Pentru a stavili domnia curiozitatii asupra propriilor conceptii, am testat noul Nokia 3310 (2017) in speranta ca am sa reusesc sa deslusesc cat de mult a pastrat HMD Global din structura si functionalitatea legendarului telefon Nokia de la inceputul anilor 2000.
Transformata dintr-un gigant cu statut de lider neverosimil, intr-un outsider pur sange, compania finlandeza a decis sa retuseze unul dintre cele mai importante produse ale sale din toate timpurile si sa-l ofere din nou pietei, in 2017, imbracat in haine noi si ceva mai scumpe, asigurandu-i si o spectaculoasa prezentare in acest debut de an la Mobile World Congress 2017. Nostalgicii brandului au savurat momentul de glorie al celui mai celebru dintre terminalele Nokia, insa merita cu adevarat legendarul Nokia 3310 remodelat in 2017, cumparat? Well, tinand cont ca review-urile au ajuns astazi sa fie si cauza si efect, dar si punct de plecare si destinatie, aruncati o privire peste ce-am adunat noi aici.
Pentru ca acest telefon pare inca o necunoscuta pentru publicul larg, am decis sa cumparam terminalul de pe site-ul f64.ro. Ne-a costat putin mai mult decat o seara de sambata in Centrul Vechi cu prietenii: 249.90, la care s-a adaugat transportul de 12 lei.
Nokia 3310 (2017) design si constructie
Modelul din review este Dark Blue (albastru inchis), insa puteti gasi Nokia 3310 (2017) in magazine sau in mediul online si pe gri (Grey Matte), rosu (Warm Red) sau galben (Yellow Glossy). Telefonul vine intr-o cutie de mici dimensiuni, iar in interiorul sau veti gasi noul model Nokia, incaractorul, o pereche de casti audio, bateria sa removable, certificatul de garantie si un ghid rapid de utilizare a telefonului.
Dupa unboxing, veti observa ca Nokia nu asigura si o husa pentru acest telefon, astfel ca recomandarea mea este sa nu ezitati si sa achizitionati una. Puteti profita de reducerea noastra si cumpara o husa Nokia 3310 (2017) Ultra Slim pentru doar 13.99 lei.
Verifica reducerile pentru folii de protectie Nokia 3310 (2017)
Fara discutie, Nokia isi bazeaza orice sperante legate de acest dispozitiv de capacitatea bateriei sale si de nostalgia care i-ar putea cuprinde majoritatea celor care sunt pasionati de telefoane mobile. In realitate, Nokia 3310 nu impresioneaza la niciun capitol comparativ cu smartphone-urile entry-level pe care le avem la dispozitie in acest moment pe piata.
Telefonul nu permite niciun tip de update, nu permite utilizatorului sa descarce nici macar un joc sau o aplicatie utila, nu are touchscreen si practic iti limiteaza orizontul de optiuni la convorbiri telefonice si eventual la jocul Snake … celebrul joc Snake, pe care oricum il puteai descarca gratuit pe orice alt smartphone in 2017. Trecem insa la o analiza ceva mai ampla a telefonului. Pentru inceput, am sesizat ca deschiderea carcasei sale se face din pacate destul de greu, astfel ca s-ar putea sa intampinati dificultati in a-i introduce bateria si eventual sim-ul. Sau poate am avut eu nesansa sa primesc un telefon ceva mai putin prietenos la capitolul acesta.
La prima vedere, re-relase-ul Nokia mi-a lasat o nota foarte familiara, cu toate ca finlandezii au umblat serios la aspectul telefonului. Nokia 3310 (2017) este un terminal usor, nu ridica niciun fel de probleme la manevrare si pare o combinatie intre vechile telefoane Nokia de la mijlocul anilor 2000 si modelul standard lansat de companie.
