Gigantul sud-coreean Samsung a anuntat ca a oprit producerea de smartphones high-end gama Note 7 in urma evenimentelor dramatice din ultima perioada. Compania a solicitat intreruperea comercializarii gamei Samsung Galaxy Note 7 de catre toti operatorii de telefonie mobila, iar decizia este cu atat mai drastica, cu cat ea vizeaza nu doar terminalele originale (expediate initial) cat si cele destinate inlocuirii acestora, dupa aparitia primelor incidente.
Sud-coreenii au oprit initial pentru moment productia de Samsung Galaxy Note 7, insa de aceasta data decizia companiei este una definitiva si vizeaza oprirea permanenta a productiei flaghispului Samsung. Anuntul nu a luat prin surprindere aproape pe nimeni, insa a produs un adevarat soc in ceea ce priveste actiunile companiei asiatice. Reculul inregistrat de Samsung la bursa de la Seul a fost de 4.82% in cateva ore de la promovarea deciziei, iar valoarea de piata a uriasului concern sud-coreean s-a diminuat cu nu mai putin de 13 miliarde de dolari: „Pentru siguranta si beneficiul utilizatorilor nostri am decis stoparea productiei de Samsung Galaxy Note 7. Este decizia noastra finala cu mentiunea ca vom spori volumul cercetarilor in perioada urmatoare pentru a afla cauza exacta a acestor socante evenimente” se arata intr-un comunicat oferit presei de compania cu sediul la Suwon.
Decizia Samsung mobile a fost anuntata in cursul zilei de 10 octombrie in exclusivitate pentru BBC de analistul tehnologic Caroline Milanesi care a motivat decizia companiei prin „limitarea proportiilor esecului si diminuarea riscului de a afecta si mai mult brandul Samsung„. Samsung Galaxy Note 7 a fost comercializat inca din data de 19 august, dar in luna septembrie, Samsung a anuntat ca va „rechema” peste 2.5 miliarde de terminale din gama Note 7 in urma plangerilor repetate ale clientilor care marturiseau socati ca telefoanele lor pur si simplu au explodat. Ulterior, Samsung a luat decizia de a inlocui smartphone-urile originale in mod gratuit, dar au existat din nou la fel de multe voci care au sustinut ca si aceste dispozitive intampina probleme similare. Spre exemplu, un locuitor al orasului Kentucky a marturisit ca s-a trezit dimineata intr-un fum irespirabil ca urmare a exploziei bateriei telefonului, in timp ce mai multe companii aeriene au interzis pasagerilor (sau chiar evacuat anumiti pasageri) sa urce la bordul aeronavelor insotiti de telefoanele din gama Note 7.
Expertul celor de la HMC Investement Securities, Greg Roth a analizat situatia extrem de transant: „Samsung a avut de ales intre a pierde la capitolul financiar in urmatoarele semestre si a pierde pe termen lung si iremediabil din popularitatea brandului. Decizia lor este absolut normala, mai ales daca ne gandim la faptul ca este foarte posibil ca un astfel de dispozitiv sa sufere o semi explozie la un moment dat, insa in cazul Samsung Galaxy Note 7 semi explozia s-a produs la foarte multe terminale. Motivul pentru care utilizatorii cauta branduri precum Samsung sau Apple se leaga in principal de incredere, stabilitate si calitatea produsului. In acest caz, Samsung Electronics a comis anumite erori care nu puteau fi reparate atat de usor nici macar la capitolul imagine„.
Presa internationala analizeaza in ultimele ore decizia companiei sud-coreene, iar din ce in ce mai multe voci isi asuma inclusiv ideea unui boicot voit sau al unei conspiratii a Samsung, justificate prin problemele de familie legate de mostenire ale liderului Lee Kun-Hee. „Brandul Note 7 a fost cu siguranta ucis si va fi foarte greu sa fie relansat in perioada urmatoare, dar Samsung merge inainte si ramane cel mai important nume de pe aceasta piata. Este de urmarit daca in 2017 in fruntea concernului se va mai afla Lee Kun-Hee sau unul dintre fii sai va deveni lider absolut al Samsung” a precizat si Edward Snyder, directorul Charter Equity Research.