Replica unui telefon si originalul – deosebirile intre fake-uri si originale, telefoane si smartphone-uri
Daca data trecuta vorbeam despre cum se aplica o husa pentru telefon si va recomandam o folie de protectie display, astazi vom trata un subiect sensibil: deosebirea telefoanelor contrafacute de cele originale. Pentru majoritatea producatorilor de device-uri, fake-urile sunt o adevarata plaga, nefiind respectate drepturile le autor si mai ales munca celor care au contribuit la crearea aparatelor respective. Utilizatorul final este, la randul lui afectat: prin calitatea lor inferioara, fake-urile provoaca adevarate crize de nervi, in primul rand prin lipsa elementelor caracteristice produselor originale.
Primul lucru care da de banuit in cazul unui fake este greutatea. Deoarece materialele folosite sunt de calitate inferioara (pentru a reduce costurile), un model contrafacut va fi mult mai usor fata de un original. Numele este cel mai evident factor de diferentiere, cei care realizeaza produse contrafacute altereaza numele prin schimbarea unei litere sau cifre, astfel incat, la prima vedere totul sa para in regula. Cateva exemple de nume modificate ar fi: Nokia cu Nckia, Samsung cu Sumsung, Iphone cu Ipone, si lista poate continua la nesfarsit, imaginatia producatorilor neavand limite.
La o examinare atenta, veti observa ca produsul contrafacut are unele lipsuri fata de original. Culorile au nuante diferite, de regula mai sterse, anumite optiuni din meniuri lipsesc si exista incompatibilitati cu aplicatiile standard. De asemenea viteza cu care “se misca” lasa de dorit. Finisajele, pentru modelele ordinare sunt foarte proaste; puteti gasi urme de la turnare sau vopsea care se cojeste.
Un mare risc la care se expun cei care au achizitionat telefoane contrafacute il reprezinta bateriile. S-au raportat cazuri in care acestea pur si simplu au explodat sau au luat foc, ranind utilizatorii.Un fake nu va fi niciodata vandut la pretul unui telefon original. Pretul sau nu va fi foarte mare, de obicei putin peste jumatate din pretul normal, achizitionarea acestuia tentand ca fiind o afacere buna. Cu siguranta in magazinele mari nu veti gasi astfel de produse.
Relativ vorbind, tintele celor ce realizeaza telefoane contrafacute sunt producatorii de marca, modelele noi fiind cele mai afectate. Daca, de exemplu, Samsung Electronics a lansat Samsung Galaxy S7 G930 in martie, probabil pana la sfarsitul lui aprilie isi va face aparitia si fake-ul.
In concluzie, pentru a va feri de tepe, este recomandat sa va documentati un pic inainte de a va achizitiona un telefon. Urmariti preturile de pe piata, tineti cont de ele. Testati produsul inainte de a da banii.