Comparatii

WhatsApp vs Telegram vs Signal: comparatia de care ai nevoie. Tu ce alegi?

Home  »  Comparatii

catmobile

acum 3 ani

WhatsApp vs Telegram vs Signal » Legatura dintre Facebook si WhatsApp precum si securitatea care poate afecta in opinia utilizatorilor date confidentiale a determinat un exod masiv al userilor spre Telegram sau Signal. Si asta fara ca serviciul de comunicare sa-si fi facut atat de discutatul update. Foarte multi utilizatori si-au instalat Telegram si Signal, doua aplicatii de comunicare care seamana cu Whatsapp, dar foarte multi dintre ei, nu au renuntat la serviciile celei mai cunoscute retea de mesagerie instant din lume. Desigur, oficialii Whatsapp se tem ca exodul masiv se va amplifica in urmtoarele luni, mai ales daca luam ca exemplu India, acolo unde guvernul a solicitat deja celor de la Whatsapp sa nu introduca noua politica de confidentialitate si securitate.

Pe de alta parte, Telegram a depast 500 de milioane de instalari, detaliu fara precedent in istoria companiei. Iar Signal, a dat lovituri de imagine importante, fiind un serviciu folosit de oameni importanti si personalitati marcante precum Elon Musk, Bruce Schneier sau Edward Snowden. Momentan, WhatsApp ramane cea mai populara aplicatie de comunicatii din lume, are aproape 2 miliarde de utilizatori si pare greu de depasit in curand de o alta aplicatie. Dar, se cuvine sa tragem o linie de demarcare si sa vedem exact ce diferente sunt intre WhatsApp vs Telegram vs Signal

WhatsApp vs Telegram vs Signal

În timp ce aplicația de chat WhatsApp se lupta sa-si pastreze utilizatorii din întreaga lume, rivalii săi Signal și Telegram câștigă mulți utilizatori ca urmare a ultimelor informatii aparute pe piata.

Odată cu schimbarea confidențialității WhatsApp, Signal și Telegram au facut tot posibilul pentru a-i face pe utilizatori să creadă că aceste două aplicații sunt mult mai sigure decât a fost vreodată WhatsApp. Chiar dacă WhatsApp a clarificat că noua politică de confidențialitate nu afectează chaturile personale, cu excepția conturilor de afaceri, vor putea utilizatorii să creadă vreodată că chaturile lor sunt sigure?

Iată o comparație cap la cap între WhatsApp, Telegram și Signal pe baza a trei aspecte – UI, caracteristici și, desigur, securitate. Asadar: WhatsApp vs Telegram vs Signal

WhatsApp vs Telegram vs Signal: interfata de utilizare

Whatsapp
Interfața de pe WhatsApp este destul de simplă, cu 3 file principale etichetate ca Apeluri, Chaturi și Stare care se explică de la sine. Primim un buton „Chat nou” în partea dreaptă jos pentru crearea de chat-uri noi, un buton „Căutare chat-uri” în partea dreaptă sus, împreună cu meniul cu trei puncte pentru a intra în Setări, crearea unui grup nou, difuzarea, deschiderea WhatsApp Web, realizarea plăți sau accesați secțiunea Mesaje cu stea.

După ce deschideți un chat, câmpul de introducere a textului se află în partea inferioară a afișajului, împreună cu butoanele Emoji, Atașare media, Cameră și notă vocală. Din partea dreaptă sus, puteți apela / apela video contactul, căuta chatul, dezactiva notificarea, schimba imaginea de fundal, exporta chatul, bloca contactul și multe altele.

Telegram
Pe Telegram, lucrurile se schimbă puțin, deoarece majoritatea lucrurilor, cum ar fi jurnalele de apeluri, opțiunea pentru crearea unui grup nou, accesarea setărilor și multe altele sunt stocate în meniu. Un buton care rămâne similar cu WhatsApp este butonul flotant din dreapta jos pentru a crea noi chat-uri, grupuri, chat secret și multe altele. Nu există file în Telegram și totul este afișat pe ecranul unic. După deschiderea unui chat, lucrurile rămân similare cu WhatsApp, cu destinații de plasare similare.

