Motorola Moto Z, smartphone-ul cu design modular produs de Lenovo sub sigla Motorola este un terminal ceva mai vechi, anuntat de compania asiatica in luna iunie a anului trecut si lansat oficial in septembrie 2016. Motorola Moto Z este cunoscut in Statele Unite si sub denumirea Motorola Moto Z Droid.
Motorola Moto Z review
Fara indoiala, Motorola Moto Z pare si se comporta de cele mai multe ori precum un telefon de top. Dincolo de aspectul sa exterior extrem de spectaculos, terminalul se remarca prin faptul ca este extrem de subtire. Motorola Moto Z masoara doar 5.2 milimetri si pare inca de prima data cand il privesti, o adevarata bijuterie a coroanei. Fata de alte telefoane cu design modular, acest item corespunde tuturor criteriilor de performanta necesare.
In ceea ce priveste specificatiile sale, descoperim cu placere ca si pe hartie, Motorola Moto Z asigura un climat de performanta extrem de dorit de catre fanii acestei game si nu numai. Procesorul quad-core Snapdragon 820, „vedeta” anului trecut este evident in prim plan, asigurand viteza si o functionalitate de invidiat. Motorola Moto Z este echipat cu un display AMOLED cu diagonala de 5.5 inch si o rezolutie 1440×2560. Acesta asigura un raport de densitate a pixelilor de 535 per inch si un raport ecran – corp de 72%. Display-ul este protejat de Corning Gorilla Glass 4, insa nu putem rata ocazia sa va sfatuim sa testati una dinre husele Lenovo Moto Z din oferta Catmobile pentru o siguranta si o protectie deplina.
Terminalul ruleaza sistemul de operare Android 6.0.1 Marshmallow insa acest sistem este upgradabil, Motorola Moto Z urmand a beneficiade Android 7.0 Nougat, cea mai recenta tehnologie Android pe acest segment de activitate. Ce mai avem? Motorola Moto Z propune un sistem de camere dual intre care remarcam camera foto principala cu senzor de imagine de 13 megapixeli. Ei i se alatura camera foto frontala pentru pasionatii de selfie-uri cu un senzor de imagine de 5 megapixeli. Camera de baza a terminalului are insa capacitatea de a filma la rezolutie Ultra HD, ceea ce fara indoiala reprezinta un plus considerabil. Din punct de vedere al memoriei RAM, Motorola Moto Z vine cu 4 GB, in timp ce senzorul de amprenta este unul de top si poate porni sau stinge ecranul.
Important de precizat este si topicul legat de modulele acestui smartphone, care din pacate va vor scoate bani in plus din buzunar. Unul dintre ele, Hasselblad True Zoom mi se pare extrem de util, pentru ca poate oferi terminalului un zoom optic de 10x, si asta dincolo de faptul ca permite fotografiere in formate ca HDR si RAW. Modulul Insta-Share Projector are si el utilitatea sa bine gandita de catre Lenovo, acesta ajutand utilizatorul sa proiecteze imagini pe un perete. Nu in ultimul rand, JBL SoundBoost Speaker, o boxa sa-i zicem portabila care ridica nivelul audio al dispozitivului. Incheiem cu modulul Incipio, adica o baterie suplimentara a telefonului Motorola Moto Z cu o capacitate de 2200 mAh.
De altfel, unul dintre putinele puncte slabe ale acestui smartphone este bateria sa de baza Li-Ion de doar 2600 mAh. Ei bine, modulul Incipio completeaza pana spre exceptional carentele bateriei standard, astfel ca as putea afirma fara sa ma insel, ca orice utilizator va fi extrem de multumit de capitolul autonomie. Desigur, exista si o parte mai putin placuta care incheie acest review: costul modulelor mi se pare foarte mare (intre 60 si 300 de dolari), dar daca privesti smartphone-ul Motorola Moto Z ca pe o investitie pe termen lung, atunci as putea spune si eu la randu-mi ca totul se justifica. In schimb absenta jack-ului de 3.5 milimetri a atras destule nemultumiri si as considera si eu aceasta absenta drept un minus pentru Motorola Moto Z. Tot la capitolul minusuri as trece eu si lipsa reistentei la apa.
Motorola Moto Z concluzii si disponibilitate
N-are cum sa nu-ti placa acest smartphone. Subtire, cu display AMOLED high-end, procesor puternic (unul dintre cele mai puternice), o capacitate de stocare de 32 GB in versiunea standard, componete foarte bine implementate care transforma terminalul intr-un smartphone mult mai rapid decat alte telefoane cu Snapdragon 820. Pare o combinatie reusita pentru un super smartphone fara lag sau erori iritante. Formula modulara a celor de la Lenovo este una de mult mai mare succes decat a celor de la LG, iar scorul de 132.304 din testele AnTuTu subliniaza calitatea acestui device. Din pacate, smartphone-ul are inca un pret destul de mare. Varianta de 64 GB poate fi achizitionata in Romania pentru aproximativ 2500 de lei, fara a adauga eventualul cost suplimentar „cauzat” de modulurile sale in cazul in care utilizatorul este interesat. Chiar si-asa, smartphone-ul celor de la Lenovo aduna foarte multe bile albe si mi se pare unul dintre cele mai interesante telefoane lansate pe piata in 2016.