Daca v-ati propus insa sa achizitionati exact acelasi telefon lansat acum 17 ani de Nokia, veti fi dezamagiti, pentru ca acest model 2017 este diferit din multe puncte de vedere. In primul rand avem la dispozitie un ecran mai mare, apoi butoanele sunt si ele mult mai rotunde si mai mari, o noutate pe care subsemnatul a salutat-o din start, obosit fiind ani de zile de efortul sisific de a tasta repetitiv pe butoane mai mici decat prevede legea.
Dimensiunile versiunii din 2017 sunt 115.6 x 51 × 12.8 milimetri, ceea ce asigura actualului telefon mai multa stabilitate si o constructie ceva mai compacta. Greutatea este excelenta, probabil chiar un punct forte!
Calitatea constructiei nu pare una foarte buna, chiar daca butoanele sunt adaptate vremurilor pe care le traim, nu trecutului zbuciumat al anilor 2000. Din pacate, pare destul de evident faptul ca iluminarea lor interna este una modesta, asta ca sa folosim un eufemism fortat pentru termenul „groaznica”.
Sub ecran avem butonul central si doua butoane ceva mai mari, insa veti descopri poate cu neplacere (ca si mine) faptul ca modelul nu are butoane de volum. Daca veti dori sa-i reglati ulterior volumul, va trebui sa o faceti din meniul telefonului, o optiune care se traduce printr-o reala pierdere de timp.
Evident insa, Nokia a cautat sa pastreze alura telefonului original, asa ca, hai sa ne plangem mai putin. In partea de jos a terminalului gasim mufa pentru casti, in timp ce mufa pentru incarcare este plasata undeva in partea din dreapta sus. Pe spatele telefonului putem observa camera de 2 megapixeli, iar sub ea, logo-ul oficial al Nokia. Nokia 3310 (2017) are carcasa din plastic, unul destul de alunecos, lucios si aparent, destul de ieftin.
Nokia 3310 (2017) meniu si optiuni
Simplist, insa unii l-ar numi, eficient. Pentru nostalgicul din mine, meniul Nokia 3310 (2017) n-a reprezentat o experienta neplacuta, in ciuda acelor pictograme criptice plictisitoare.Usor de descoperit, intuitiv si destul de stufos, meniul telefonului mi se pare suficient si util. Ce veti descoperi in acest meniu?
Ei bine, acesta este continutul sau complet: jurnal apeluri, contacte, fotografii, browser opera, mesagerie, jocul snake, aplicatiile mele, mobile store, aplicatie pentru vreme, camera foto, aplicatie muzica, aplicatii si jocuri, radio FM, sectiunea video, setari, calculator, calendar, aplicatie note, ceas alarma, functii suplimentare (temporizator, cronometru, lanterna, convertor, fisiere.
De mentionat ca la deschiderea telefonului ecranul are optiunea „meniu” in centru, „camera foto” in partea dreapta si un buton de „salt” in stanga, modalitate prin care utilizatorul este condus catre alte optiuni: fotografii, blocare taste, activare lanterna, volum si setari.
Optiunea setari afisaj o veti descoperi ca fiind utila si importanta. Prin aceasta optiune veti putea schimba imaginea de fundal precum si luminozitatea. De asemenea, veti putea mari fontul telefonului si activa sau dezactiva notificarile
Nokia 3310 (2017) specificatii, sunet si detalii despre bateria sa impresionanta
Nu va asteptati la minuni si nu va propuneti sa cititi o lista de specificatii care sa va impresioneze. Caracteristicile Nokia 3310 nu sunt impunatoare si nici impresionante. Partizanii perioadei smartphone le-ar numi chiar inexistente. Bine, la urma urmei, Nokia nu si-a facut un scop real din a impresiona utilizatorii prin specificatiile noii versiuni de Nokia 3310. Telefonul poate trimite mesaje, poate suporta convorbiri de orice fel si … cam atat.
E drept, exista si cateva optiuni normale precum Radio FM, camera foto, chiar si browsing, insa repet, nu a fost construit si nici gandit pentru a impresiona prin astfel de caracteristici, asa ca nu va asteptati la performanta!
