Stiri

Telefonul tau ar putea avea intr-o zi baterii aer-zinc datorita unei noi descoperiri

Home  »  Stiri

CatMobile.ro

acum 7 ani

Baterii aer-zincIntr-un parteneriat care ar putea deveni in curand foarte fructuos, oamenii de stiinta de la Universitatile din Sydney (Australia) si Nanyang (Singapore) au realizat o descoperire foarte importanta. Acestia sustin ca ar putea inlocui pe viitor bateriile litiu-ion care se gasesc pe telefoanele mobile de zi intr-o proportie covarsitoare, cu baterii zinc-aer.

Bateriile din zinc-aer ar putea deveni astfel in inlocuitor cat se poate de valoros si avantajos pentru bateriile litiu-ion, avand in vedere ca productia lor ar fi una mult mai ieftina, datorita abundentei aerului si chiar a zincului. In plus ele s-ar putea demonstra conform acestor oameni de stiinta mai ecologie si mai puternice in sensul ca pot stoca de pana la 5 ori mai mult energia.

Aceste baterii zinc-aer se vor incarca extrem de usor prin oxidarea zincului atunci cand este expus la aer. Teoretic, genul de baterii mentionat se regaseste deja in anumite dispozitive moderne cum ar fi aparatele auditive sau anumite camere de filmat fixe, dar nu le gasim pentru moment in dispoztive portabile asa cum sunt laptop-urile, smartphone-urile sau tabletele noastre.

Principalul motiv? Este unul simplu: aceste baterii nu sunt concepute deocamdata pentru a se reincarca atat de bine. Modificarile pe care oamenii de stiinta de la institutiile mentionate mai sus le-au adus, ar putea insa rezolva aceasta mica problema, iar tehnologia ar putea avansa in acest context si spre dispozitive portabile.

Baterii aer-zinc: mai ieftine si mai eficiente

Reputatul profesor Yuan Chen, autorul principal al descoperilor din ultima perioada, sustine ca noua metoda la care vor fi supuse aceste baterii aer-zinc se va baza pe crearea de electrocatalizatori de oxigen, care sa permita o reincarcare stabila si rapida: „Pana acum, aceste baterii aer-zinc erau fabricate pe baza unor catalizatori scumpi, cu metale pretioase, asa cum sunt platina si oxidul de iridiu. In schimb, ceea ce propunem noi produce o familie de noi catalizatori de inalta performanta, iar aceasta metoda este supusa unor costuri reduse.”

Acesti catalizatori sunt creati prin controlul compozitiei, marimii si cristalinitatii oxizilor metalici ai unor elemente care se gasesc din abundenta, asa cum sunt nichelul, cobaltul sau fierul. Mai mult decat atat, profesorul Yuan Chen sustine ca atat nichelul, cat si cobaltul sau fierul sunt capabile sa asigure performante bune daca sunt bine fabricate. In cadrul celor mai noi teste, bateriile au demonstrat ca eficacitatea lor este mai mare decat pana acum cu 10%, scazand de-alungul a 60 de cicluri de descarcare/incarcare vreme de 120 de ore. Este totusi departe de nivelul necesare inlocuirii bateriilor litiu-ion, dar este un pas mare in fata si fara echivalent pana acum.

„Daca rezultatele pe care le putem obtine cu aceste baterii aer-zinc vor fi la finalul testelor noastre la acelasi nivel, am fi realmente surprinsi daca marii producatori nu s-ar inghesui sa faca trecerea la acest tip de baterii, mai ales ca astfel vom demonstra ca sunt nu doar mai ieftine ci si mai eficiente” a incheiat profesorul Chen.

Summary
Telefonul tau ar putea avea intr-o zi baterii aer-zinc datorita unei noi descoperiri
Article Name
Telefonul tau ar putea avea intr-o zi baterii aer-zinc datorita unei noi descoperiri
Description
Pe viitor, noile baterii aer-zinc ar putea inlocui actualele baterii litiu-ion, fiind considerate mai ieftine si mai eficiente