Stiri

Ce este memoria virtuală RAM. Tot ceea ce trebuie să știi

Home  »  Stiri

catmobile

acum 3 ani

Memoria virtuală RAM este un termen pe care îl auziți din ce în ce mai des în ultima vreme, pentru că mulți producători îl folosesc la lansările telefoanelor lor.

Producătorii de smartphone-uri au început să anunțe în timpul lansărilor de produse și al briefing-urilor că smartphone-urile lor vin cu RAM suplimentar, pe lângă memoria RAM care este deja prezentă pe telefon. Noua ”apariție” se numește memorie virtuală RAM. Dar ce este RAM virtuală, cum funcționează, cine o oferă, care sunt beneficiile sale plus alte întrebări care se nasc în mintea utilizatorilor și la care trebuie să li se răspundă. Așadar, iată tot ce ar trebui să știți despre această funcție

Ce este memoria virtuală RAM?

Pentru a înțelege ce este memoria virtuală RAM, mai întâi trebuie să înțelegeți ce este RAM-ul.

RAM este o memorie volatilă a smartphone-ului dvs. care ajută aplicațiile să se încarce și să ruleze pentru perioade mai lungi de timp. Ori de câte ori deschideți o aplicație (un proces), procesul va fi stocat pe memoria RAM de pe smartphone-ul dvs., astfel încât, ori de câte ori vă decideți să deschideți din nou acea aplicație, procesul se va relua de când ați oprit-o.

RAM vă permite practic să încărcați aplicațiile mai rapid, fără prea multă întârziere. Revenind la memoria virtuală RAM, aceasta este o caracteristică încorporată în sistemul de operare al smartphone-ului în care sistemul va trata o anumită cantitate de stocare internă ca RAM. Deoarece această memorie RAM este virtuală, nu este prezentă fizic pe smartphone-ul tău în comparație cu RAM-ul hardware real.

Cum funcționează memoria virtuală RAM?

Acum că ați înțeles ce este de fapt memoria virtuală RAM, să trecem la utilizările sale. Practic, ea nu intră în joc până când RAM-ul hardware nu se luptă să păstreze aplicațiile în memorie. De exemplu, ați deschis 10 aplicații pe smartphone-ul dvs. cu un efect RAM mixt, ceea ce înseamnă că unele au sarcini dinamice care trebuie efectuate în fundal pentru o utilizare fără probleme și sunt grele pentru RAM.

Pe de altă parte, unele sunt ușoare pe RAM, ceea ce înseamnă că nu au multe sarcini de efectuat în fundal și pot fi închise cu ușurință. Acum, ceea ce face Android este că, ori de câte ori o aplicație crede că nu are un caz de utilizare prioritar sau este cea mai veche care rulează, închide aplicația pentru a face spațiu pentru ca aplicațiile noi să ruleze eficient în memoria RAM hardware.

Aici este folosită memoria virtuală RAM. După ce RAM-ul hardware rămâne fără spațiu, sistemul de operare transferă unele procese care nu au sarcini dinamice de îndeplinit către memoria RAM bazată pe stocarea internă. Aceasta înseamnă că, dacă deschideți un joc după ce ați deschis acele 10 aplicații, să spunem Call of Duty Mobile, aplicația care nu are multe sarcini dinamice de efectuat în fundal, cum ar fi Calculator, se va trece la Virtual RAM.

Acum, s-ar putea să vă gândiți de ce sistemul de operare nu schimbă jocul pe RAM extins în loc de calculator. Acest lucru se datorează faptului că stocarea internă este mult mai lentă în comparație cu RAM hardware care poate rula jocul/aplicația grea fără nicio dificultate.

Cantitatea memoriei virtuale RAM poate fi specficată de către utilizator sau poate fi predeterminată de OEM-ul smartphone-ului. Companii precum Oppo vă oferă o opțiune de a alege cât de mult din spațiul de stocare internă ar trebui tratat ca RAM, unde cantitatea ar putea ajunge până la 7 GB. Unele companii nu oferă această opțiune și tratează implicit o anumită cantitate de stocare ca RAM suplimentar, dacă decideți să activați funcția.

Este memoria virtuală RAM folositoare?

Da, memoria virtuală RAM este utilă, dar numai într-o oarecare măsură, deoarece oamenii nu vor ști când este în uz sau ar putea să nu solicite niciodată să funcționeze. Este posibil ca smartphone-urile de gamă medie și de vârf care vin cu 6 GB sau 8 GB de memorie RAM hardware să nu aibă niciodată nevoie de suplimentarea RAM-ilor pentru a intra în joc. Cu toate acestea, pe dispozitivele bugetare care au 4 GB sau mai puțin, se poate folosi această funcție la întregul său potențial, deoarece managementul RAM devine mai eficient odată cu utilizarea memoriei virtuale de RAMi.

Ce branduri oferă această caracteristică?

O mulțime de mărci oferă funcția Virtual RAM cu propriile nume, cum ar fi RAM Expansion, Extended RAM, RAM Plus, Dynamic RAM etc.

Printre brandurile care oferă acest avantaj amintim Oppo, Vivo, iQOO, Samsung, Realme și OnePlus. Una dintre mărcile majore, Apple, are și o memorie RAM virtuală pentru dezvoltatorii de aplicații, unde o pot implementa în timp ce își realizează aplicațiile.