Reviews

Procesorul Snapdragon 8 Plus Gen 1 a fost anunțat oficial. Ce specificații aduce și care sunt îmbunătățirile

Home  »  Reviews

catmobile

acum 2 ani

Qualcomm a dezvăluit noile sale procesoare, Snapdragon 8 Plus Gen 1 (dedicat segmentului premium) și Snapdragon 7 Gen 1 (pentru zona mid range). Ce specificații tehnice au și care sunt diferențele față de generațiile anterioare, aflăm imediat.

Specificații tehnice Snapdragon 8 Plus Gen 1

Așadar, Qualcomm a dezvăluit mult așteptatul succesor al chipset-ului său emblematic, numit Snapdragon 8 Plus Gen 1. Chipsetul se bazează acum pe nodul de 4 nm al TSMC în loc de cel al lui Samsung ca pe varianta originală. În plus, compania a anunțat și procesorul mid-range Snapdragon 7 Gen 1, care este succesorul faimosului și îndrăgitului procesor Snapdragon 778G.

Vorbind însă despre Snapdragon 8+ Gen 1, putem spune că acesta are aceeași arhitectură octa-core ca și predecesorul său, cu un singur nucleu de performanță înaltă (Cortex-X2), plus trei nuclee Cortex-A710 și patru nuclee de eficiență, Cortex-A510. Cu toate acestea, noul chipset aduce câteva modificări care îmbunătățesc experiența premium de pe smartphone.

Snapdragon 8+ Gen 1

Nucleul Cortex-X2 a fost overclockat la 3,20 GHz (de la 3,00 Ghz), oferind performanțe CPU cu până la 10% mai mari decât Snapdragon 8 Gen 1. GPU-ul a fost, de asemenea, overclockat pentru a oferi performanțe GPU cu până la 10% mai bune în jocuri. Noul procesor acceptă până la 16 GB de 3.200 MHz de RAM LPDDR5 și stocare UFS 3.1. În ceea ce privește afișajele, poate suporta până la QHD+ la 144Hz sau 4K la 60Hz, complet cu randare pe 10 biți (Rec. 2020) și suport HDR10+. În ceea ce privește optica, Snapdragon 8+ Gen 1 este echipat cu un ISP Spectra pe 18 biți care poate gestiona senzori de până la 200MP și captură video 8K la 30fps (4K la 120fps), împreună cu trucuri de procesare a imaginii, cum ar fi reducerea zgomotului cu mai multe cadre și HDR eșalonat/DoL. Acceptă chiar și un motor bokeh dedicat și suport pentru formatele HLG, HDR10+ și Dolby Vision.

Procesorul Snapdragon 8 Plus Gen 1 utilizează modemul Snapdragon X65 care poate oferi viteze de vârf 5G de până la 10 Gbps, în timp ce modemul WiFi FastConnect 6900 rulează Wi-Fi 6/6E la până la 3,6 GHz. Chipsetul acceptă, de asemenea, conectivitate Bluetooth 5.3, care include cea mai recentă tehnologie Qualcomm aptX Lossless și Bluetooth LE Audio.

Qualcomm spune că Snapdragon 8+ Gen 1 va fi adoptat de producători și branduri de top la nivel mondial, inclusiv ASUS ROG, Black Shark, HONOR, iQOO, Lenovo, Motorola, Nubia, OnePlus, OPPO, OSOM, realme, RedMagic, Redmi, vivo, Xiaomi, și ZTE, cu dispozitive comerciale estimate să fie disponibile în al treilea trimestru al anului.

Foarte multe branduri au confirmat și existența smartphone-urilor alimentate de acest chipset. OnePlus a postat recent un teaser pe Weibo care confirmă că unul dintre viitoarele sale smartphone-uri este echipat cu SoC Snapdragon 8+ Gen 1. Realme a confirmat că Realme GT2 Master Explorer Edition va include și el noul procesor Snapdragon 8+ Gen 1.

Mai mult, Realme a susținut în postarea sa de pe Weibo că vârful său de gamă va fi primul smartphone Android care va fi echipat cu Snapdragon 8 Plus Gen 1. În cele din urmă, marca ROG de la Asus a făcut și un anunț pe pagina sa oficială de Instagram unde a spus că ROG Phone 6 va fi primul smartphone de gaming care va avea noul procesor Snapdragon 8+ Gen 1. Se pare că acesta va veni cu SoC Snapdragon 8+ Gen 1 atât în ​​China, cât și la nivel global.

Specificații tehnice Snapdragon 7 Gen 1

Pe de altă parte, producătorul a anunțat și un chipset pentru zona mid-range. Este vorba despre Snapdragon 7 Gen 1.

Snapdragon 7 Gen 1 este primul procesor mid-range de la Qualcomm din acest an. De asemenea, se bazează pe un proces de fabricație pe 4 nm și găzduiește patru nuclee Cortex-A710 tactate la 2,4 GHz și patru nuclee Cortex-A510. Procesorul este susținut de placa video Adreno 662 GPU care oferă performanțe cu 20% mai rapide decât predecesorul său, potrivit companiei.

Snapdragon 7 Gen 1 acceptă ecrane QHD+ de până la 60 Hz sau FHD+ de 144 Hz. Pentru optică, acceptă un singur senzor de 200MP, senzori de 64MP + 20MP și trei senzori de 25MP. Dispune de trei ISP-uri pe 14 biți care pot captura videoclipuri 720p la 480 fps și videoclipuri 4K HDR la 30 fps. Procesorul acceptă și formatele HDR10+, HDR10 și HLG.

Combinând capacitățile camerei Snapdragon 7 cu a 7-a generație de Qualcomm AI Engine, permite Deep Learning Face Detect, bazat pe 300 de repere faciale, ceea ce permite o focalizare automată mai precisă, chiar și atunci când purtați o mască. Snapdragon 7 Gen 1 oferă, de asemenea, performanță AI îmbunătățită cu până la 30%, susține Qualcomm.

Noul procesor Snapdragon este echipat suplimentar cu un modem X62 5G pe partea de conectivitate, care este capabil de viteze de descărcare de 4,4 Gbps și conectivitate 5G duală. Acceptă WiFi-6E și Bluetooth 5.3 împreună cu Snapdragon Sound și suport aptX. Chipsetul poate suporta până la 16 GB RAM LPDDR5.

Procesorul este compatibil cu sateliții de navigație precum GPS, GLONASS, BeiDou, Galileo, NavIC și GNSS cu frecvență duală.

Snapdragon 7 Gen 1 va fi adoptat de producători și branduri de top la nivel mondial, inclusiv HONOR, OPPO și Xiaomi, iar dispozitivele comerciale se așteaptă să fie disponibile în cel de-al doilea trimestru al anului. Se zvonește că primul dispozitiv care va fi lansat cu acest procesor la bord este Oppo Reno 8.