Signal
Vorbind despre Signal, interfața de utilizare a aplicației este mai apropiata de WhatsApp, cu chat-uri afișate pe ecranul principal, dar fără file. Majoritatea destinațiilor de plasare a butoanelor de pe ecranul principal al chat-urilor și din chat rămân aceleași cu WhatsApp. Pentru a accesa setările, puteți accesa meniul cu trei puncte sau faceți clic pe imaginea de profil din stânga sus.

WhatsApp vs Telegram vs Signal: optiuni

Acesta este aspectul în care cele trei aplicații se diferențiază cel mai mult una de celălalta. Putem spune deja că Telegram este cea mai bogată aplicație din cele trei, urmată de WhatsApp și apoi de Signal. Asadar, continua discutia WhatsApp vs Telegram vs Signal

Caracteristici WhatsApp

Funcția setată pe WhatsApp este limitată. Se poate face backup pentru chat-uri pe Google Drive și local, astfel încât, dacă își schimbă dispozitivele, utilizatorii își pot restabili chat-urile pe noile dispozitive. Dar acest lucru nu funcționează cu funcționalitatea multiplataforma ca pe Android, WhatsApp face backup-uri pe Google Drive, dar pe iOS, backup-ul se face pe iCloud. Aceasta înseamnă că nu vă puteți restabili chat-urile dacă decideți să treceți de la Android la iOS sau invers, dacă nu apelati la software-urile plătite, cum ar fi Dr.Fone.

Puteți exporta chat-uri într-un fișier Zip și puteți alege să includeți sau nu media, ceea ce este bine. Alte caracteristici, cum ar fi schimbarea imaginilor de fundal, personalizarea notificărilor, temele modului întunecat / luminos, autentificarea cu doi factori și multe altele, sunt toate prezente. Puteți utiliza WhatsApp pe computerul dvs. prin WhatsApp Web sau aplicația desktop WhatsApp disponibilă atât pentru Mac, cât și pentru Windows. Din păcate, telefonul dvs. va trebui să fie conectat la internet pentru a primi mesaje noi pe computer, dar acest lucru se va schimba în curând.

Caracteristici Telegram

Telgram nu are nevoie de backup, deoarece este un messenger bazat pe cloud cu sincronizare perfectă. Drept urmare, vă puteți accesa mesajele de pe mai multe dispozitive simultan, inclusiv tablete și computere, și puteți partaja un număr nelimitat de fotografii, videoclipuri și fișiere (doc, zip, mp3 etc.) de până la 2 GB fiecare. Și dacă nu doriți să stocați toate acele date pe dispozitivul dvs., le puteți păstra oricând în cloud. Puteți utiliza Telegram pe smartphone-uri, tablete și chiar pe computere. Are aplicații pentru iOS (9.0 și versiuni ulterioare) și Android (4.1 și versiuni ulterioare). De asemenea, puteți utiliza versiunea web a Telegram sau puteți instala una dintre aplicațiile desktop pentru Windows, MacOS și Linux.

