Top list

Top funcții noi pe iOS 16

Home  »  Top list

Florin Codreanu

acum 12 luni

Funcții noi pe iOS 16 » La WWDC 2022, Apple a prezentat atât ioS 16 cât și iPadOS 16, următoarele versiuni ale sistemelor de operare care rulează pe iPhone și iPad. Aceaste actualizări au la bază multe dintre noile funcții introduse pe iOS 15 (ex SharePlay, Focus) și adaugă un grad mult mai înalt de personalizare. Iată tot ce trebuie să știi despre noile funcții.

Este iPhone-ul sau iPad-ul dumneavoastră compatibil cu iOS 16 și iPadOS 16?

Odată cu iOS 16, Apple încetează suportul software pentru următoarele dispozitive: iPhone 6S, iPhone 6S Plus, iPhone SE 2016, iPhone 7 și iPhone 7 Plus. Practic, dacă aveți un iPhone 8 (2017) sau mai nou (inclusiv iPhone SE de a doua și treia generație ), veți putea descărca și rula iOS 16 când va fi lansat în această toamnă. Asta nu înseamnă că fiecare caracteristică din actualizare va fi disponibilă pe iPhone-ul tău, deoarece unele funcții precum Live Text funcționează numai cu iPhone-uri alimentate de un cip A12 Bionic sau mai nou. Rămâi alături de noi pentru a vedea ce funcții noi pe iOS 16 ne-au atras atenția.

Pe de altă parte, în ceea ce privește iPad-urile, iată care sunt generațiile care vor primi iPadOS 16 în această toamnă. Vă puteți da seama ce model aveți urmând instrucțiunile de aici .

  • iPad : a 5-a generație și mai sus
  • iPad Mini : a patra generație și mai sus
  • iPad Air : a doua generație și mai sus
  • de 9,7 inchi și 10,5 inchi iPad Pro
  • iPad Pro de 11 inchi : de prima generație și mai sus
  • iPad Pro de 12,9 inchi : de prima generație și mai sus

Top funcții noi pe iOS 16

Viitoarea lansare modernă a sistemului de operare mobil iOS, noul iOS 16 a fost anunțat în cadrul Conferinței Mondiale a Dezvoltatorilor ca fiind succesorul lui iOS 15. Versiunea publică este de așteptat să fie lansată în această toamnă, în timp ce versiunea beta publică ar urma să devină disponibilă în curând. Pe noul sistem de operare apar și câteva funcții noi interesante, despre care vom discuta și noi, în cele ce urmează. Iată ce funcții noi pe iOS 16 ne-au atras atenția:

Ecranul de blocare

Există mai multe funcții noi pe iOS 16, dar una dintre cele mai cool este cea legată de ecranul de blocare al smartphone-ului. Practic, Apple reproiectează complet ecranul de blocare în iOS 16. Notificările vor apărea acum în partea de jos a ecranului, pentru a nu mai aglomera partea de sus sau suprapune cu fotografia pe care ai ales-o tu ca screensaver. Widget-ul de ceas dă acum un efect de profunzime grozav, fiind posibil pe iOS 16 să-i personalizezi designu-ul, de la font, până la culoare. Pentru a intra în modul de editare este suficient să ții apăsat ecranul și gata, poți edita acest widget.

Puteți adăuga mai multe widget-uri sub ceas, cum ar fi vremea, activitatea ta și calendarul. Până în partea de jos, unde sunt prezente notificările, puteți fixa și anumite tipuri de activități live. De exemplu, dacă urmăriți un meci NBA, puteți vedea scorurile printr-o notificare fixată în partea de jos. De asemenea, puteți fixa lucruri precum cursele Uber, activitățile de antrenament și comenzile Now Playing, care se pot extinde acum la ecranul de blocare complet pentru a afișa grafica albumului.

Există o nouă galerie de imagini de fundal cu o mulțime de modele din care să alegeți, inclusiv un ecran de blocare a vremii în timp real, care imită condițiile meteorologice în timp real sau sugestii folosind fotografii din propria dvs. galerie. Apple vă va permite să configurați mai multe ecrane de blocare și este ușor să treceți prin ele, la fel cum puteți comuta cu ușurință fețele de ceas cu o glisare pe un Apple Watch.

