Reviews

Top 10 secrete si avantaje ale Android 8.0 Oreo

Home  »  Reviews

CatMobile.ro

acum 6 ani

Top 10 secrete si avantaje ale Android 8.0 OreoTop 10 secrete si avantaje ale Android 8.0 Oreo »» Android 8.0 Oreo (nume de cod Android O) este cea de-a opta versiune majora a sistemului de operare dezvoltat de Google. Denumirea a fost oficializata dupa discutiile (destul de lungi) dintre Mondelez International si Google. Daca nu stiti cine este Mondelez International, poate stiti ce sunt biscuitii Oreo 🙂 Ei bine, brandul de dulciuri apartine acestei companii (apartine de fapt Nabisco, dar aceasta este o subsidiara a Mondelez), iar Google a negociat intens pentru preluarea acestui nume si asocierea cu brandul Android. Negocierea a fost destul de lunga si explicabila (Mondelez este un gigant in domeniu cu venituri de peste 26 de miliarde de dolari in 2016) si explica intarzierea oficializarii denumirii finale a sistemului pe care il cunosteam in perioada de pre lansare ca Android O.

Noua versiune de Android a fost lansata in orbita pentru prima data pe dispozitivele din seriile Nexus si Pixel, adica terminalele care au legatura directa cu cei de la Google. Dar, marii producatori in frunte cu Samsung, Huawei, Sony sau HMD Global n-au avut nicio retinere pentru a se „atasa” imediat de noul sistem de operare al americanilor. O lista de telefoane care vor primi update la Android Oreo gasiti si pe site-ul nostru.

Din 2008 de cand Google a lansat primul sau sistem de operare si pana in prezent, se pare ca Android 8.0 Oreo ar fi cel mai bine optimizat si puternic dintre sistemele gandite de producator. Stim deja ca cei de la Google au stabilit de-alungul timpului ca fiecare versiune de Android sa poarte denumirea unui produs de desert.

Totul a inceput cu litera “C” si denumirea de “Cupcake”, continuand cu Donut, Eclair, Froyo, Gingerbeard, Honeycomb, Ice Cream Sandwich, Jelly Bean, Kikkat, Lollipop, Marshmallow si Nougat. Acum s-a ajuns la litera “O”, iar Android 8.0 a devenit oficial “Oreo”, ceea ce inseamna ca Android 9.0 va purta o denumire care va incepe cu litera “P”.

Dar ce putem face cu Oreo si n-am putut face pana acum pe celelalte sisteme de operare ale Google? Am incercat sa adunam pentru dumneavoastra un top 10 secrete si avantaje ale Android 8.0 Oreo pentru a ne edifica mai bine. Sa vedem ce a iesit:

Top 10 secrete si avantaje ale Android 8.0 Oreo

1. Functia picture-in-picture poate fi utilizata oriunde

Este, fara indoiala, un detaliu care merita inclus in top 10 secrete si avantaje ale Android 8.0 Oreo. Practic, puteti urmari simultan doua imagini (una principala si una secundara) in acelasi timp. Imaginea principala va fi afisata pe intreg ecranul telefonului dumneavoastra, iar imaginea secundara intr-o fereastra de dimensiuni mici. Se putea face asta in trecut datorita aplicatiei YouTube, care era singura pe care o puteai miscora in background pentru a putea efectua alte operatiuni. Acum, poti folosi oricare dintre aplicatii, atat timp cat developerii au implementat detaliul. Click pe un video full screen, apoi click pe Home si in scurt timp vei avea o fereastra de tip PIP (picture-in-picture).

picture in picture Android Oreo

2. Noutatea legata de numarul notificarilor

Userii Android nu trebuie sa se mai uite cu invidie catre cei care folosesc iOS. Inca unul dintre argumentele importante din top 10 secrete si avantaje ale Android 8.0 Oreo este faptul ca acum, sistemul de operare permite afisarea numarului de notificari per aplicatie. Oreo te lasa sa vezi cate notificari ai pe Facebook, WhatsApp si asa mai departe. Din optiunea Setting, alegi Apps & Notification si poti bifa aceasta optiune.

notificari Android Oreo

3. Gestionarea prioritatii notificarilor

Android 8.0 Oreo iti permite sa gestionezi eficient prioritatea notificarilor pe care le vei primi. Spre exemplu, un grup dintr-un chat via o aplicatie de mesagerie va putea sa aprinda telefonul dumneavoastra cu notificari, in timp ce alt grup, nu va putea face asta. Sunt anumite notificari mai importante ca altele? Le poti selecta in functie de importanta lor bifand una dintre optiunile „urgent” pentru aplicatiile care vrei sa te anunte printr-un semnal sonor si un pop up on screen, „high” (un simplu sunet), „medium” (fara sunet) sau „Low” (nici sunet si nici intrerupere vizuala).

