Facebook a decis sa inaspreasca masurile de verificare asupra stirilor cu potential fals care pot fi raspandite prin intermediul celei mai importante retele de socializare din lume. Filtrele Facebook pentru astfel de stiri ruleaza deja in Statele Unite ale Americii, dar pentru prima data compania infiintata de Mark Zuckerberg efectueaza deja teste importante pentru a impiedica raspandirea unor stiri false si in afara continentului nord-american.
Cu cateva saptamani in urma, publicatia germana Breitbart, extrem de apropiata de extrema dreapta din aceasta tara, a publicat un articol inspaimantator care a beneficiat de zeci de mii de share-uri pe facebook intr-un timp relativ scurt.: „Cea mai veche biserica din Germania, incendiata in noaptea de revelion de cativa oameni care au strigat „Allah Akbar”. De la aceasta stire a plecat investigatia Facebook si tot de-aici au plecat numeroase controverse privind ceea ce este fals si ceea ce este adevarat in spatiul public virtual. Ce s-a intamplat in realitate? Breitbart a detanurat si exagerat informatiile publicate in premiera de cotidianul regional Ruhr Nachrchiten, care mentiona cu doar cateva ore in urma ca pompierii au descins pentru a preintampina un incendiu nepericulos pornit din neatentia celor 1000 de oameni aflati in acel moment la slujba. Doar ca site-ul breitbart.com a inventat practic anumite evenimente, descriind cu lux de amanunte un scenariu care in mod evident n-a avut loc.
Cum functioneaza aceste filtre Facebook?
Facebook a luat in calcul faptul ca in Germania urmeaza alegeri in acest an si astfel compania americana a decis ca in aceasta tara sa se introduca pentru inceput (in premiera in Europa) filtrele care vor demasca eventualele stiri false. Fara indoiala, aceasta masura va fi extinsa in scurt timp la nivel inalt in toata Europa. Cum functioneaza aceste „filtre” impuse de facebook? Orice stire care pare sa aiba un caracter fals, poate fi raportata ca o „stire falsa”. Din acel moment, odata raportata, ea va fi verificata de catre Correctiv, un grup controlat de Facebook si care se ocupa cu fact-checking-ul. Daca stirea este falsa dupa „controlul Correctiv” atunci ea va fi semnalizata cu o explicatie. Denumirea pe care astfel de stiri analizate si semnalizate o vor purta este de „stire disputata” beneficiind totodata de o explicatie. In urma semnalizarii, stirile de acest gen nu vor fi prioritizate de algoritmul Facebook de afisare a feed-ului, iar in momentul in care un utilizator doreste sa share-uiasca stirea va fi avertizat ca este vorba despre o „stire falsa”. „Chiar daca in cunostinta de cauza, utilizatorul decide sa share-uiasca totusi stirea respectiva, la repost, ea va pastra caracterul de stire falsa”, anunta oficialii Facebook.
Guvernul German a salutat aceasta initiativa a companiei americane si chiar a anuntat recent ca intentioneaza sa introduca un proiect de lege prin care oamenii care raspandesc astfel de stiri sa fie amendati cu pana la 500 de mii de euro: „Retelele sociale au o uriasa responsabilitate, iar in momentul in care o astfel de platforma precum Facebook, extrem de populara si foarte credibila, raspandeste minciuni flagrante, continutul ilegal trebuie raportat si sters. Nu vreau sa cred ca Facebook-ul poate fi un real pericol pentru cultura dezbaterii si nici un mecanism care instiga la campanii bazate pe ura” a marturisit ministrul Justitiei din Germania, Heiko Maas.
Daca nu stiai: Facebook aduna lunar opiniile a 1.7 miliarde de oameni de pe Glob. Site-ul nostru are de asemenea un cont pe aceasta retea de socializare, cont care aduna aproape 13 mii de aprecieri. Va asteptam cu opinii, comentarii si sugestii pe pagina noastra de Facebook, acolo unde puteti afla si cele mai noi informatii despre produsele CatMobile Accesories.