Îmbunătățiri în zona de focalizare

Ecranul dvs. de blocare poate fi, de asemenea, legat de Focus, adică puteți seta un ecran de blocare pentru ceea ce vă suscită atenția în acel moment. iOS 16 adaugă și filtre Focus în aplicații precum Safari, Calendar, Mail și Mesaje, scrie Wired. Asta înseamnă că atunci când veți deschide Safari cu Work Focus activat, veți vedea numai filele legate de muncă. Este valabil și pentru celelalte aplicații care acceptă aceste filtre, iar Apple susține că dezvoltatorii pot profita de un API pentru a adăuga și suport în timp real.

Mesaje editabile

Dacă Twitter nu permite încă editarea tweet-urilor, ei bine Apple face asta în aplicația mesaje, una care pare neglijată în ultima vreme de pasionații de iPhone, susține presa internațională. Iar printre cele mai tari funcții noi pe iOS 16 este cea prin care poți edita sau chiar anula mesajele trimise.

Apple a găsit soluția și vine acum cu o super facilitate: puteți edita mesajele sau chiar puteți să anulați trimiterea lor. Aveți însă o fereastră mică de timp pentru a o face. De asemenea, nouă este capacitatea de a marca orice mesaj ca fiind necitit, dacă asta îți dorești, astfel încât să puteți verifica mesajele mai târziu. Apple adaugă, de asemenea, suport SharePlay la aplicația Mesaje. Acum, nu trebuie să faceți FaceTime cu un prieten doar pentru a viziona împreună un film sincronizat – puteți începe acțiunea în aplicația Mesaje și puteți discuta cu videoclipuri sincronizate și comenzi de redare partajate.

Discutați frecvent cu utilizatori non-iPhone? Veți fi bucuroși să aflați că Apple scapă de textele de reacție, într-una dintre cele mai cool funcții noi pe iOS 16. Google a scăpat de acest lucru într-o actualizare recentă pe partea Android, iar acum nu veți fi bombardat de fiecare dată când prietenilor dvs. le place un alt mesaj.

O veste care îi va bucura pe cei care sunt adevărați fani ai dictării mesajelor în loc de a le scrie. Ei bine, tastatura va rămâne acum deschisă în timpul dictării și poți trece cu o mai mare ușurință între voce și atingere. Puteți chiar atinge textul pentru a-l selecta și înlocui cu vocea dumneavoastră, sau chiar trimite emoji-uri fără a dura o veșnicie să găsești unul.

Apple Pay Later

Una dintre aceste funcții noi pe iOS 16 care pare pe placul fanilor Apple este Apple Pay Later. O funcție prin care Apple te ajută să împarți costul unei achiziții Apple Pay în patru plăți egale repartizate pe șase săptămâni, fără dobândă și fără comisioane. De asemenea, veți putea vedea urmărirea comenzilor direct în Apple Pay, deși aceasta este disponibilă numai pentru comercianții participanți. Și dacă sunteți proprietarul unei mici afaceri, veți putea accepta plăți Apple Pay prin iPhone, în loc să trebuiască să utilizați un terminal separat.

Configurare nouă în zona foto

Acum puteți configura o bibliotecă foto partajată iCloud, similar modului în care puteți configura biblioteci foto partajate în Google Foto. Doar adăugați până la cinci alte persoane într-o bibliotecă și toată lumea poate adăuga și edita fotografii de familie. Puteți alege ce fotografii să partajați, să partajați pe baza unei date de începere sau prin detectarea feței. Există, de asemenea, o comutare în aplicația pentru cameră pe care o puteți activa pentru a trimite automat fotografia pe care o faceți în biblioteca partajată. Dacă sunteți cu toții în vacanță, aceste fotografii pot chiar să apară automat în biblioteca comună, în funcție de apropierea de membrii familiei.

Grupuri de file Safari și chei de acces

Puteți crea deja grupuri de file în Safari, cum ar fi o colecție de file pentru serviciu, dar acum, în iOS 16, puteți partaja aceste grupuri cu alte persoane.

Pe de altă parte, Wired scrie că ”Apple este cu un pas mai aproape de Passkeys”. Ce sunt aceste ”passkeys”? Acestea sunt chei digitale unice pe care le puteți crea prin Touch ID sau Face ID; nu există nicio parolă de generat sau introdus, iar Apple spune că deține astfel control totoal anti phishing sau scurgeri de informații într-o încălcare a datelor . Se sincronizează pe dispozitivele dvs. Apple prin iCloud Keychain și vor funcționa pe aplicații și pe web. Apple spune că lucrează cu FIDO Alliance pentru o soluție multiplatformă pentru cei care folosesc și dispozitive non-Apple.

