Pe viitor, Fuchsia OS ar putea sa inlocuiasca Android OS. Momentan, pare destul de departe de a fi in stare sa faca asta. Cu toate acestea, ne-a starnit interesul. Astfel ca astazi, discutam despre el si incercam sa-ti aducem la cunostinta cam tot ceea ce trebuie sa stii despre Google Fuchsia OS, noul sistem de operare de la Google. Acest articol va fi updatat cu informatii noi despre noul OS al gigantului nord-american, pe masura ce acestea vor deveni oficiale.
Android si Chrome Os sunt probabil cele doua brand-uri software foarte cunoscute ale companiei Google. Se pare insa ca gigantul nord-american lucreaza si la un al treilea sistem de operare.
L-a denumit Fuchsia si daca anul trecut in noiembrie nu stiam mare lucru despre el, in acest an, avem mult mai multe detalii. Teoretic el ar putea deveni succesorul oficial al acestor doua sisteme de operare disponibile pe smartphone-uri, tablete sau laptop-uri.
Fuchsia OS arata total diferit de orice alt sistem de operare pentru telefoane mobile pe care le-am vazut pana acum. Inclusiv, Android. Dar, momentan este invaluit intr-un mister, bine gandit de catre Google. Nu stim exact la ce va folosi, dar putem intui. Nu stim exact ce tinteste Google cu el, dar stim ca experimentul capata din ce in ce mai mult contur. Foarte probabile, Fuchsia OS se va adresa telefoanelor mobile si, mai mult decat probabil, Google tinteste pe undeva, timid, inlocuirea clasicului si supra popularului, Android.
Ce inseamna mai exact Fuchsia OS?
Pai, Fuchsia este diferit de Android si Chrome OS, in primul prin prin faptul ca nu este bazat pe Linux. In schimb, se bazeaza pe noul Magenta, iar conform celor de la Google „Megenta tinteste evolutia telefoanelor mobile moderne si a computerelor personale moderne” asa ca nu ne vine deloc dificil sa ne gandim ca Fuchsia OS se va adresa si telefoanelor mobile.
Fuchsia OS este scris folosindu-se Flutter SDK, iar prima versiune denumita Armadillo pare sa reimagineze complet ecranul de baza al unui telefon. Conform celor de la Ars Technica, acesta seamana cu o lista care poate fi derulata si care ilustreaza in principa o poza de profil, orasul, data si procentul de baterie al telefonului in centru. Simplu si direct.
Sub toate astea, vei descoperi optiunea „Story” sau lista celor mai recente aplicatii utilizate. Precum si o lista de sugestii personalizate pentru fiecare utilizator in parte, care se va comporta precum Google Now.
Conform celor de la Hacker News, Travis Geiselbrech care a lucrat la NewOS, BeOS, Danger Palm’s WebOS si iOS, dar si Brian Swetland, care de asemenea a lucrat la BeOS si Android sunt doi dintre oamenii de calibru desemnati de Google sa se ocupe de noul proiect Fuchsia OS. Si nu sunt singurii.
La ce va folosi Fuchsia OS?
Adevarul este ca nu stim inca. Cele mai recente informatii ale celor de la Bloomberg sugereau ca Fuchsia OS este o incercare a Google de a uni intreaga ecosfera a sistemelor de operare intr-unul singur, cu scopul de a permite gigantului nord-american sa detina controlul absolut asupra gadget-urilor de zi cu zi. Cu alte cuvinte, telefoane mobile, laptop-uri, tablete si asa mai departe, toate sub umbrela tehnica a celor de la Google.
Ideea ar fi ca Fuchsia OS sa poata inlocuit de tot la un moment dat Android, si, dupa cum remarca cei de la Ars Tehnica, Android a fost construit cu mult inainte de lansarea iPhone-urilor si a fost lansat initial ca sistem de operar epentru camere digitale. Dupa lansarea iPhone-urilor, Android a fost redirectionat si spre smartphone-uri, iar cei de la Google sunt inca blocati contractual de foarte multe angajamente. Google se lupta de altfel cu fel de fel de provocari legate de actualizari, iar Fuchsia OS ar putea rezolva o mare parte dintre acestea.
Este putin probabil insa ca gigantul nord-american sa renunte atat de usor la Android in perioada urmatoare. CEO Sundar Pichai si liderul Hiroshi Lockheimer nu au anuntat pana acum oficial niciun plan concret de bataie pentru Fuchsia Os sustine si Digital Trends.
Mai multi producatori de telefoane mobile precum Samsung, HTC sau LG depind de Android si pare greu de crezut ca vor accepta atat de usor provocarea Fucshia fara sa existe niste demonstratii clare ale intentiilor si promisiunilor Google.
Sansele sunt sa vedem Fuchsia OS pentru inceput pe un telefon mobil, iar daca lucrurile vor evolua pozitiv sa il vedem pe din ce in ce mai multe telefoane. De la unul sau mai multi producatori. Dar treptat, pana cand va putea deveni o constanta.
Ultimele informatii sustin deja ca Huawei ar fi primul producator care testeaza Fuchsia OS alaturi de procesorul Kirin 970
Informatiile presei internationale sunt ca Google testeaza deja de ceva timp Fuchsia OS si o face separat de nevoile sau dorintele partenerilor sai.
Mai nou, chinezii relateaza ca Huawei ar fi primul producator care ar fi acceptat un mini parteneriat cu Google asupra Fuchsia OS. A fost o prima discutie care a condus catre un prim test, iar intre timp, Huawei (impresionanta se pare de posibilitatile Fucshia OS) pare primul producator gata sa imbratiseze noul sistem de operare pe unul dintre telefoanele sale.
Se spune ca Huawei testeaza deja Fucshia OS pe Honor Play, un telefon care foloseste ca procesor puternicul HiSilicon Kirin 970 SoC.Desigur, momentan discutam doar despre un zvon, care ar putea sau nu sa aiba baze reale. Totusi, cei de la 9to5google.com au si dovada acestei colaborari.
Honor Play este cel mai nou smartphone pentru gaming de la sub-brandul celor de la Huawei. Daca tinem cont de configuratia sa, putem considera ca Fuchsia OS este compatibil si cu telefoane precum Huawei P20, Huawei P20 Pro, Huawei Nova 3, Huawei V10 sau Honor 10. Vom reveni si cu alte detalii despre Fuchsia OS in perioada urmatoare. Cert este ca am putea avea un nou sistem de operare valoros pe telefoanele mobile. Ca va inlocui el sau nu Android-ul pare inca prematur si destul de dificil de anticipat. Dar Fuchsia OS capata contur pe zi ce trece si cu siguranta promite.