Stiri

Firea romanului de pe Facebook

Home  »  Stiri

Dragos Alecu

acum 3 ani

Simona Halep a castigat turneul de Grand Slam de la Paris. Asta ar fi trebuit sa fie stirea saptamanii in mediul online romanesc si topicul care merita sa fie dezbatut in regim torential pe strazi, in ziare si la televiziuni. Ieri insa, in jurul campioanei noastre de la Rolland Garos, s-a declansat, fara voia sa, un scandal de proportii, care l-a avut in centrul atentiei pe Primarul General al Capitalei, Gabriela Vranceanu Firea. Iar share-urile cu succesul Simonei s-au oprit. Prim planul l-a primit doamna Firea. E drept, n-a fost un prim plan pe care si-l dorea, insa cam asta se intampla cand amesteci sportul cu politica.

Gabriela Firea si-a inchis contul de Facebook

Fluierata copios de cei 20.000 de oameni pentru ca a profitat (in opinia lor) politic de momentul Simonei Halep si s-a alaturat campioanei din Constanta pe scena celui mai mare stadion din Romania, fosta prezentatoare de stiri i-a urat dezorientata Simonei „bun venit in tara noastra„, apoi a reactionat dur pe contul sau oficial de Facebook. Dupa o postare care a atras rapid sute de comentarii agresive la adresa sa, Doamna Primar a decis cateva minute mai tarziu sa renunte la statutul de persoana publica pe Reteaua de Socializare #1 din lume si sa-si inchida profilul. O decizie neasteptata, daca tinem cont de ce rol important joaca in imaginea personalitatilor publice, reteaua lui Mark Zuckerberg.

Facebook Gabriela Firea

Evolutia evenimentelor de ieri ridica din nou numeroase semne de intrebare si readuce pe tapet vechea problema a influentei media-online: puterea pe care o are Facebook asupra imaginii oamenilor cu statul de persoane publice.

O modalitate libera de exprimare, reteaua fondata de Mark Zuckerberg si-a pierdut treptat caracterul pentru care a fost initial fondata. Treptat, legaturile cu prietenii sau rudele, au lasat locul a numeroase stiri de tip fake news si campaniilor de presa sau imagine, asta in ciuda faptului ca Facebook a continuat sa prospere de la an la an. Ingredientul e cosmic si deloc secret. Pentru ca reteaua isi cladeste mult mai usor succesul, atunci cand descopera dezorientarea societatilor decazute.

Consecintele libertatii de exprimare pe retelele de socializare pot fi necrozive sau inaltatoare, insa categoric sunt nelimitate. Iar standardul cultural la care visa Zuckerberg s-a pierdut din prima clipa in care a existat libertate de exprimare pentru oricine, orice si oricand. Romania e un caz diabolic in materie, pentru ca a pus cap la cap toate situatiile posibile si imposibile, nimicind aproape cu totul, sensul discursului etic si lasand loc discursului de tip Facebook. Cu bunele si relele sale, intr-o maniera dictatoriala, reteaua lui Zuckerberg face si desface.

De la Trump la Firea: impactul Social Media asupra societatii, din perspectiva oamenilor politici

Presedintele Statelor Unite, Donald Trump este un personaj foarte activ in Social Media. In special pe Twitter, pe care a ajuns sa-l prefere de cele mai multe ori pentru a se exprima, in detrimentul obisnuitelor conferinte de presa de la Casa Alba. Dar Donald Trump stie la ce se expune si isi asuma rolul de nechemat agresiv.

Raspunde cu promptitudine si atitudine celor care il ataca. Si nu sunt putini. Nu si-ar inchide atat de usor contul de Twitter, in ciuda faptului ca milioane de oameni i-o cer. Simpatizanti, sau nu. Republicani sau Democrati.

Chiar daca stie ca greseste in multe momente in care nu respecta haina prezidentiala, Trump se simte liber si convingator pe Twitter. Chiar si atunci cand campioana din fotbalul american ii refuza invitatia la Casa Alba. Chiar si atunci cand intreaga Liga de Baschet American e impotriva sa, in mod public. Trump alege insa sa nu se implice prea mult, pentru ca evita contactul de imagine cu sportul.

