Reviews

Procesorul Samsung Exynos 2200 a fost anunțat oficial. Ar putea debuta alături de seria Galaxy S22

Home  »  Reviews

CatMobile.ro

acum 2 ani

Samsung a dezvăluit în sfârșit noul procesor Samsung Exynos 2200, un chipset care ar urma să debuteze alături de seria Galaxy S22. Este vorba despre un procesor de top, structurat pe o arhitectură AMD RDNA 2 bazată pe placa video denumită Xclipse. Anunțul a fost făcut contrar așteptărilor specialiștilor, care explicaseră anterior că noul procesor ar urma să fie lansat pe piața în ziua lansării seriei Galaxy S22. Mai multe detalii despre acest tip de procesor, în cele ce urmează.

Procesorul Samsung Exynos 2200 a fost anunțat oficial

Cei de la Samsung au anunțat cel mai nou procesor pentru flagshipuri, chipsetul Samsung Exynos 2200, anunlând astfel zvonurile care anunțau că producătorul sud-coreean va sări peste lansarea unui astfel de procesor în acest an. Noul procesor de la Samsung este bazat pe o arhitectură AMD RDNA 2, folosind grafica updatată a lui Samsung Xclipse.

Samsung Exynos 2200 este fabricat pe un proces tehnologic de 4 nanometri (nm) EUV (extreme ultraviolet lithography), la fel ca procesoarele Dimensity 9000 și Snapdragon 8 Gen 1 ale concurenței. În ceea ce privește acceleratorul grafic, Samsung a explicat: ”Xclipse GPU este un procesor hybrid care stă între o consolă și un procesor grafic pentru telefoanele mobile”

Despre Xclipose GPU bazat pe arhitectura AMD RDNA 2

Cu arhitectura AMD RDNA 2 care joacă rol de coloană vertebrală, Xclipse moștenește caracteristici grafice avansate, cum ar fi urmărirea zonei de hardware (RT) și umbrirea cu rată variabilă (VRS), care anterior erau disponibile numai pe computere, laptopuri sau console. Ray Tracing este o tehnologie în care, calculând mișcarea și culoarea caracteristică razelor de lumină pe măsură ce acestea ies de pe suprafață, ray tracing produce efecte de lumină realiste pentru scenele redate grafic.

Exynos 2200 de la Samsung

Exynos 2200 de la Samsung

În plus, GPU-ul Xclipse vine cu diverse tehnologii, cum ar fi guvernatorul multi-IP avansat (AMIGO) care îmbunătățește performanța și eficiența generală. În plus, Exynos 2200 este unul dintre primii de pe piață care integrează cele mai recente nuclee CPU Armv9 de la Arm, care oferă o îmbunătățire substanțială față de Armv8 în ceea ce privește securitatea și performanța. Procesorul octa-core al lui Exynos 2200 este proiectat într-o structură tri-cluster care constă dintr-un singur nucleu emblematic Arm Cortex-X2 puternic, trei nuclee Cortex-A710 cu performanță și eficiență echilibrate și patru nuclee Cortex-A510 mici, eficiente din punct de vedere energetic. Cu un NPU îmbunătățit, obțineți o inteligență artificială și mai puternică pe dispozitiv.

De asemenea, pentru conectivitate, Exynos 2200 integrează un modem rapid 3GPP Release 16 5G care acceptă atât benzile de spectru sub-6GHz, cât și mmWave (undă milimetrică). Cu E-UTRAN New Radio – Dual Connectivity (EN-DC), care utilizează atât semnale 4G LTE, cât și 5G NR, modemul poate crește viteza cu până la 10 Gbps.

Pentru securitate, Exynos 2200 vine cu Integrated Secure Element (iSE) pentru a stoca chei criptografice private, precum și pentru a juca un rol ca RoT (Root of Trust). De asemenea, un HW de criptare inline pentru UFS și DRAM a fost consolidat pentru ca criptarea datelor utilizatorului să fie partajată în siguranță numai în domeniul securizat.

Actualizări ISP în Exynos 2200

Arhitectura procesorului de semnal de imagine (ISP) a Exynos 2200 a fost reproiectată pentru a suporta cei mai noi senzori de imagine pentru o rezoluție ultra-înaltă de până la 200 de megapixeli (MP). La 30 de cadre pe secundă (fps), ISP-ul acceptă până la 108 MP în modul cameră cu o singură cameră și 64+36 MP în modul cameră duală. De asemenea, poate conecta până la șapte senzori de imagine individuali și poate conduce patru simultan pentru setări avansate cu mai multe camere. Pentru înregistrarea video, ISP-ul acceptă rezoluții de până la 4K HDR (sau 8K).

Cu NPU-ul modernizat, Samsung profită și de capacitățile AI. Când faceți o fotografie, camera AI bazată pe învățare automată recunoaște mai multe obiecte, mediul și fețele din scenă. Apoi aplică setări optime pentru culoare, balans de alb, expunere, interval dinamic și multe altele pentru a produce imagini de calitate la nivel profesional.

Citește și: Când apare Samsung Galaxy S22

Exynos 2200 are acum suport pentru rezoluția 8K împreună cu codec avansat multi-format (MFC). Decodifică videoclipuri până la formatul 4K la 240fps sau 8K la 60fps și codifică până la 4K la 120fps sau 8K la 30fps. În plus, MFC integrează un decodor AV1 eficient, permițând un timp de redare mai lung. Soluția de afișare dispune acum de HDR10+, adăugând mai multă gamă dinamică și adâncime imaginii și oferă rate de reîmprospătare de până la 144 Hz pentru o experiență de tranziție mai receptivă și mai lină.

În cele din urmă, Samsung a confirmat că Exynos 2200 este acum în producție de masă. Cipul, ca de obicei, va debuta odată cu lansarea seriei Galaxy S22. Ai mai sus amănunte despre când ar putea fi lansată oficial mult așteptata serie.

Aceasta înseamnă că regiunile care au primit întotdeauna dispozitivele din seria Galaxy S alimentate cu Exynos ar trebui să se aștepte la același lucru în acest an. Cu toate acestea, o informatie de anul trecut spune că Samsung ar putea lansa în India, în acest an, flagship-uri alimentate de Snapdragon, care desigur include și seria Galaxy S22. Acest lucru s-ar putea schimba în funcție de deciziile interne luate de conducerea companiei.