puternica din toate punctele de vedere decat standardul 3G de la inceputul anilor 2000.

Tehnologia 5G in Romania va duce nivelul de conectivitate wireless la un nivel de peste 100 de ori mai bun decat tehnologia disponibila astazi. Este de asteptat ca standardele 5G Wireless sa poata interconecta oamenii, sa controleze masinile, precum si aproape toate dispozitivele si obiectele care permit un astfel de suport.

Prin conectivitatea sa super-rapida, aceasta tehnologie va permite utilizarea dispozitivelor la valori supra realiste, precum si utilizarea sa in legatura cu Internet of Things sau IoT. Suna destul de pompos, dar explicam imediat ce inseama IoT. Este vorba despre interactiunile dintre dispozitive inteligente (unice) dar care sunt conectate (sau interconectate) prin actuala structura de internet.

5g

Relevanta unor experiente inovatoare, precum continutul live si constant de pe telefonul mobil (astazi are un procent de 78% din traficul mobil total) va creste cu certitudine, iar amploarea fenomenului va atinge cote care in acest moment par irelevante, dar care pe viitor vor confirma ampltitudinea fenomenului. Luati spre exemplu ce spunea un specialist in domeniu in urma cu un an: „Stiti ce inseamna cu adevarat 5G? Inseamna sa poti sa-ti faci un selfie la meciul echipei tale favorite, in timp ce pe fundal se vede golul marcat de ai tai, inainte ca mingea sa intre in poarta. Suna bine, nu?”. Intr-adevar, suna. Si da, chiar suna revolutionar!

Nu trebuie sa raportam tehnologia 5G doar la nivelul smartphone-urilor sau tabletelor noastre din dotare. O retea 5G inseamna cu siguranta mult mai mult. Martin Stewart, specialist al TechViral o confirma: „Lumea se raporteaza la acest standard, doar prin trimiterea catre telefoanele mobile. In realitate, tehnologia 5G inseamna mult, mult mai mult. Acest standard aflat in plina dezvoltare, va permite medicilor sa foloseasca anumite proceduri chirurgicale imposibile astazi, transportul in comun ar putea fi mult facilitat, realitatea virtuala si augementata vor avea cu totul si cu totul alti parametri si promit experiente unice, transmisiile TV vor fi la un cu totul si cu totul alt nivel, iar masinile autonome vor putea transmite date in timp real”.

despre Tehnologia 5G

Fara a complica si mai mult lucrurile, ce inseamna 5G pana la urma? Engadget are cea mai buna explicatie: „este vorba despre un standard de telecomunicatii care ofera viteze incomparabil mai mari pentru internet decat standardul 4G si acelasi standard care va folosi cele mai inalte frecvente de pana acum, cele mai mari latimi de banca si cea mai mare acoperire din toate timpurile. Nu in ultimul rand, prin acest standard de telecomunicatii, latenta va tinde spre 0, notiunea de lag va deveni inexistenta, iar viata noastra, a tuturor, se va transforma inspre bine, asa cum nu ne-am imaginat ca e posibil”.

Ce se asteapta pe intelesul tuturor, de la tehnologia 5G

Americanii i-ar spun awe-inspiring. Adica, aceasta tehnologie noua este atat de „wow” incat te uimeste si in acelasi timp te entuziasmeaza. Cu toate astea, la ce este bun un astfel de serviciu daca nu stim concret la ce ne asteptam de la el. Exista insa deja optiuni 5G care ne vor face viata mai usoara si explicatia mai simpla.

1. ✔️ Benzi mai largi, mai rapide, mai fiabile

Cu standardele actuale 4G LTE, poti descarca un film Full HD in aproximativ 15 minute. Ceea ce nu e rau deloc, as completa eu. Totusi, cu o banda larga wireless 5G, acelasi film in format Full HD poate fi descarcat in 3-5 secunde. Incredibil, nu-i asa?

Activitati precum apelurile video, streaming-ul video, VoIP samd se vor intampla practic in timp real, datorita reducerii latentei pana la 0, asa cum explicam si mai sus. Toate acestea, precum si alte exemple la fel de sugestive (despre care poate vom mai scrie in timp) sunt deja in plina dezvoltare.

