Reviews

OFICIAL | Noul procesor Snapdragon 8 Gen 1 a fost anunțat. Ce specificații aduce

Home  »  Reviews

catmobile

acum 2 ani

Qualcomm a anunțat procesorul Snapdragon 8 Gen 1 care se bazează pe un nod de 4 nm și are nucleul principal Cortex-X2. Noul chipset se anunță unul extrem de puternic și mai multe companii sunt deja extrem de interesate să-l folosească pe viitoarele lor telefoane de top. Mai multe detalii despre noul chipset pe care se bat mulți producători de telefoane mobile, în cele ce urmează.

A fost anunțat oficial noul procesor Snapdragon 8 Gen 1. Ce specificații are

Qualcomm a anunțat SoC Snapdragon 8 Gen 1. Noul procesor de top al companiei se bazează pe un nod de 4 nm și vine cu a 7-a generație Qualcomm AI Engine. De asemenea, folosește sistemul Snapdragon X65 5G Modem-RF, introducând viteze de până la 10 Gbps.

CPU are un design cu trei clustere, similar cu cel de pe Snapdragon 888, dar cu toate acestea, nucleele se bazează acum pe design-urile ARMv9. Nucleul principal este un Cortex-X2 și este tactat la frecvența de 3,0 GHz. Pe de altă parte, mai există alte trei nuclee de performanță bazate pe Cortex-A710 care rulează la 2,5 GHz și patru nuclee de eficiență bazate pe A510 care rulează la 1,8 GHz.

Se spune că noul procesor este cu 20% mai rapid decât predecesorul său și consumă cu 30% mai puțin energie. Noul GPU Adreno promite o creștere a performanței cu 30% și o economie de energie de până la 25% datorită noii arhitecturi.

Există un Adreno Frame Motion Engine care va permite GPU-ului să redea un joc la rate duble ale cadrelor, folosind aceeași cantitate de putere. Mai mult, FPS-ul poate fi menținut chiar și după ce consumul de energie a fost redus la jumătate. Qualcomm a introdus o altă funcție nouă numită randare volumetrică de tip desktop împreună cu Variable Rate Shading Pro. Acesta este un VRS bazat pe imagini care ar trebui să faciliteze mult integrarea VRS în mai multe jocuri. Qualcomm spune că a colaborat în continuare cu unii dintre cei mai mari dezvoltatori de jocuri pentru a se asigura că jocurile lor sunt optimizate la cel mai înalt nivel pentru hardware.

Cu noul procesor se poate obține suport pentru afișaje 4K și QHD+ cu o rată de reîmprospătare de până la 144 Hz, RAM LPDDR5 cu o frecvență de până la 3200 MHz și densitate de până la 16 GB, precum și încărcare rapidă Quick Charge 5.

Snapdragon 8 Gen 1 aduce îmbunătățiri majore ale capabilităților camerei

Qualcomm s-a concentrat foarte mult și pe capacitățile camerei odată cu noul procesor Snapdragon 8 Gen 1.

Spectra ISP păstrează de data aceasta sistemul triplu ISP, dar cu suport pentru sistemul pe 18 biți în loc de 14 biți așa cum era pe Snapdragon 888. Datorită noului chipset se pot obține până la de 4.096 ori, mai multe date de cameră și până la patru trepte suplimentare ale intervalului dinamic pentru scene foarte luminoase sau foarte întunecate.

Acest sistem triplu ISP permite înregistrarea a 240 de fotografii de 12 megapixeli într-o singură secundă sau fotografierea simultană în 8K cu HDR în timp ce poți captura fotografii de 64 de megapixeli datorită unui debit crescut de 3,2 gigapixeli pe secundă.

Acum se poate filma și în video 8K cu HDR 10 Plus, iar Qualcomm permite, de asemenea, filmarea în RAW pe 18 biți, desigur, numai dacă hardware-ul camerei de pe telefon vă permite să faceți acest lucru. Există o mulțime de tehnici îmbunătățite de procesare AI, inclusiv tehnologia îmbunătățită de expunere automată, focalizare automată și detectare automată a feței. Exist, de asemenea, un „motor bokeh” dedicat, care adaugă efecte portret la videoclipurile 4K și un „motor ultrawide” care poate deforma și elimina aberațiile cromatice din fotografii.

Mai mult, pe noul chipset există un al patrulea ISP (nou) care se află în hub-ul de detectare dedicat de pe chipset. Scopul principal al acestui ISP este de a alimenta o cameră permanentă care poate fi proiectată de dezvoltatori pentru a funcționa pentru scenarii specifice. În ceea ce privește problemele de confidențialitate și securitate, Qualcomm mai spune că datele care vor fi capturate cu ajutorul camerei Always-On vor fi procesate și vor rămâne local pe dispozitiv, în enclava securizată a cipului.

În ceea ce privește zona de conectivitate, noul chipset Snapdragon 8 Gen 1 are un modem integrat X65 5G, care acceptă atât operarea sub-6, cât și mmWave, putând oferi viteze maxime (teoretice) de 10 Gbps. Modemul acceptă, de asemenea, agregarea purtătorului pentru legătura ascendentă, detlaiu care reprezintă o premieră. Noul Snapdragon 8 Gen 1 acceptă Wi-Fi 6 și Wi-Fi 6E, Bluetooth LE Audio și tehnologia Snapdragon Sound a companiei pentru activarea sunetului fără fir AptX Lossless. Bluetooth LE este, de asemenea, o premieră pentru Qualcomm și poate transmite CD-ul Lossless Audio fără fir, ceea ce reprezintă un alt progres major