Ce înseamnă NFC? Ce face NFC? Ce este NFC de fapt? Sunt sigur ca de foarte multe ori ati auzit sau citit ca „telefonul x” beneficiaza de standardul NFC. Probabil ca unii dintre voi stiu exact ce inseamna Near Field Communication si la ce foloseste el. Dar, poate ca la fel de multi dintre voi se intreaba ce inseamna NFC de fapt si la ce ajuta el. Discutam in continuare despre acest standard de comunicare din ce in ce mai popular pe telefoanele zilelor noastre.
Ce inseamna NFC
NFC sau Near Field Communication asa cum va scriam si mai sus este un standard de comunicare valabil pe distante scurte, extrem de popular atat in lumea smartphone-urilor, cat si in lumea tabletelor.
Mai nou, aproape orice dispozitiv Android poate efectua spre exemplu plati contactless. Aici, intervine standardul NFC. Extrem de util si in cazul in care doresti sa contectezi device-ul tau Android la o boxa portabila.
Practic, prin NFC (Neaf Field Communication) dispozitivele electronice pot comunica intre ele, in ambele directii, folosind tehnologii complementare precum bluetooth sau WiFi. Acum ca ati aflat ce inseamna NFC, haideti sa vedem si cum se foloseste el?
Cum functioneaza NFC
Ca sa beneficiezi de standardul NFC pe unul dintre dispozitivele tale, procedeul este destul de simplu.
Standardul Near Field Communication functioneaza prin atingerea a doua dispozitive sau chiar prin alaturarea lor, la o distanta mai mica de 10 centimetri.
Spre exemplu, daca ai un card bancar pe care il poti folosi pentru plati prin atingere (contactless) trebuie sa stii ca acest detaliu este posibil prin intermediul Radio Frequency Identification sau RFID (identificare prin frecventa radio). Exista foarte multe asemanari intre standardele RFID si NFC, dar trebuie facuta mentiunea ca NFC permite unui anumit dispozitiv nu doar sa transmita, ci sa si primeasca informatii de la alte device-uri care beneficiaza de acest standard.
Cu ajutorul tehnologiilor bluetooth sau WiFi Direct, NFC isi intra in rol.
Scurt istoric al NFC
Stim deci ce inseamna NFC si cum se foloseste el. Dar, oare cum a aparut acest standard extrem de popular in zilele noastre?
Va spun trei nume importante de branduri de telefoane. Ati auzit cu siguranta de toate: Nokia, Philips si Sony. Aceste trei companii au pus la cale o colaborare care a dat nastere standardului NFC, lansat in premiera pe un telefon Nokia.
Astazi, tehnologia NFC este folosita in dispozitive cu diverse roluri, de la smartphone-uri, calculatoare, pc-uri, boxe portabile, televizoare sau chiar masini.
Cu ajutorul standardului NFC poti imperechea smarphone-ul tau cu alte dispozitive electronice, cu masina, poti efectua plati fara contact, poti transfera contacte, pagini si diverse fisiere pe sau de pe terminalul tau. De asemenea, NFC poate fi folosit și pentru verificarea identității unei persoane dar și pentru a permite sau nu accesul într-o clădire.
Cum afli daca ai NFC pe telefonul tau Android?
Pentru a afla daca telefonul tau Android are aceasta optiune NFC, trebuie sa urmezi cativa pasi destul de simpli. Pentru inceput, mergi la optiunea „Settings”.
De obicei vei descoperi NFC in sectiunea „Connected devices”, iar cand apesi pe ea vei afla daca beneficiezi de NFC sau nu pe smartphone-ul tau. Pentru a il activa, apasa pe NFC.