2. ✔️ IoT – Internet of things

Serviciul de internet wireless 5G isi propune sa reduca costurile asociate cu interconectarea dispozitivelor pentru automatizare. Ratele de date mai scazute precum si consumul de energie, vor juca un rol substantial in a ne oferi o experienta infinit mai accesibila in domeniul IoT.

Tehnologia 5G

Entuziastii IoT vor benefica masiv de conectivitatea perfecta oferita de o retea 5G. In timp ce transmiterea in timp real a informatiilor intre gadget-urile interconectate si senzori, va creste indiscutabil productivitatea si rata de succes in domeniu.

3. ✔️ Aplicativitatea industriala

Pentru a fi adaptata uzului industrial, o retea ar trebui sa fie extrem de fiabila, robusta si super rapida, cu capacitatea de a face schimb de informatii tn timp real. Reteaua 5G satisface toate aceste criterii si, prin urmare, este cea mai buna alegere pentru astfel de cerinte.

5G este suficient de bun pentru sarcini critice, cum ar fi procedurile medicale, controlul de la distanta al masilor, precum si pentru dezvoltarea unor orase inteligente, cladiri ori case inteligente.

Tehnologia wireless 5G este compatibila in viitor si este gata sa sprijine servicii care nu exista momentan pe piata. Prin urmare, ne asteptam sa vedem o multime de aplicatii 5G in viitor.

Tehnologia 5G in Romania: venituri uriase

Conform site-urilor de specialitate din tara noastra, jucatorii IT&C de pe piata noastra ar putea castiga undeva la 8.4 miliarde de dolari datorita aparitiei unei retele 5G. Pentru procesul de digitalizare, aceasta tehnologie poate deveni o parte esentiala, dintr-un proiect care presupune cu adevarat schimbarea radicala in bine a vietii romanilor.

Vodafone 5G

Totodata, Catalin Buliga, directorul de tehnologie al Vodafone, declara pentru Ziarul Financiar ca „tehnologia 5g in Romania va permite tuturor operatorilor sa reduca semnificativ costurile, iar acest detaliu va fi unul dintre primele motive pentru care un operator telecom va migra catre 5g”. Adica o situatie win-win pentru operatori si pentru oameni. Conform lui Buliga, „o retea 5G in Romania este bine-venita, dar in prima faza, ea va fi folosita pentru a rezolva concentrarile de trafic de date„. Atat Vodafone Romania, cat si Digi Mobil, Orange sau Telekom Romania vor implementa aceasta tehnologie in viitorul apropiat, se arata pe diverse canale de comunicatie, confirmarile din partea celor mai mari operatori telecom din tara noastra.

📋 Tehnologia 5G: concluzie

Din punct de vedere tehnologic, este clar ca viitorul devine tot mai dificil de prezit cu fiecare an care trece. Asa ca ar trebui sa ne asteptam intotdeauna la un ritm de crestere si schimbare tot mai mare cand ne gandim la tehnologie si viitor.

Conceptul 5G pe telefoanele mobile va fi unul absolut revolutionar, iar o retea 5G va reusi sa creasca nu doar viteza la internet (cu mult) ci si sa diminueze spre maxim, latenta conexiunilor. Concluzionam ca este un moment bun pentru a investi in start-up-uri, dar si un moment de sarbatoare pentru omenire care se va bucura in scurt timp de foarte multe facilitati, care pot ajuta industrii esentiale in viata noastra, precum agricultura, sanatatea, sportul si asa mai departe.

Succesul final al sistemelor de comunicatii mobile 5G depinde si de maniera in care aceasta tehnologie va fi implementata la nivel mondial, precum si in tara noastra. Insa este clar ca 5G este tehnologia viitorului si ca ea va satisface solicitarile tot mai mari ale pietei, de la latimea benzilor, pana la inaltimea frecventelor, diminuarea lagului, optiunile machine-to-machine, viteza si capacitatea de stocare. Progresul ne bate la usa si tot ceea ce trebuie sa facem este sa raspundem.

Summary
Tehnologia 5G in Romania » Tot ceea ce trebuie sa stii despre tehnologia viitorului
Article Name
Tehnologia 5G in Romania » Tot ceea ce trebuie sa stii despre tehnologia viitorului
Description
Tot ceea ce trebuie sa stii despre tehnologia 5G si aparitia sa in Romania: ce este 5G, telefoane compatibile 5G si multe alte detalii
Author
Publisher Name
Catmobile