VR Box 2.0 – Virtual Reality on Your Smartphone
VR Box este numele dat unui gadget ce simuleaza realitatea, imersand utilizatorul intr-o realitate virtuala, generata si sustinuta cu ajutorul telefonului mobil. Acest device este unul relativ nou pe piata, opiniile utilizatorilor despre el variind destul de mult. Practic vorbim despre niste ochelari mai sofisticati si mai mari care se aseaza normal pe ochi, in care introducem smartphone-ul si cu ajutorul careia putem viziona filme la 360 de grade 3d si suntem complet imersati in aplicatiile rulate.
Designul lui VR Box 2.0 se axeaza pe calitate si rezistenta. Acesta este construit dintr-un plastic de calitate, dur si usor in acelasi timp, pentru a nu solicita excesiv muschii gatului. Atentia la detalii este premium, imbinarile fiind realizate perfect si neexistand margini ascutite sau excesiv de proeminente. Pe partea frontala exista un element culisant(stand) in care se aseaza telefonul. De mentionat ca dimensiunile ideale ale ecranului sunt 5.5 inci, pentru ca la cele cu ecrame mai mici lentilele nu pot focaliza toata imaginea. De asemenea avem o deschizatura laterala ce permite conectarea unui cablu USB in telefon si un capac pozitionat in asa fel incat atunci cand este deschis sa descopere camera telefonului pentru a imbunatati experienta. La interior device-ul are marginile care vin in contact cu pielea acoperite cu un burete moale, iar banda care il tine fixat pe cap este realizata dintr-un material elastic si foarte comod.
Unul din dezavantaje este greutatea, de aproximativ 400 de grame, iar al doilea ar fi partea care se sprijina pe nasul utilizatorului, parte ce este realizata la o dimensiune standard. Lentilele ochelarilor VR Box au o dimensiune de 40 de milimetri si pot fi reglate atat in adancime cat si in lateral, pentru a fi centrate in dreptul pupilelor. Campul vizual creste in functie de dimensiunea telefonului folosit, astfel pentru un ecran de 4.7 inci avem un camp de 65 de grade iar pentru un ecran de 5.7 inci avem 76 de grade. Din constructie maximul campului vizual ar fi de 78%, insa pentru a beneficia de acest aspect carcasa ar trebui sa acomodeze un ecran de 6 inci, lucru fizic imposibil. La achizitionarea acestor ochelari, in cutie se afla un cod QR ce trebuie scanat pentru a calibra aplicatiile de pe telefon cu device-ul, altfel pot aparea probleme la vizualizarea corecta.
Comparativ cu concurentii sai, Google Cardboard sau Samsung Gear VR, VR Box 2.0 este alternativa accesibila, fiind robust construita si reusind sa isi faca treaba cu brio. Totusi limitarile sale tin de telefoanele folosite, unii useri mentionand ca butoanele de volum sau power se apasa continuu cand smartphone-ul este in ochelarii virtuali. De asemenea aplicatiile pentru realitatea virtuala sunt la inceput, deci nu ne putem astepta la jocuri prea sofisticate, YouTube facand un pas inainte prin introducerea de filmulete 360VR. Nu ramane decat sa mai treaca ceva timp pentru a putea stabili cu certitudine daca aceasta tehnologie are succes sau nu.