Modelul iQOO Z5 a fost lansat pe piață în luna septembrie a anului trecut. Vorbim despre un telefon care funcționează cu un procesor Snapdragon 778G 5G și care rulează din fabrică, Android 11.
Telefonul are 193 de grame și măsoară 8.5 milimetri grosime. Este fabricat din materiale de bună calitate, are un aspect premium și este considerat un smartphone dual SIM (Nano-SIM, dual standby).
Potrivit producătorului, iQOO Z5 este disponibil pe culorile Arctic Dawn, Mystic Space, Cyber Grid și Aurora. Mai multe detalii despre iQOO Z5 precum și o analiză a acestui smartphone, în cele ce urmează.
iQOO Z5 review
Dispozitivul vine cu un preț de pornire de 1400 de lei, un pret care este foarte competitiv. În ceea ce privește designul, există destul de multe modificări în comparație cu iQOO Z3. De data aceasta, există o matrice de camere mai mare, dar cu același număr de camere. iQOO a renunțat la crestătura de tip waterdrop (picătura de apă) din față pentru o gaură care adăpostește camera frontală. Putem spune pe scurt că producătorul a adoptat un design mai modern pe iQOO Z5 în comparație cu ediția precedentă.
Nu există nimic în stânga, în timp ce în dreapta, aveți butonul de pornire care funcționează și ca senzor de amprentă, precum și butoanele de volum. În ceea ce privește scannerul, acesta este rapid și precis în detectarea amprentelor și deblochează dispozitivul instantaneu.
Panoul din spate și cadrul sunt din plastic. Cu toate acestea, spatele are un finisaj texturat, făcându-l să arate și să se simtă premium. Un detaliu care funcționează, mai ales în ceea ce privește prevenirea amprentelor, capitol la care predecesorul său a eșuat. În comparație cu concurenții precum Galaxy M32, considerăm că acest design este echilibrat și este mai atrăgător în același timp.
Pe de altă parte dispozitivul vine cu o mufă pentru căști de 3,5 mm și un microfon în partea superioară. Există un microfon, o tavă SIM, un port de tip C și un difuzor în partea de jos. De asemenea, avem un difuzor în partea de sus și, din fericire, această configurație de difuzoare stereo sună mult mai bine decât difuzorul mono pe care îl aveam pe iQOO Z3. Are un profil de sunet ușor înăbușit, dar este mai puternic și oferă o experiență captivantă în comparație cu Z3. Mai mult decât atât, există și un motor liniar haptic mai bun decât Z3. Cu modelul Z5, lucrurile se îmbunătățesc mult, iar motorul haptic se simte foarte bine.
În zona frontală, iQOO Z5 primește un ecran LCD IPS Full HD+ de 6,67 inchi cu o rezoluție de 1080 x 2400 pixeli și un raport de aspect 20:9, o rată de reîmprospătare de 120 Hz și HDR10. Panoul LCD nu arată foarte diferit de Z3 și este la fel de bun. Nu se simte ca un downgrade, dar nici nu este un upgrade. Puteți obține panouri AMOLED la un astfel de preț, dar unele nu au rezoluție, în timp ce altele au o rată de reîmprospătare scăzută, cum ar fi pe OnePlus Nord CE.
Vorbind despre software, dispozitivul vine cu FunTouch OS 12, proaspăt scos din cutie care se bazează de fapt pe sistemul de operare Android 11. Telefonul este alimentat, așa cum spuneam încă de la început, de procesorul Snapdragon 778G cuplat cu până la 12 GB de RAM și 256 GB de stocare.
Există suficientă putere pentru a rula sarcini dificile/solicitante cu ușurință. Software-ul gestionează bine trecerea de la o aplicație la alta, deschiderea aplicației în sine sau păstrarea aplicației în memorie.
FunTouch OS 12 este mai bun în comparație cu versiunea anterioară, care era enervantă cu unele funcții. De asemenea, cu iQOO Z5 beneficiați de caracteristica RAM extinsă care utilizează o parte de stocare internă ca RAM pentru o experiență mai bună. Software-ul va folosi în mod inteligent mai puțin spațiu de stocare dacă aveți mai puțin spațiu de stocare. În plus, FunTouch OS 12 primește o mulțime de funcții de personalizare, cum ar fi efecte dinamice, animații personalizate pentru diverse scenarii, cum ar fi animația de blocare/deblocare, animație de încărcare, animație de amprentă, gesturi de mișcare, modul ultra joc și multe altele.
Dacă vom compara software-ul cu OneUI de pe Samsung Galaxy M52 sau Xiaomi 11 Lite NE 5G, da, FunTouch pierde caracteristicile pe care unora le-ar putea plăcea.
iQOO Z5 are o baterie masivă de 5000 mAh, o creștere considerabilă față de Z3 care avea o baterie de numai 4400 mAh. Cu toate acestea, iQOO a redus vitezele de încărcare de la 55 W în Z3 la 44 W în Z5. Ca urmare, se încarcă mai lent, deoarece viteza de încărcare a fost redusă și capacitatea bateriei a fost mărită. Ar trebui să dureze mai mult de o oră pentru a-l încărca complet.
În compartimentul foto, iQOO Z5 are un set de trei camere pe spate, inclusiv un senzor de 64 de megapixeli cu deschidere f/1.79, o cameră ultra-wide de 8 megapixeli cu deschidere f/2.2 și un senzor macro de 2 megapixeli cu deschidere f/2.4. În plus, dispozitivul are în față un senzor de cameră selfie de 16 megapixeli cu deschidere f/2.5 pentru selfie-uri și sesiuni de video calling. Credem că iQOO Z5 se va descurca chiar și în condiții de iluminare scăzută.
În condiții de iluminare artificială, camera captează detalii și emite o imagine puțin mai clară. Dar culorile sunt puțin mai saturate decât în mod normal. Senzorul de selfie de 16 MP poate fi capabil de selfie-uri bune. Acestea sunt pline de detalii și culori frumoase. Selfie-urile portret vor arăta bine, deoarece detectarea marginilor pare să fie suficient de bună. Nu vă puteți aștepta la multe detalii pentru fotografiile nocturne, dar camera se joacă bine cu culorile când modul noapte este activat.
Concluzie
Este posibil ca iQOO Z5 să nu fie o actualizare majoră în ceea ce privește specificațiile comparativ cu iQOO Z3, dar totul ține de experiența cu acesta. Cu un sunet bun, un procesor puțin mai bun, IQOO Z5 se simte ca un câștig și poate fi o opțiune decentă în acest segment de piață.