Reviews

Procesorul Snapdragon 888 – Tot ceea ce trebuie sa stii despre el

Home  »  Reviews

catmobile

acum 3 ani

Iata ce trebuie sa stii despre noul procesor Snapdragon 888, urmatoarea generatie de chipset flagship a companiei Qualcomm. Exista deja producatori care au anuntat ca vor incorpora in telefoanele lor de varf acest procesor.

Snapdragon 888 – Tot ceea ce trebuie sa stii despre el

Qualcomm a anuntat deja ca noul flagship al sau in materie de chipset-uri se cheama Snapdragon 888. Anuntul a fost facut cu ocazia Digital Summit si aduce un prim plan un procesor fabricat pe o structura de 5 nanometri, la fel ca procesorul celor de la Apple, A14 Bionic. Snapdragon 888 promite performante interesante, si chiar cateva imbunatatiri fata de generatia anterioara.

In fapt, Qualcomm anunta ca nivelul de performanta general al chipset-ului Snapdragon 888 creste cu 25% fata de predecesorul sau si cu un procent de 35% la nivel de performanta grafica. In plus, partea de AI a fost upgradata semnificativ, detaliu care transforma Snapdragon 888 intr-unul dintre cele mai puternice procesoare din industrie in acest moment.

Ce specificatii va avea insa Snapdragon 888? Aflam imediat!

Initial, s-a crezut ca denumirea viitorului procesor de tip flagship al celor de la Qualcomm va fi Snapdragon 875. Firesc, s-a tinut cont de „schema” aplicata in trecut de Qualcomm in ceea ce priveste denumirile chipseturilor sale. Itata insa ca lucrurile s-au schimbat, iar noul varf de gama in materie de procesoare primeste o alta denumire: Qualcomm Snapdragon 888 SoC.

Este pentru prima data cand Qualcomm folosește 3 nuclee diferite intr-un singur chipset. Procesorul Kryo 680 este format dintr-un nucleu CPU Cortex-X1 tactat la 2,84 Ghz, sub care se află cele 3 nuclee Cortex A78 tactate la maximum 2,4 Ghz și, în cele din urmă, cele 4 nuclee Cortex-A55 de putere redusă, care sunt tactate la 1,8 GHz, permițând o performanță generală mai bună cu 25%, exact asa cum anunta producatorul nord-american. Aceste viteze sunt similare cu cele oferite de procesorul Snapdragon 865 de anul trecut, ceea ce înseamnă că va exista un progres decent în performanța multi core, în timp ce performanța Single core va oferi intr-adevar o diferență majoră, totul datorită noului Cortex-X1. Deoarece viteza rămâne similară, asta înseamnă că cei de la Qualcomm s-au concentrat mai mult pe durata de viață a bateriei decât pe îmbunătățirile serioase aduse la nivel de performanta generala.

Pe langa aceste nuclee, procesorul Snapdragon 888 se bazeaza si pe placa video Adreno 680, in baza căruia Qualcomm promite o creștere de 35% a performanțelor grafice, menținând în același timp o eficiență energetică cu 25% mai bună. Creșterea performanțelor grafice este una dintre cele mai mari în comparație cu ceea ce am vazut pe generatiile anterioare de procesoare de tip flagship de la Qualcomm. Noul GPU de la Qualcomm are, de asemenea, platforma Snapdragon Elite Gaming, despre care se spune ca ofera o grafica de calitate HDR mai buna decat pana acum. De asemenea, ofera si alte imbunatatiri importante, cum ar fi umbrirea cu rată variabilă, care poate reduce cerințele de redare a umbrelor cu 40%, împreună cu o performanță de 30%. Si asta nu e tot! Se pare ca noua placa video vine cu Qualcomm Game Quick Touch, care aduce îmbunătățiri cu până la 20% în ceea ce priveste sensibilitatea ecranului.

Conform producatorului, imbunatatirile aduse de Snapdragon 888 nu se opresc aici. Vorbind despre conectivitate, procesorul beneficiaza de modemul integrat Snapdragon X60 5G. Cu acest modem, vitezele teoretice realizabile includ 7,5 Gbps pentru descărcare și 3Gbos pentru încărcare. Modemul X60 5G vă poate oferi o conectivitate 5G mai bună și îmbunătățită în rețelele globale. Modemul folosește, de asemenea, tehnologia Dynamic Spectrum Sharing (DSS) pentru a oferi suport 5G tuturor rețelelor majore din întreaga lume. Blocul funcțional FastConnect 6900 permite funcționalitatea Wi-Fi 6, Wi-Fi 6E și dublu radio Bluetooth 5.2.

In ceea ce priveste zona AI, despre care de asemenea producatorul spune ca a fost imbunatatita, se pare ca Snapdragon 888 se remarca prin faptul ca reuseste sa combine unitatile de procesare scalare, tensorale și vectoriale cu ajutorul noului procesor, Qualcomm Hexagon 780. Qualcomm a susținut că poate oferi până la trei ori performanță AI pe îmbunătățire de watt și 26 de operațiuni tera pe secundă TOP-uri ale calculului global AI.

Potrivit specificatiilor anuntate de presa internationala, observam ca Snapdragon 888 aduce imbunatatiri si intr-o alta zona, ba chiar intr-una foarte importanta cand vine vorba despre telefoane premium, de cea mai inalta calitate.

Astfel, Snapdragon 888 vine cu un usor upgrade la nivel de camera foto si imagine. Snapdragon 888 vine cu ISP Qualcomm Spectra 580 care a trecut de la un procesor dual la unul triplu. Acest ISP este capabil să capteze simultan de la trei camere la o viteză de procesare de până la 2,7 gigapixeli pe secundă, ceea ce reprezintă o îmbunătățire cu 35% a capacității de procesare. Ei bine, abia asta mi se pare impresionant la acest nivel. O alta caracteristica pe care ISP Qualcomm Spectra 580 o aduce este capacitatea de a captura fotografii în rafală de 128 fps permitand utilizatorilor să captureze trei videoclipuri HDR 4K în același timp. Suportul de captare a imaginilor HDR pe 10 biți va genera imagini cu culori și calitate mai bune în formatul HEIF. Există, de asemenea, noi algoritmi AI pentru focalizare automată, expunere automată și balans de alb automat.

Snapdragon 888 este, de asemenea, chipset-ul de cameră pentru smartphone compatibil cu Initiativa de Autenticitate a Conținutului (CAI) și este primul chipset care beneficiaza de aceasta caracteristica. OEM-urile pentru smartphone-uri pot include metadate sigure criptografic pentru a verifica autenticitatea și originea fotografiilor si a videoclipurilor.

Nu uita> acum ai o super oferta la unul dintre telefoanele mid-range care au facut senzatie in acest an.  Telefon mobil Samsung Galaxy A51, Dual SIM, 128GB, 4GB RAM, 4G, Prism Black il poti achizitiona acum de pe eMag, la super reducere. Device-ul te va costa in aceasta perioada cu 23% mai putini bani. Adica vei plati pentru el 1.299 de lei, in loc de 1.699 de lei cat costa el initial. O oferta cat se poate de interesanta credem noi.