Au trecut aproape doua luni de cand cei de la Apple au anuntat ca nu vor plati presupusele datorii catre Qualcomm, pana cand problema dintre cele doua institutii nu va fi rezolvata.
Numai ca aceasta decizie de neplata a aproximativ 1 miliard de dolari i-a ambitionat pe cei de la Qualcomm care prin avocatii lor au cerut ca Apple sa nu mai produca iPhone-uri in Statele Unite si Asia. Sau cel putin asa se vehicula in presa internationala.
Ceea ce insa parea doar un zvon la momentul respectiv s-a transformat astazi in realitate, pentru ca cei de la Qualcomm au inregistrat oficial plangerea la ITC (International Trade Commission), o plangere prin care solicita Curtii Federale ca Apple sa nu mai produca anumite tipuri de iPhone in Statele Unite, pentru ca tehnologia folosita nu le apartine.
Ce solicita de fapt Qualcomm?
Cel mai important producator de chipset-uri din lume sustine in plangerea oficiala de astazi ca anumite iPhone-uri fabricate in China nu ar trebui sa fie importante in Statele Unite ale Americii daca incalca brevetele Qualcomm.
Cazul depus la tribunalul districtual din California de Sud solicita de altfel despagubiri importante pentru incalcarea brevetului.
Qualcomm acuza Apple de incalcarea a numai putin de sase dintre brevetele sale tehnologice, toate acestea fiind folosite la crearea anumitor tipuri de iPhone lansate pe piata.
De altfel, cel mai mare producator de chipuri din lume sutine ca gigantul Nord American utilizeaza in mod continuu aceste brevete si astazi, fara sa le plateasca insa. Din pacate, nu exista informatii cu privire la care dintre modelele de iPhone se refera compania Qualcomm.
Toate cele sase brevete in cauza sunt folosite de minim patru ani de Apple
Conform plangerii oficiale inainte de Qualcomm la ITC (International Trade Commission), cele sase brevete despre care se presupune ca Apple le-a incalcat sunt legate de performantele optimizate ale bateriilor de la iPhone, prelungirea duratei de viata a bateriilor, de gestionarea retelei sau chiar de performanta sistemului in sine.
Conform The New York Times, toate aceste brevete ar fi fost folosite in ultimii patru ani de catre compania din Cupertino, care la randu-i se apara si neaga toate aceste acuzatii prin intermediul uneia dintre cele mai mari case de avocatura din lume.
De altfel, in aprilie, Apple a depus la randu-i o plangere impotriva Qualcomm pentru taxarea incorecta a taxelor de acordare a acestor licente de brevet. Prin respectiva plangere, Apple sustine ca cei de la Qualcomm au marit nejustificat aceste taxe de acordare a licentelor pana la de cinci ori mai multi bani. Apple a mai spus ca practicile de afaceri ilegale ale Qualcomm nu influenteaza negativ doar activitatea companiei din Cupertino, ci si activitatea intreagii industrii. Unde si cum se va incheia acest razboi, dar mai ales, cand…pare ca in acest moment nu stie nimeni.