Actualizări la Live Text Visual Look Up

Live Text, funcția care vă permite să luați textul din orice fotografie (înainte sau după ce o înregistrați), funcționează acum cu videoclipuri. Doar întrerupeți orice videoclip și atingeți textul pentru a-l copia. Visual Look Up este o caracteristică diferită pe care Apple a introdus-o anul trecut, care a oferit mai multe informații despre fotografia pe care o priveai, cum ar fi detalii despre un reper sau rezultate web similare. Acum acceptă păsări, insecte și statui, dar îl puteți folosi și pentru a prinde subiectul dintr-o fotografie (la fel ca folosirea instrumentului Lasso din PhotoShop) pentru a lipi oriunde, ca într-un fir de conversație din Mesaje.

Verificare de siguranță

Acest nou instrument vă permite să eliminați rapid tot accesul pe care l-ați fi acordat oricui din cercul dvs., inclusiv o resetare de urgență care vă va deconecta de la iCloud pe toate celelalte dispozitive, va reseta permisiunile de confidențialitate și va limita mesajele la dispozitivul pe care îl aveți în mână. . De asemenea, arată cine are acces la dispozitivele și aplicațiile dvs.

iPhone – cameră web

Puteți folosi iPhone-ul ca cameră web pentru MacBook (camerele din spate, care sunt semnificativ mai bune decât camerele cu webcam). Nu trebuie să conectați nimic. Mac va detecta automat camera din spate și o va folosi pentru apelurile dvs. video. (Orice MacBook care poate rula MacOS Ventura va accepta această caracteristică.

Alte funcții noi pe iOS 16

iOS 16 vine și cu alte caracteristici noi foarte interesante, dincolo de cele prezentate deja mai sus. Spre exemplu, de acum veți putea programa mailuri sau anula trimiterea mailurilor într-o perioadă foarte scurtă de timp. Apple a revizuit și funcția de căutare, așa că ar trebui să găsiți mai ușor mailurile mai vechi.

Aplicația ”Home” a fost reproiectată de la zero. Va accepta viitorul standard Matter și veți putea vedea întreaga casă dintr-un flux. Apoi, când utilizați Facetiming pe telefon, aduceți dispozitivul aproape de MacBook sau iPad și apelul se va transfera pe dispozitivul cu un ercan mai mare. Apple lucrează cu producătorii de mașini la o experiență CarPlay reproiectată. Acesta include un kilometraj personalizabil, butoane pentru a controla fiecare fațetă a mașinii și o interfață unificată. Totodată, iOS 16 adaugă suport pentru controlerul Nintendo Switch Pro și Joy-Cons, astfel încât să puteți juca jocuri cu ele. iOS acceptă deja controlerele PS5 și Xbox Series X.

iPad OS împărtășește multe dintre aceste funcții noi de pe iOS 16. De altfel, majoritatea dintre ele se aplică și la iPad OS 16. Pe de altă parte, are și câteva caracteristici suplimentare specifice tabletei.

De acum, cu iPad OS 16 poți colabora mai ușor. Partajarea proiectelor poate fi făcută doar utilizând butonul Partajare în Files, Keynote, Numbers, Pages, Notes, Reminders sau Safari. Apple va debuta o aplicație numită Freeform. Gândiți-vă la asta ca la o tablă virtuală.

Pe de altă parte, iPad-ul primește în sfârșit o aplicație meteo implicită, iar multitasking-ul va fi asemănător unui desktop. Cu Stage Manager, puteți vedea aplicațiile și ferestrele în partea stângă a ecranului și puteți comuta printre ele doar printr-o atingere.

Când puteți descărca iOS 16 și iPadOS 16?

Pentru a te bucura de aceste funcții noi pe iOS 16 e bine să aștepți lansarea oficială. Ca de obicei, versiunea beta pentru dezvoltatori iOS 16 va fi disponibilă în curând, iar o versiune beta publică va fi lansată în această vară. Vă sugerăm cu tărie să faceți mai întâi o copie de rezervă a iPhone-ului înainte de orice actualizare.

Versiunea finală apare de obicei imediat după evenimentul anual al Apple din septembrie, imediat după ce compania își anunță noile iPhone-uri.

sursa articol: Wired

Etichete:

ios 16 iPadOs 16