Stiri

Veste șocantă! Datele a peste 260 de milioane de conturi Facebook au fost vândute pe Dark Web

Home  »  Stiri

catmobile

acum 5 ani

O nouă cercetare în domeniul securității susține că datele a peste 267 de milioane de utilizatori de pe platforma Faceboo au fost scurse și se vând pe Dark Web pentru 540 de dolari bucata.

Facebook lovita din nou, in plin, dupa razboiul Cambridge Analytica! Datele a peste 260 de milioane de conturi Facebook au fost vândute pe Dark Web

Facebook a fost criticat pentru standardele sale de securitate, iar încălcările de date au devenit o afacere comună pentru companie de când episodul Cambrigde Analytica a devenit public cu câțiva ani în urmă.

Noul raport vine prin intermediul Cyble, care a menționat că, deși parolele utilizatorilor nu au fost încălcate în această scurgere, ID-ul lor de e-mail, data nașterii, numele și numărul de telefon face parte acum din pachetul de vânzare pentru cel mai mare ofertant.

Deși Cyble nu a reușit să descopere încă sursa acestei baze de date, intr-un comunicat emis presei se arata: „În acest stadiu, nu suntem inca siguri de modul în care datele s-au scurs în primă instanță. S-ar putea să se datoreze unei scurgeri în API-ul terților. Dat fiind că datele conțin detalii sensibile despre utilizatori, acesta ar putea fi folosite de cybercriminals pentru phishing și spaming.”

Din păcate, nu este prima dată când datele utilizatorilor Facebook și-au făcut drum spre forumurile hackerilor sau pe Dark Web. Luna trecută, un set de date similar al profilurilor Facebook, în mare parte din Statele Unite, a fost disponibil într-o bază de date deschisă pe Elasticsearch, care conținea detalii inclusiv numele complet al utilizatorilor, numărul lor de telefon și un ID Facebook unic. Câteva zile mai târziu a fost descoperită online o altă bază de date cu 42 de milioane de înregistrări suplimentare. De această dată a fost atacat de un alt grup de hackeri care au lăsat un mesaj „spunând proprietarilor să-și asigure serverele”.

Raportul celor de la Cyble nu ne spune dacă si utilizatorii Facebook din Romania fac parte ei din listă, dar, având în vedere numărul conturilor afectate conform raportului, aceasta supozitie este cat se poate de reala si se prea poate ca unele dintre aceste victime să fie si din țara noastra. Cercetătorii recunosc că, deși hackerul nu a accesat parolele, utilizatorii ar trebui să își schimbe codurile de acces pentru contul lor, pentru a se asigura că nimeni nu preia controlul asupra contului lor.

Experții în securitate sugerează si ei că utilizatorii ar trebui să verifice setările de confidențialitate și securitate ale conturilor lor de Facebook și au avertizat împotriva interacțiunii cu e-mailuri sau mesaje necunoscute legate de conturile de social media pe care le-ati putea primi in perioada urmatoare.

Fa un upgrade computerului tau si profita de super reducerea eMag, care iti ofera un accelerator grafic excelent, la un pret imbatabil. Cu o reducere de 31% ai in aceasta perioada Placa video ASUS GeForce® GTX 1660 Ti TUF O6G, 6GB GDDR6, 192-bit pe care o poti achizitiona la doar 1449 lei.

Ce este Dark Web?

Dark Web sau „Webul intunecat” este de fapt un continut World Wide Web, care exista pe retelele de tip darknet, adica acele retele care se suprapun peste internetul public, dar necesita un tip de software specific, autorizatii de acces sau anumite configuratii de asemenea, specifice.

Potrivit specialiştilor, 80% din informaţiile care circulă online sunt „ascunse” căutărilor obişnuite şi nu pot fi găsite prin Google. Conform Wikipedia, reţele tipice darknet sunt Tor, I2P, Freenet, Hornet şi reţelele friend-to-friend (F2F) folosite pentru partajarea de fişiere cu o conexiune P2P. Aceste retele darknet pot fi folosite pentru comertul de bunuri restrictionate pe alte piete, dar si pentru criminalitate de tip informatica, mai scrie sursa citata.

Reteaua Dark Web nu este indexata de motoarele de cautare, cu toate ca de multe ori, termenul „deep web” este folosit gresit pentru a face referire la Dark Web.

Etichete:

Facebook