Stiri

Google a eliminat 700 de mii de aplicatii malitioase in 2017 din Google Play

Home  »  Stiri

CatMobile.ro

acum 7 ani

Google Play

Google Play

Google cauta sa combata incercarile hackerilor de a patrunde abuziv in Magazin Play. Conform unui raport recent dat publicitatii, nu mai putin de 700.000 de aplicatii suspecte sau chiar malitioase au incalcat politicile Google din Play Store si prin urmare, au fost indepartate de Google.

Cum a “curatat” Google magazinul Google Play

Android pare sa fie obiectivul principal pentru hackerii care urmaresc sa inflitreze fel de fel de malware si troieni. Cu peste 70% este mai mare activitatea Google de a inlatura astfel de aplicatii din Google Play Store in 2017, comparative cu 2016. Semn ca Google se ocupa in sfarsit serios de acest capitol. The Verge sustine ca puternicul concern nord-american, nu doar ca a reusit sa identifice aceste “amenintari reale” ba chiar a reusit sa actioneze impotriva lor.

Un procent de 99 % dintre aplicatiile identificate au fost response inainte ca oricine sa le poata instala. Iar acest lucru se datoreaza in principal noilor algoritmi ganditi de Google pentru a-si usura misiunea. Practic, noile tehnici de detectare sunt capabile sa identifice incercarile repetate ale hackerilor, iar peste 100.000 de dezvoltatori “cu rele intentii” au fost indepartati de Play Store in 2017.

Prima pe lista Google a fost celebra “Copycat” o aplicatie care insela utilizatorii prin impersonarea diverselor aplicatii celebre din Google Play, iar Google a considerat-o din start o incalcare grava si abuziva a politicii sale. Pana sa rezolve insa aceasta problema, Google a asistat neputincios cu 14 milioane de telefoane din intreaga lume au fost afectate de Copycat. O aplicatie care se spune ca a adus in buzunarele hackerilor peste 1.5 milioane de dolari.

Copycat Google play

Copycat

In “blacklistul” companiei au intrat toate aplicatiile care promoveaza “continut nepotrivit” asa cum sunt cele care ofera pornografie, violenta extrema, ura si alte activitati ilegale.

Nu in ultimul rand, pe lista neagra a companiei Google au intrat si asa numitele PHAs. Adica Potentially Harmful Applications, in traducere libera, aplicatii potential daunatoare. Acestea sunt de fapt tipuri de programe malware care pot afecta dispozitivele utilizatorilor, actionand sub forma unor trojeni. Odata cu lansarea serviciului Google Play Protect de anul trecut, Google a reusit sa reduca aceste aplicatii potential daunatoare cu pana la 50%.

Google recunoaste ca insa ca in timp ce majoritatea aplicatiilor sunt eliminate, mai sunt diversi hackeri care au reusit sa sparga barajul si sa patrunda in listele Google Play. Compania nord-americana sustine ca va continua sa inoveze si ca va reusi sa aiba in viitorul apropiat o rata de reusita si mai mare. Campania lor de combatere a actiunilor hackerilor continua si in acest an cu inca o serie de algoritmi noi care ar putea securiza si mai mult Play Store.

Totusi, va recomandam sa acordati si de aici incolo o atentie cat mai mare aplicatiilor pe care doriti sa le instalati din Google Play.

Summary
Author Rating
1star1star1star1star1star
Aggregate Rating
2.5 based on 15 votes