O altă caracteristică la care lucrează WhatsApp este suportul pentru mai multe dispozitive. Dar Telegram îl are deja de mult și puteți utiliza Telegram pe câte dispozitive doriți, toate în același timp. Chiar și atunci când WhatsApp aduce această caracteristică, se zvonește că acceptă doar 4 dispozitive simultan și asta și cu diferite limitări. Caracteristicile avansate de personalizare, cum ar fi crearea temelor, temele personalizate, culorile de accent și multe altele sunt prezente în cadrul aplicației. O altă caracteristică care îmi place cel mai mult este caracteristica „Mesaje salvate” prin care puteți salva orice pe un dispozitiv și apoi îl puteți deschide sau descărca pe altul, deoarece din nou, aplicația este bazată pe cloud. O altă caracteristică principală este open-source. De aceea, avem clienți Telegram diferiți, cum ar fi Telegram X, care au o interfață de utilizare diferită și chiar unele seturi de caracteristici diferite pentru fiecare client. Aceasta nu înseamnă că sincronizarea bazată pe cloud va înceta să funcționeze dacă nu utilizați aplicația implicită Telegram, deoarece codul sursă pentru clienți rămâne același cu cel al Telegram. Sunt incluse și funcții suplimentare, cum ar fi criptarea end-to-end pentru chat-urile secrete, autentificarea cu 2 factori și multe altele. Funcția setată pe Telegram nu se termină niciodată și pentru a profita de toate acestea, va trebui să descărcați aplicația și să o vedeți singur. Cu alte cuvinte, Telegram nu ratează majoritatea funcțiilor pe care WhatsApp le are, dar WhatsApp pierde majoritatea caracteristicilor pe care Telegram le are.

Caracteristici Signal

Trecem la Signal, aplicația are cea mai mică cantitate de funcții în comparație cu celelalte două, dar nu înseamnă că le pierde cele de bază. Funcții precum Ștergerea mesajelor pentru toată lumea (care este inclusă atât în ​​WhatsApp, cât și în Telegram), citirea chitanțelor, blocarea PIN-ului, backupul chaturilor, Theming, sunt toate prezente. Principalul motiv pentru care nu aș vrea să trec la Signal este lipsa copiilor de rezervă cloud, un detaliu pe care il am pe Whatsapp fara probleme. Poate face și stoca copii de rezervă la nivel local pe dispozitiv, ceea ce înseamnă că va trebui să treceți printr-un proces obositor de a vă transfera chat-urile de la un telefon la altul printr-un computer sau o altă aplicație de transfer de date.

WhatsApp vs Telegram vs Signal: Securitate

Aici majoritatea oamenilor ar lua o decizie cu privire la aplicația pe care doresc să o folosească ca mijloc de comunicare zilnic.

WhatsApp

WhatsApp a transmis deja prin mai multe mijloace că toate chat-urile sale, inclusiv cele de grup, sunt criptate end-to-end. Aceasta înseamnă că nici WhatsApp, nici compania-mamă Facebook, și nici o altă persoană nu pot vizualiza chatul pe care îl aveți cu persoana de contact. Doar contactul în sine și cu tine pot vizualiza chat-urile. Noua politică de confidențialitate pe care WhatsApp o va implementa va afecta doar chat-urile de afaceri care se fac evident cu un cont de afaceri. Aici Facebook poate citi datele pentru a vă oferi reclame relevante pentru nevoile dvs. WhatsApp explică: „Nu vă păstrăm mesajele. Odată ce mesajele dvs. (inclusiv chat-urile, fotografiile, videoclipurile, mesajele vocale, fișierele și informațiile despre locația partajată) sunt livrate, acestea sunt șterse de pe serverele noastre. Mesajele dvs. sunt stocate pe propriul dispozitiv. Dacă un mesaj nu poate fi livrat imediat (de exemplu, dacă sunteți offline), este posibil să îl păstrăm pe serverele noastre până la 30 de zile în timp ce încercăm să îl livrăm. Dacă un mesaj nu este încă predat după 30 de zile, îl ștergem. Pentru a îmbunătăți performanța și a livra mesaje media mai eficient, cum ar fi atunci când mulți oameni partajează o fotografie sau un videoclip popular, este posibil să păstrăm conținutul respectiv pe serverele noastre pentru o perioadă mai lungă de timp. De asemenea, oferim criptare end-to-end pentru Serviciile noastre, care este activată în mod implicit, atunci când dvs. și persoanele cu care trimiteți mesaje utilizați o versiune a aplicației noastre lansată după 2 aprilie 2016. Criptarea end-to-end înseamnă că mesajele sunt criptate pentru a ne proteja împotriva noastră și a terților de a le citi”, se mai precizează.

