IGTV: ce este si cum il folosesti – Va ofeream recent cateva sfaturi pentru Instagram 2018 si cum sa cresti numarul de like-uri si de followers pe respectiva retea de socializare. Ei bine, Instagram, pare sa fie una dintre acele retele Social Media care-si continua dezvoltarea treptat, iar noile optiuni disponibile in acest an par sa mareasca impactul deja mare al platformei online.
Partea de continut video este indiscutabil una dintre cele mai populare in zilele noastre, atat pentru marketeri cat si pentru bloggeri. Recent, Facebook si Instagram au anuntat impreuna noi servicii in domeniul streaming-ului video, iar unul dintre aceste servicii care cu siguranta vor atrage foarte mult este implementarea Instagram TV a.k.a IGTV.
Ce este insa IGTV? Sau Instagram TV? Cum ajungi sa-l folosesti si de ce a-i face-o? Care e ideea din spatele IGTV? Cum te ajuta IGTV-ul? Vom incerca sa stabilim astazi raspunsuri utile la toate aceste intrebari si nu numai.
Pentru inceput insa, sa stabilim cateva cauze ale evolutiei, progresului si succesului partii de continut video pe platformele Social Media.
Stim cu siguranta cu totii ca industria de marketing nu e nici pe departe una statica. Strategiile, tehnologiile, canalele de distributie si asa mai departe beneficiaza de o evolutie naturala in fiecare zi. Prin urmare, orice canal de distributie online alegi intotdeauna va fi o idee buna sa folosesti ceva nou, ceva care iti poate adapta convenabil mesajul tau, catre publicul tau tinta. Unul dintre aceste canale noi este chiar Instagram TV sau IGTV cum ii vom spune pe scurt. Poti ajunge mai usor la publicul tau prin Instagram TV, indiferent ca esti un simplu utilizator Instagram sau o companie care incearca sa-si creasca nivelul imaginii? Specialistii sustin ca da.
Ce este IGTV sau Instagram TV?
Facebook si Instagram sunt doua dintre cele mai populare aplicatii Social Media din lume disponibile in 2018 pe piata. Facebook ramane foarte populara pentru ca este de departe si cea mai cunoscuta dintre aceste platforme, adunand atat utilizatori dedicati ai smartphone-urilor sau tabletelor, cat si utilizatorii nedeslipiti de pc-uri sau laptop-uri. Instagram pe de alta parte, lasa impresia ca se adreseaza mult mai des si mai usor utilizatorilor de telefoane in primul rand.
Cele mai noi rapoarte de pe piata ale specialistilor in domeniu arata ca utilizatorii de telefoane mobile fac cea mai mare parte din traficul pe internet al zilelor noastre. E de inteles, pentru ca majoritatea dintre noi petrecem mai mult timp in compania telefonului, decat in compania pc-ului sau laptop-ului. In consecinta, producatorii de telefoane mobile supravietuiesc mult mai usor pe piata si atrag mult mai mult atentia prin comparatie cu alti producatori.
Instagram TV sau IGTV pe scurt este o noua platforma video disponibila in cadrul aplicatiei Instagram. Functionalitatea sa se bazeaza pe clipuri video de tip long form (lungi) si, spre deosebire de YouTube sau alte platforme similare, mizeaza pe clipuri in format vertical, in detrimentul traditionalului format 16:9.
IGTV a fost lansat drept o alternativa la traditionala televiziune a zilelor noastre dar si a altor canale de streaming populare, iar publicul sau tinta este cel care se simte profund dedicat telefoanelor mobile si, in special, celor care isi dedica mult timp platformelor Instagram si Facebook.
Deja e demonstrabil ca din ce in ce mai multi oameni urmaresc mai mult continut video online si mai putin continut video la televizor. Se asteapta ca aceasta cifra din prezent sa creasca pana spre 78% la in urmatorii ani, ceea ce justifica fara indoiala in mare parte, intentia Instagram.
In tot acest context, noua optiune IGTV pare sa prinda contur fie ca vrem, fie ca nu. La fel si motivul sau explicatia pentru care ea a devenit din acest an, disponibila.
Indiferent ca ne bucura sau nu, ca o vom folosi sau nu, optiunea IGTV este aici, acum si pare pregatita cu suficiente alternative pentru a ne face viata mai usoara sau … macar mai distractiva.
Ce stim deja?
Spre exemplu, stim ca IGTV este diferita de la un publisher la altul. Marile conturi de pe Instagram poti publica clipuri video fara limita de timp, in timp ce conturile mici de pe platforma Social Media pot publica astfel de clipuri video cu un anumit termen limita (maximum 10 minute).