Deloc constrans de functia uriasa pe care o exercita zi de zi, presedintele nu fuge de responsabilitatea spuselor sale. Si isi asuma totul. Pana la urma, oricine poate fi inconsistent. Insa doar oamenii de stat au privilegiul dubios de a-si surpa sirul si gandirea exemplar, in folos public. Adevaratul chip al presedintelui sau, daca vreti, descoperirea lui The Real Donald Trump va porni, probabil, abia postum. Confundat adesea cu personajul rebel descris de Kerouac in cartile sale fenomenale, presedintele american este astazi un om politic, in acelasi timp mare si insesizabil. Ce va ramane dupa el nu vor fi cu siguranta doar postarile de pe Twitter, decat daca al 45-lea presedinte american, chiar isi propune asta. Dar relatia cu Social Media e profunda si apasatoare, iar contul sau de Twitter urmarit de 53 de milioane de oameni, joaca in continuare un rol important in viata familiei de la Casa Alba, indiferent de reprosurile care i se aduc.

Gabriela Firea fluierata pe Arena Nationala si pe Facebook

Pe de alta parte, eroul negativ al romanilor de ieri, Gabriela Firea, Primarul General al Capitalei, a devenit o prezenta destul de constanta in ultima vreme pe Facebook. Ghidata de o masinarie de PR puternica, asa cum ii sta bine unui politician de prima mana al Partidului din care face parte, doamna primar n-a inteles ce si cum a gresit, aseara pe Arena Nationala. Si nu si-a propus nicio clipa intalnirea cu dezastrul.

Dupa ce a trait ceea ce puteti observa mai sus, Doamna Firea a raspuns foarte agresiv si pe un ton deloc civilizat pe …ati ghicit, Facebook. Indemnata de propriile trairi sau poate de masinaria de PR care functioneaza in spatele Institutiei Primarului General, Gabriela Firea a realizat instant ca in Romania cuvantul e obligatoriu si replica absolut necesara. Din pacate, asa cum puteti observa mai jos, a comis o a doua mare eroare, pentru ca ne-a adus tuturor aminte de exegeza vorbita a nimicului, din perioada pierduta undeva la mijlocul lui decembrie ’89.

Mesaj Gabriela Firea

Cand si-a dat seama ce a facut, Gabriela Firea a ales cea mai simpla solutie. A fugit! Cu aura tensionata a Presedintelui American, care lupta cu marile masinarii infernale ce-i vor raul, Primarul General a imprumutat pentru cateva minute discursul lui Trump, dar n-a putut sa-si asume responsabilitatea spuselor precum el. Un detaliu care s-ar putea s-o coste pe viitor, pentru ca daca iti doresti sa profiti de amploarea fenomenului Social Media, trebuie sa stii si ca, acelasi fenomen te poate anula rapid.

Iar oamenii care fie o simpatizeaza, fie ca nu, simt astfel de momente de slabiciune. Gabriela Firea a comis doua erori monumentale, care i-ar putea afecta, fara doar si poate, traseul politic si drumul spre fotoliul de presedinte al Romaniei, pe care declarativ sau nu, il viza cu certitudine. Facebook a ajuns astazi la nivelul la care poate numi sau concedia sefi de state. E gresit? Probabil ca da, dar nimeni nu poate nega realitatea, fie si daca analizezi doar campania prezidentiala din Statele Unite.

Rezultatele ciocnirii dintre Primarul General al Capitalei si faptele sale din ultimele zile, s-ar putea sa treaca prin sita retelelor de socializare. Iar factura ar putea fi destul de scumpa. Pentru ca faptele personalitatilor publice au cu siguranta un rol de jucat in sustinerea unui personaj simpatizat ori in demolarea unui personaj detestat. E drept, doamna Firea s-ar putea muta in scurt timp, confortabil pe Twitter, doar ca impactul acestei retele in Romania e mult mai mic. Si aproape imperceptibil.

In schimb, daca din punct de vedere profesional ar fi un regres, la nivel personal cred ca ar fi o mutare pe care contestatarii dansei ar accepta-o cu greu, pentru ca ar fi obligati sa-si exprime injuriile in doar 280 de caractere. 🙂 Estimam totusi ca dupa ce va trece forfota acestor saptamani, Gabriela Firea va reveni pe Facebook si isi va continua campania de PR cautand sa convinga, pe buna dreptate, publicul care ii e partizan. S-ar putea insa ca momentul de slabiciune de ieri sa nu fie atat de usor de anulat. Faca-se voia Facebook-ului!

Summary
Firea romanului de pe Facebook
Article Name
Firea romanului de pe Facebook
Description
Gabriela Firea si-a inchis profilul de Facebook, dupa un mesaj agresiv adresat celor care au fluierat-o la evenimentul Simonei Halep
Author
Publisher Name
Catmobile