4. Cu Android Oreo te vei bucura de un plus de securitate

Prin Google Play Protect ( o suita care grupeaza toate tehnologiile de protectie dezvoltate de Google pentru Android) vei avea acest plus de securitate necesar. Accesezi meniul settings, apoi optiunea Google si ulterior optiunea Security. Si asa vei beneficia de Google Play Protect, cel datorita caruia orice aplicatie pe care o instalezi va fi verificata de virusi. Merita un loc in Top 10 secrete si avantaje ale Android 8.0 Oreo? Noi credem ca da.

Google Play Protect Android Oreo

5. Salveaza chiar si mai mult din autonomia bateriei tale

Android a devenit de la o zi la alta mai bun in ceea ce priveste limitarea activitatii de fundal a aplicatiilor cu scopul de a economisi bateria telefonului. Prin Android 8.0 Oreo, sistemul face inca un pas in fata si ofera reguli noi aplicatiilor „explicandu-le” ceea ce pot face si ceea ce nu pot face in fundal. Totul se va intampla in „spatele cortinei”, astfel ca ceea ce veti observa dumneavoastra (teoretic) va fi doar o autonomie mai mare a telefonului din dotare. Util, nu?

6. Noua versiune de emoji

Cum sa nu te atraga aceste mici … sa le zicem „creaturi virtuale”? Habar n-am! Ceet este ca noua versiune de Android inseamna si o gramada de emoji noi. Android 8.0 Oreo a reproiectat iconitele emoji astfel incat par mai naturale, mai mobile, mai „dragute”. Noile emoji includ insa si cateva „aparitii” noi: un vrajitor, un dinozaur, o zana, un cap care explodeaza … cand afli probabil cat dureaza pana la urmatorul update 🙂

emoji oreo

7. Poti selecta textul mult mai usor

Acum, prin Android 8.0 Oreo, utilizatorul poate selecta mai usor textul de pe ecran. Sau, poate formularea corecta ar fi „mai inteligent”. Tap and Hold pe un text pe care doresti sa-l copiezi si Android se va misca mai repede, mai bine si mai eficient. Primesti de asemenea scurtaturi senzitive si importante pentru contextul respectiv, cum ar fi spre exemplu un link catre Google Maps daca ceea ce ai selectat tu este o adresa, sa zicem. Te vei descurca rapid, o sa vezi!

smart selection Android Oreo

8. Noile „shortcuts” pentru aplicatia camera foto

Aplicatia pentru camera foto din Oreo are cateva modificari minore care ar putea produce insa o diferenta majora in ceea ce priveste fotografiile si videoclipurile pe care le veti realiza. Am considerat ca merita inclusa aceasta optiune in top 10 secrete si avantaje ale Android 8.0 Oreo. De ce? Pentru ca in primul rand, puteti sa atingeti de doua ori ecran pentru a mari 50 la suta ( de asemenea puteti sa si atingeti apoi din nou pentru a micsora); in al doilea rand, pentru ca puteti comuta intre modurile foto si video apasand pe pictograme. Experienta va fi destul de interesanta odata ce veti testa totul, live.

9. Sincronizarea tuturor datelor

Cu permisiunea dumneavoastra, functia Autofill se va demonstra un prieten de nadejde. Stim ca sunt enervante momentele in care uitati o parola, dar daca ati stiut-o vreodata si ati folosit-o pe telefonul care ruleaza Android 8.0 Oreo, totul este mult mai usor. Functia Autofill te va ajuta de fapt sa compeltezi automat parolele tale pe web.

parole Android Oreo

10. Amanarea notificarilor pentru un timp determinat

Notificarile sunt excelente, daca vrei sa stii intotdeauna ce se intampla. Dar, poate ca esti ocupat, faci ceva foarte important si nu vrei sa fii deranjat mereu. In acelasi timp poate te gandesti ca dupa cele 15-20 de minute in care ti-ai terminat importanta misiune, vei uita telefonul pe silentios si vei pierde discutii sau detalii importante. Ei bine, Android 8.0 Oreo are o solutie si pentru asta. Poti amana notificarile timp de 15 minute, timp de 30 de minute sau chiar vreme de o ora. Optiunea asta o ai pe Facebook Messenger si este foarte utila, chiar daca pe moment nu-ti dai seama. Acum daca ai un telefon cu Android 8.0 Oreo vei avea ocazia sa o ai pentru orice aplicatie.

Summary
Top 10 secrete si avantaje ale Android 8.0 Oreo
Article Name
Top 10 secrete si avantaje ale Android 8.0 Oreo
Description
Top 10 secrete si avantaje ale Android 8.0 Oreo: cel mai nou sistem de operare lansat de catre compania Google
Author
Publisher Name
Catmobile
Publisher Logo