Totusi, asta n-ar trebui sa fie o problema, tinand cont ca 10 minute par destul de suficiente pentru a publica un mesaj cu suficienta valoare pentru publicul tau tinta. Vezi mai jos cele mai importante detalii de la lansarea IGTV:
Ce altceva mai stim despre IGTV?
Am amintit mai sus despre YouTube si importanta continutului video. De asemenea am scris mai sus ca Instagram TV va folosi un format vertical pentru clipuri si nu cel traditional 16:9. Ce inseamna asta?
Inseamna ca spre deosebire de YouTube, IGTV a fost gandit, construit si dedicat doar utilizatorilor de telefon mobil! Si nu mi se pare deloc gresit, tinand cont ca platforma Instagram in sine este o aplicatie Social Media de tip mobile-based, astfel ca era firesc pe undeva ca cei de la Instagram sa opteze pentru un astfel de format, care sa se incadreze in context.
Cum poti vedea clipuri IGTV?
Clipurile IGTV vor fi disponibile fie prin aplicatia standalone IGTV fie prin butonul din dreapta sus al aplicatiei Instagram, din profilul utilizatorului.
De fiecare data cand cineva care iti este prieten pe Instagram sau eu stiu, poate vreo vedeta autohtona sau de afara, pe care o urmaresti, posteaza un clip prin IGTV, vei primi o notificare automata in profilul tau.
Selectia se bazeaza pe interesele tale si pe conturile importante pe care le urmaresti sau cu care interactionezi cel mai des (mesaje, like-uri, comentarii etc). Prin urmare, si la acest capitol totul e controlat dupa un anumit algoritm care cu siguranta pare sa fie unul foarte potrivit contextului.
IGTV vs YouTube
Din multe puncte de vedere putem spune ca Instagram TV este similar cu YouTube-ul. Pana la urma, IGTV urmareste ca public tinta, toti entuziastii din lume care nu sunt producatori video profesionisti, deci am putea spune ca se dedica in mare amatorilor. Este putin probabil sa gasesti de azi inainte pe IGTV serialul tau preferat sau ultimul episod din el, cu toate ca pentru conturile mari, nu exista timp limita.
In schimb, vei intalni foarte multe clipuri de tip fan-made, adica exact ce poti gasi in multe momente si pe YouTube.
Este IGTV disponibil pentru toti? Cum folosesc platforma?
Sa incepem cu disponibilitatea: da IGTV este disponibil pentru toata lumea. Oricine are un cont de Instagram va putea crea continut pentru Instagram TV. Hai sa incercam sa raspundem pe scurt si la cea de-a doua intrebare.
In fapt, nu e prea complicat, ci din contra: totul pare usor si la indemana oricui. Nu cred ca se pune problema despre cum sa folosesti IGTV ci mai degraba, cred ca se pune problema cand sa folosesti noul canal Instagrm. Si asta pentru ca tot ceea ce ai nevoie sau iti este necesar iti este oferit pe tava. Apesi butonul din dreapta sus si vei avea deja acces la Instagram TV. Ecranul tau de primire ca sa-i spun asa, arata astfel:
De aici incolo poti selecta una dintre urmatoarele trei categorii disponibile in functie de interesele tale.
De unde descarc aplicatia IGTV?
Nu e nevoie sa cauti pentru a descarca aceasta aplicatie, pentru ca am facut-o eu pentru tine. Gasesti IGTV pentru iOS aici si IGTV pentru Android, aici. Dupa ce ai instalat aplicatia separata, vei observa ca se va loga automat in contul tau personal, sau cel putin in contul pe care l-ai salvat pe telefon si l-ai folosit ultima data pe telefonul tau mobil. De aici te vei descurca sigur.
Poti apasa optiunea „settings” si de aici iti poti crea propriul tau canal de distributie. Din acel moment vei putea incarca propriul tau continut video. That’s it, you are good to go!
Concluzie despre Instagram TV
O optiune foarte populara in ultimele saptamani, IGTV merita atentia noastra macar pentru simplul fapt ca a devenit foarte rapid, extrem de atractiva. Instagram a luat in opinia noastra o decizie buna creand acest canal care pare atat un instrument de marketing important, cat si o modalitate de entertaining in plus pentru toti cei pasionati de mediul online, video content si Social Media.
Source: TechCrunch|RobertKatai|The Verge|Later.com|EliteDaily|OptiWeb|