Stiri

Aproape 800 de mii de virusi Android detectati in acest debut de an

Home  »  Stiri

CatMobile.ro

acum 7 ani

Subiectul virusi Android este unul cat se poate de apasator pentru utlizatorii acestui sistem de operare, iar cifrele incep sa capete proportii in ultimii ani. Am foarte multi prieteni care fie au fost nevoiti sa-si resofteze telefoanele ca urmare a detectarii prezentei unor astfel de virusi, la fel cum altii chiar s-au vazut nevoiti sa-si schimbe telefoanele intrucat efectiv nu s-a mai putut face nimic pentru ele. Activitatea hackerilor este una din ce in ce mai intensa, iar raportul celor de la G Data confirma ca si in debutul de an 2017, aproape 800 de mii de virusi Android au fost depistati in sistemul de operare de la Google.

Raportul G DATA: aproape 800 de mii de virusi Android detectati in primele 3 luni ale anului

Virusi AndroidAmenintarile cibernetice vin din toate partile. Daca ai un smartphone sau o tableta care ruleaza Android exista sanse foarte mari sa contactezi un astfel de virus. Se spune ca acesti virusi Android sunt rari si invizibili. Aproape de fiecare data ii poti lua prin intermediul aplicatiilor nesigure, mai ales ca mai nou, destule astfel de aplicatii maladive au fost descoperite chiar si in aplicatii din Google Play Store. Trebuie insa sa fii foarte ghinionist sa instalezi o aplicatie infectata cu virusi Android din Google Play, pentru ca specialistii platformei lucreaza non-stop pentru a impiedica aparitia unor astfel de malaware. Pana una-alta, Google Play Store ramane cea mai sigura platforma pentru descarcari si probabil singurul loc de unde poti fi aproape sigur ca nu iti vei compromite telefonul prin astfel de virusi Android.

Amenintarile insa exista, iar atacurile nu pot fi asa usor controlate. Raportul prezentat de specialistii in securitate de la G Data confirma acest detaliu. Conform G Data Security, in primele trei luni din 2017 peste 750 de mii de aplicatii malaware au fost detectat pentru sistemul de operare de la Google. In acest context, pronosticul specialistilor pentru 2017 este ca raspandirea atacurilor cibernetice va depasi borna celor 3.246.284 de semnaturi malaware pe Android din 2016. In primul trimestru al anului curent, cifra amenintarilor este mai mare decat cea din aceasi perioada a anului trecut, iar conform G Data Security, pana la finalul anului alte aproape 3 milioane de esantioane malaware vor fi depistate.

In 2012, cifra acestor semnaturi malaware pe Android (cel mai utilizat sistem de operare din lume) atingea doar 214.327. Cresterea a fost brusca in 2013, cand numarul semnaturilor a depasit borna 1 milion, pentru ca in 2015, sa sara de cota 2 milioane. Anul trecut, pentru prima data, numarul acestor semnaturi a depasi 3 milioane si nu este exclus ca in 2017 sa avem o noua borna de trecut. Indiferent de activitatile desfasurate de utilizator pe telefoanele lor mobile sau pe tabletele lor, acestia sunt expusi prin diverse brese de securitate raspandirii unor virusi Android care ulterior sunt si foarte greu de inlaturat. Unii dintre ei, chiar imposibil de inlaturat, situatie in care, device-ul tau devine inutilizabil. Acordati o mare atentie aplicatiilor terte pe care le instalati manual in telefonul sau tableta dumneavoastra pentru ca metodele de distribuire a virusilor sunt din ce in ce mai raspandite si mai dificil de detectat.

Cum inlaturam acesti virusi Android

Aproape 800 de mii de virusi Android detectati in acest debut de anMetodele difera in functie de amenintarile descoperite. Foarte multi virusi Android se pot sterge din device, dar exista si exceptii, cand atacurile sunt foarte puternice. Un prim pas pe care il puteti urma ar fi sa treceti device-ul in Safe Mode si daca este necesar sa stergeti manual amenintarile descoperite.

Daca aceasta metoda se demonstreaza a fi insa ineficienta, puteti incerca o alta metoda: factory reset. Nu va fi una foarte placuta, mai ales daca nu aveti back-up la Android, pentru ca veti pierde cam toate datele de pe telefon. Dar sunt sanse bune sa va scape de acesti nedoriti virusi Android.

Din pacate exista si virusi Android capabili sa infecteze sistemul de operare si sa cripteze fiecare fisier instalat pe acesta. aca ai fost infectat totusi cu un virus Trojan pe care nu il poti sterge din smartphone-ul tau si operezi pe Android, poti incerca stergerea sa prin aplicatia Stubborn Trojan Killer a celor de la Cheetah Mobile. Cotata la 4.6 stele pe Google Play, aceasta aplicatie se demonstreaza in 80% din cazuri utila fiind capabila sa inlature orice virus de tip trojan. Aplicatia a primit ultima actualizare pe 18 septembrie 2016 si necesita varianta de Android 4.0. Aplicatia a fost optimizata recent si pentru iOS. Alte informatii despre acest domeniu si ce faci daca smartphone-ul tau a fost infectat, poti gasi pe blogul nostru.

Summary
Article Name
Aproape 800 de mii de virusi Android detectati in acest debut de an
Description
Subiectul virusi Android este unul cat se poate de apasator pentru utlizatorii acestui sistem de operare, iar cifrele incep sa capete proportii in ultimii ani.