Te poti juca asa cum spuneam o versiune oarecum noua Snake, daca iti era cumva dor de acest joc, poti incarca destul de greu un site web si chiar poti trimite eventual un email. Nu te gandi insa ca vei putea sa-ti descarci aplicatia Facebook sau Instagram, pentru ca acest lucru este o adevarata misiune imposibila, iar Tom Cruise nu intra in acest peisaj.
Nokia 3310 ofera optiuni pe care orice smartphone entry-level le poate asigura fara efort. Stiti insa ce nu pot face aceste telefoane entry-level (si probabil foarte multe smartphone-uri in general)? Nu pot suporta pana la 22 de ore de convorbiri, dupa o singura incarcare a telefonului, la fel cum nu pot supravietui o luna de zile in modul standby.
Acesta este marele castig pe care il vei obtine de pe urma Nokia 3310 (2017), pentru ca telefonul nu este menit sa-ti inlocuiasca smartphone-ul din dotare ci mai degraba sa devina cea mai utila rezerva posibila. Stiti voi, ca la fotbal: cand lucrurile merg prost, e bine sa ai un backup de calitate care sa schimbe soarta meciului. Nokia 3310 (2017) poate fi acest backup, tocmai prin aceasta calitate impresionanta a bateriei sale.
Tonurile de apel ale telefonului sunt polifonice si sunt in numar de 10. Din pacate, am ramas putin dezamagit de calitatea volumului la nivel de sonerie, unde sincer sa fiu ma asteptam la ceva mai mult. Fiind un telefon „pocket friendly”, Nokia 3310 se poate ascunde usor in buzunar, iar la cat de usor este se prea poate sa „uiti” de el. Din pacate, aici intervine o problema: sunetul ar trebui sa te alerteze, si … daca nu esti atent, s-ar putea de multe ori sa te bazezi doar pe vibratii, intrucat telefonul nu are un volum de apel impresionant.
Volumul in convorbiri este insa foarte bun, indiferent ca folosesti sau nu castile din dotare. Apropos de casti: modelul pe care il asigura cei de la HMD Global pare sa aiba la prima vedere o calitate indoielnica insa, odata folosite, veti realiza ca nu este chiar asa.
Volumul este destul de bun in momentul in care conectezi telefonul la functia Radio FM. Eu am descoperit aproape instantaneu patru frecvente de posturi locale nationale de radio, fara sa fac un efort deosebit in a cauta si altele.
Daca ar fi sa notez un minus la acest capitol s-ar lega de faptul ca utilizand castile pentru a asculta muzica, se prea poate ca cel de langa tine sa stie exact ce gusturi ai, intrucat totul „transpira” relativ usor. Functia Radio FM poate stoca pana la 30 de posturi de radio, ceea ce zic eu e destul de bine.
Nokia 3310 (2017) performante si dotari foto
Telefonul asigura o baterie cu o capacitate de 1200 mAh, si cred ca acesta este detaliul cu care trebuie sa inceapa orice Nokia 3310 (2017) review. Ce mai avem in plus la acest capitol?
Un ecran color in format QVGA de 2.4″, 16 MB RAM si un spatiu de stocare interna modest, care se poate mari pana la 32 GB, intrucat Nokia 3310 suporta carduri de tip microSD. Ceea ce este o veste buna, tinand cont ca dupa primele patru poze efectuate, memoria nativa a telefonului s-a blocat.
Revenind la ecran, acesta m-a surprins destul de placut la utilizarea in aer liber. N-am ezitat sa folosesc telefonul pe soare puternic, iar luminozitatea mi s-a parut in regula. Sau poate doar mi s-a parut, tinand cont ca ma asteptam la un nivel calitativ, deplorabil. In rest, chiar daca inspira un aer ceva mai contemporan, nu-ti ofera prea multe.
Dotarile foto sunt … doar ca sa fie. Pentru ca este greu de crezut ca obisnuiti cu ceea ce avem in acest moment pe piata, vom fi vreo secunda manati de incredere pentru a face poze spectaculoase cu o camera de 2 megapixeli. E drept, avem aici o noua deosebire fata de modelul initial lansat in 2000, pentru ca actualul model chiar poate realiza poze. Mai sus aveti cateva exemple.