Acest lucru înseamnă ca Whatsapp ramane o aplicatie sigura, chiar după implementarea celei mai noi politici de confidențialitate. În cuvinte simple, dacă cineva nu are nicio problemă folosind WhatsApp chiar acum, nu ar trebui să aibă nicio problemă chiar și după intrarea în vigoare a noii politici. Pentru ca lucrurile nu pare ca se vor schimba prea mult.

Telegram

Continuam discutia WhatsApp vs Telegram vs Signal  si merge sa analizam si din acest punct de vedere o alta aplicatie mai putin cunoscuta. Telegram se bazează pe protocolul MTProto și, conform revendicărilor sale, este mai sigur decât alte aplicatii de gen. Telegram acceptă două straturi de criptare securizată, inclusiv criptarea server-client care este utilizată în chat-urile cloud (chat-uri private și de grup), iar Chaturile secrete folosesc un strat suplimentar de criptare client-client. Toate datele, indiferent de tip, sunt criptate în același mod – fie că sunt text, media sau fișiere. Criptarea sa se bazează pe criptare AES simetrică pe 256 de biți, criptare RSA pe 2048 de biți și schimb de chei securizate Diffie-Hellman. Telegram spune că, dacă doriți o criptare suplimentară, puteți utiliza chat-uri secrete, care sunt criptate de la un capăt la altul, la fel ca WhatsApp. Chat-urile secrete speciale ale Telegram utilizează criptarea end-to-end, fără a lăsa urme pe serverele sale și acceptă mesajele cu auto-distrugere și nu permit redirecționarea. În plus, chat-urile secrete nu fac parte din cloud-ul Telegram și pot fi accesate doar pe dispozitivele lor de origine.

Înseamnă asta ca daca numai chat-urile secrete sunt criptate end-to-end, în timp ce alte chat-uri bazate pe cloud nu sunt, nu este sigur să folosești Telegram? Răspunsul simplu este Nu, deoarece chiar și Cloud Chat-urile folosesc criptarea client-server / server-client și sunt stocate criptate în Telegram Cloud. Acest lucru permite ca mesajele dvs. cloud să fie atât sigure, cât și accesibile imediat de pe oricare dintre dispozitivele dvs. – chiar dacă vă pierdeți cu totul dispozitivul. Telegram permite, de asemenea, experților să verifice în mod independent dacă codul publicat pe GitHub este exact același cod care este utilizat pentru a construi aplicațiile pe care le descărcați din App Store sau Google Play.

Signal

Signal vă permite să creați profiluri (numele dvs. și alte informații) care sunt criptate. Dacă pierdeți sau schimbați dispozitivul, profilul dvs. existent poate fi recuperat folosind codul PIN.

Odată cu aceasta, conversațiile cu semnal sunt întotdeauna criptate de la un capăt la altul, ceea ce înseamnă că pot fi citite sau auzite doar de către destinatarii dvs. Codul sursă complet pentru clienții Signal și serverul Signal este, de asemenea, disponibil pe GitHub, care permite părților interesate să examineze codul pentru securitate și corectitudine.

Concluzie WhatsApp vs Telegram vs Signal

WhatsApp vs Telegram vs Signal » Confidențialitatea este detaliu pe care il dorește toată lumea și putem spune că toate cele trei aplicații sunt private într-un mod satisfăcător. Chiar dacă WhatsApp împărtășește datele dvs. cu Facebook, așa cum am menționat de mai multe ori înainte, acestea sunt cel mai mult legate de chat-urile pe care le aveți cu conturile de afaceri și NU cu contactele personale. Si doar pentru diverse reclame, sustine compania. Telegramul este bazat pe cloud și este securizat în același timp și chiar și chat-urile Signal sunt criptate end-to-end.

Singura diferență care poate face să se decidă ce aplicație să utilizeze este setul de caracteristici. Iar aici depinde in clar de gusturi si subiectivitate. Tu ce alegi in duelul WhatsApp vs Telegram vs Signal?