Stiri

Serviciile secrete americane atrag atentia: „Nu folositi telefoane Huawei sau ZTE!”

Home  »  Stiri

Jean Codreanu

acum 1 an

Directorul FBI, Chris Wray si o intreaga echipa de securitate ce reprezinta NSA si CIA au transmis Comisiei de Informatii din Senatul Statelor Unite ca „americanii ar trebui sa nu cumpere telefoane Huawei si ZTE, sau in general, dispozitive comercializate de producatorii chinezi”.

Mesaj dur al FBI, CIA si NSA: „Americani, nu folositi telefoane Huawei si ZTE!”

telefoane Huawei, FBI

Chris Wray, directorul FBI

Cel mai important producator de telefoane din China, Huawei, a avut deja parteneriate cu operatorii importanti din Statele Unite, Verizon si AT&T. Se auzea insa de ceva timp ca Guvernul american cauta sa impiedice aceste companii mari din China sa aprovizioneze cu produse americanii, iar aceasta informatie, pare sa se confirme.

Directorul FBI, Chris Wray, a declarat miercuri in fata Comisiei de Informatii din Senatul Statelor Unite ca „este profund ingrijorat de riscurile pe care le ridica Huawei si ZTE, companii din China, care vand telefoane si echipamente de telecomunicatii pe teritoriul Statelor Unite”.

Wray a continuat: „Suntem profund ingrijorati de fapt de riscurile pe care ni le asumam de a permite unor companii ori entitati straine, aflate in stransa legatura cu guverne ale unor tari care nu impartasesc aceleasi valori ca ale noastre. Nu este exclus ca aceste tari sa incerce sa obtina pozitii de putere in retelele noastre de telecomunicatii” a explicat Wray.

Conform Directorului FBI, aceasta pozitie de putere ar permite producatorilor chinezi sa „exercite o presiune sau un control real asupra infratructurii de telecomunicatii americane sau, mai rau, sa fure informatii mizand pe capacitatea de a camufla operatiunile de spionaj in spatele vanzarii unor astfel de gadet-uri”.

Wray a salutat pozitia operatorilor AT&T si Verizon care au raspuns pozitiv avertismentelor cu privire la aceste telefoane Huawei si nu au inclus in ofertele lor modelul Huawei Mate 10 Pro. Luna trecuta, compania chineza ar fi trebuit sa anunte la CES faptul ca Mate 10 Pro ar urma sa fie comercializat prin intermediul AT&T in Statele Unite. Ar fi fost un mare succes pentru Huawei, o compania care vinde foarte bine in Asia si Europa, dar care „nu misca” in Statele Unite. La inceputul acestei luni s-a aflat ca si Verizon a respins oferta privind noile telefoane Huawei: „Apreciem eforturile lor. Este insa o provocare care va creste, in timp” a adaugat si directorul NSA, Mike Rogers.

De ce acest embargou impus Huawei?

Ei bine, sefii serviciilor secrete americane sustin ca detaliile nu pot fi facute publice. Cei de la New York Times noteaza insa ca primele temeri si suspiciuni au inceput atunci cand au existat informatii ca prin aceste telefoane Huawei, compania isi poate permite sa modifice fraudulos informatiile si automat, sa faca un pas urias inainte spre operatiuni de spionaj.

telefoane Huawei, FBI & CIA

Sefii FBI, CIA si NSA

Sefii FBI, NSA si CIA considera ca inclusiv faptul ca fondatorul Huawei este un fost membru al Guvernului Chinez si mai exact al „Armatei de Eliberare a Poporului din China”.

Ulterior, suspiciunile au crescut ca urmare a faptului ca Huawei ar fi cumparat review-uri pozitive pe teritoriul SUA, cu speranta ca vor putea vinde Mate 10 Pro in aceasta zona.

Cum se apara Huawei?

Cel mai mare producator din China se apara si spune ca in mai bine de 100 de tari din intreaga lume, telefoanele sale nu ridica nicio urma in plus de indoiala comparativ cu telefoanele altor operatori.

„Huawei este un producator de incredere pentru guvernele din 170 de tari din intreaga lume, ceea ce reprezinta o treime din populatia globului. Confidentialitatea se securitatea sunt importante pentru noi toti si trebuie sa fim cu totii precauti in principal pentru a ne proteja datele personale, familiale si profesionale” a anuntat William Plummer, vicepresedinte Huawei pe afaceri externe. El a adaugat ca si autoritatile ar trebui sa fie atente: „intr-o lume in care fiecare solutie de tehnologie a informatiei este produsul unor lanturi globale, toate autoritatile ar trebui sa fie prudente, sa nu marcheze un anumit furnizor sau un altul ca fiind vulnerabile, pentru ca acest lucru se traduce prin influentarea opiniei publice si prin urmare, o serioasa concurenta neloiala pe piata. Este foarte periculos” a explicat Plummer.

Summary
Article Name
Serviciile secrete americane atrag atentia: "Nu folositi telefoane Huawei sau ZTE!"
Description
Avertismentul sefilor de servicii secrete americane in privinta companiilor din China: "nu cumparati telefoane Huawei si ZTE!"
Author
Publisher Name
Catmobile