Camera de 2 megapixeli, vine in mod oarecum surprinzator, dar placut, cu cateva efecte de imagine (inutile in opinia mea) precum sepia, tonuri de gri, verzui, albastrui sau inversare culori. Vei putea in schimb folosi blitul sau apela eventual la optiunea „poze in rafala” prin care telefonul face 3, 4 sau 6 fotografii una dupa alta … Nokia 3310 (2017) beneficiaza de asemenea de optiunea „autodeclansator”, pe care as numi-o din nou, inutila, sau „de decor”.
Ce nu mi-a placut insa este faptul ca atunci cand ai pornit efectuarea fotografiei, camera tinde sa-si regleze senzorul atunci cand o deschizi. Nu se blocheaza, dar nici nu raspunde automat sau rapid!
La capitolul conectivitate, Nokia 3310 are suport Bluetooth 3.0, dar asa cum spuneam si anterior intr-un alt articol despre acest telefon, el nu suporta decat conectivitate 2G.
NOKIA 3310 REVIEW: SPECIFICATII COMPLETE
- Ecran: 2.4 inch QVGA
- Spatiu de stocare interna: poate fi extins pana la 32 GB
- Camera foto: 2 megapixeli cu LED Flash
- Bluetooth: Da – v3.0
- Browser: Da, opera mini
- Slot pentru card: Da – MicroSD
- Dual SIM: Da
- Conectivitate retea: 2G
- Mufa pentru casti: Da, 3.5 mm
- Acumulator: 1200 mAh (se poate scoate)
- Dimensiuni: 115,6 x 51×12.8 mm
PRO si CONTRA Nokia 3310 (2017)
Tinand cont ca nu cred ca cineva poate avea super asteptari de la acest terminal, am sa evit sa glumesc pe seama lui si ma vor referi strict la lucurile care mi-au placut si care nu mi-au placut la el:
∨ Baterie cu autonomie mare, pana la 20-25 de ore in convorbiri si pana la o luna in standby
∨ Telefon pocket friendly
∨ Meniu simplu si intuitiv
∨ Volum bun in apeluri
× Carcasa din plastic alunecos si aparent foarte ieftin
× Camera tinde sa-si regleze senzorul atunci cand o deschizi
× Tonuri polifonice si volum destul de slab
× Conectivitate doar la nivel 2G
Nokia 3310 (2017) concluzie finala si verdict
Incontestabil un telefon care se leaga de cuvantul “nostalgie”, Nokia 3310 (2017) nu-ti va inlocui asa cum spuneam smartphone-ul din dotare, dar poate fi un ajutor de baza atunci cand ramai fara baterie. Pentru task-urile cele mai banale la care te poti gandi, se descurca excelent, ceea ce as traduce eu prin: obiectiv stabilit, obiectiv atins! Din pacate, Nokia 3310 in versiunea sa noua, suporta doar apeluri 2G, iar optiunea de conectivitate este cea prin GPRS.
AICI: Pret si disponibilitate Nokia 3310 (2017) in Romania
Sfatul meu? Il poti achizitiona daca esti in cautarea unui back-up phone care sa te ajute atunci cand stii ca esti nevoit sa stai mereu pe drumuri si smartphone-ului tau ii cedeaza des bateria. De asemenea, mi se pare o optiune exceptionala pentru companiile care au nevoie de telefoane simple, cu autonomie mare, pentru a efectua rezervari sau a prelua comenzi.
Eventual, este o solutie interesanta si chiar utila pentru cei care nu s-au adaptat sau nu isi propun sa se adapteze la rigorile pe care le presupune un smartphone complicat. Pretul nu mi se pare unul foarte mare si indiscutabil va indemn sa achizitionati aceasta versiune de Nokia 3310 (2017) si nu „replica” propusa de chinezii de la VKWorld, chiar daca aceea este mai ieftina.