Comparatii

MediaTek vs Qualcomm: ce procesor de smartphone ar trebui sa alegi?

Home  »  Comparatii

CatMobile.ro

acum 7 ani

MediaTek vs QualcommMediaTek vs Qualcomm » un razboi cu doi castigatori? Care este diferenta dintre procesoarele MediaTek si Qualcomm? Care dintre ele sunt mai bune pentru telefonul tau mobil? Aflam in cele ce urmeaza.

Cine este MediaTek

MediaTek este o companie infiintata in urma cu 20 de ani, care asigura servicii system-on-chip. Sediul central al producatorului de chip-uri este in Hsinchu, Taiwan, iar actualul CEO al sau este Ming-Kai Tsai. Pana in 2013 livrase peste 220 de milioane de chipset-uri pentru smartphone-uri produse pe piata din Asia, dar si din Europa sau America de Nord. In acelasi an, numarul angajatilor MediaTek era de 7000. Compania are in prezent peste 25 de birouri in toata lumea.

Cine este Qualcomm

Qualcomm a fost infiintata in urma cu 32 de ani in San Diego / California, locatie in care isi are inca in prezent sediul central. Este cel mai mare producator de chipset-uri pentru telefoane mobile din lume si este condusa in prezent de Steven Mollenkopf. In 2016, veniturile Qualcomm se ridicau la 6.31 miliarde de dolari, iar angajatii companiei depaseau cifra de 30 de mii.

MediaTek vs Qualcomm (3)

Un procesor pentru telefonul nostru mobil este in ziua de astazi mult mai important decat am tinde sa credem la prima impresie. O astfel de platforma, care se prea poate sa fie mai mica decat o moneda folosita in mod uzual, poate face minuni daca este folosita intr-o combinatie cu un software adecvat.

Atunci cand vorbim despre procesoarele de pe telefoanele mobile este foarte clar ca MediaTek si Qualcomm sunt cele doua mari companii cu cote de piata impresionante atat in Asia, cat si in Europa sau America. Cea mai mare cota de piata pe Asia de Sud o are MediaTek, producatorul fiind solicitat de companii importante din aceasta zona. La nivel global insa, Qualcomm este lider incontestabil si compania partenera a marilor producatori de telefoane mobile.

MediaTek vs Qualcomm: Origini

Qualcomm se afla asadar in business de mai multi ani decat MediaTek. Compania americana a fost infiintata in 1985 asa cum spuneam si mai sus, iar initial s-a facut remarcata prin productia unui serviciu de localizare prin satelit denumit OmniTRACS. Primul procesor Snapdragon a fost lansat in 2005, pe vremea in care smartphone-urile nu aveau inca un impact atat de important. MediaTek vine pe piata in 1997, remarcandu-se prin productia de televizoare digitale si dvd-uri. Dar pe piata smartphone intra destul de tarziu, ceea ce inseamna indubitabil ca cei de la Qualcomm au un mare avantaj in fata MediaTek.

MediaTek vs Qualcomm: Ieftin vs Scump

Aceasta este una dintre marile probleme a companiei Qualcomm: chipset-urile construite in San Diego sunt de regula mai scumpe, ceea ce impiedica micile companii precum Meizu sa cumpere astfel de platforme pentru telefoanele lor de buget. Acestea apeleaza la MediaTek care a profitat foarte usor de „calea” pe care Qualcomm i-a pavat-o prin pretentiile sale financiare.

Producatorii chinezi de telefoane mobile vad in MediaTek un partener de incredere, care asigura preturi decente pentru tehnologiile sale. Acest detaliu a transformat producatorul asiatic intr-un adevarat rege pe taram indian, o piata foarte mare si foarte cautata. Qualcomm in schimb, ramane cel mai important nume pentru gamele mid-range si high-end, majoritatea telefoanelor de calitate de pe piata incorporand astfel de procesoare.

MediaTek vs Qualcomm: Mai multe nuclee vs eficienta mai mare

O alta batalie care se da intre cele doua puternice companii producatoare de chipset-uri se refera la raportul putere-eficienta. In timp ce marea majoritate a chipset-urilor de la MediaTek se concentreaza pe cat mai multa putere, Qualcomm cauta orice bresa spre eficienta.

De aceea poate, telefoanele scumpe ale marilor companii de pe piata (Samsung, Apple) cauta procesoare Qualcomm. De asemenea, foarte posibil din aceasta cauza, multe procesoare de la MediaTek au o viteza destul de buna raportate la echivalentul lor produs de Qualcomm. Din pacate, o putere mai mare a unui procesor MediaTek vine cu destule compromisuri pe care producatorul le face in privinta duratei de viata a bateriilor riscand totodata supraincalzirea telefoanelor. Pentru a evita astfel de situatii, afla din articolul din link de ce se incalzesc telefoanele mobile si cum se rezolva aceasta problema.

MediaTek vs Qualcomm (2)

MediaTek vs Qualcomm: CPU si GPU

O diferenta notabila care joaca un rol esential in viata unui telefon este placa video a acestuia. Ambele companii vin cu seturi diferite de placi video, fiecare avand avantaje si dezavantaje. Procesoarele MediaTek sunt in general cuplate cu placi video Mali, un produs bun al celor de la ARM. Procesoarele Qualcomm vin cu placi vide Adreno, iar de-aici incolo, lucrurile tind sa devina interesante. Placile video Mali nu sunt neaparat inferioare placilor Adreno, dar…exista mereu un dar. Dezvoltatorii de jocuri prefera de foarte multe ori placi video Adreno pe care le asociaza mai usor cerintelor si solicitarilor produselor proprii. De asemenea, daca doresti sa faci root telefonului tau, numarul dezvoltatorilor care prefera in astfel de cazuri procesoare de la Qualcomm este mult mai mare decat numarul celor care prefera MediaTek.

MediaTek vs Qualcomm: Concluzie

Fara doar si poate, totul depinde de preferinte. Daca vrei un telefon normal, care sa se incadreze intr-un anumit buget si care sa nu faca vreun compromis in ceea ce priveste puterea telefonului, atunci solutia este MediaTek. Pe de alta parte, daca un utilizator cauta eficienta globala si un mai bun suport din partea dezvoltatorilor, gama de chipset-uri de la Qualcomm este cea mai potrivita solutie.

La toate astea, alaturam experienta, renumele de pe piata si evidentul avantaj al unor chipset-uri de calitate folosite de brand-uri foarte puternice, astfel ca diferenta de valoare pare clar sa fie una favorabila celor de la Qualcomm. Nu trebuie neglijat nici faptul ca MediaTek are din ce in ce mai multe probleme cu optimizarea si gestionarea modesta a procesului care vizeaza functionalitatea generala a unui telefon care se bazeaza pe un astfel de chipset.

Tu care crezi ca este cel mai bun producator de pe piata in ceea ce priveste chipset-urile pentru telefoanele mobile?

Summary
MediaTek vs Qualcomm: ce procesor de smartphone ar trebui sa alegi?
Article Name
MediaTek vs Qualcomm: ce procesor de smartphone ar trebui sa alegi?
Description
MediaTek vs Qualcomm: un razboi de la distanta intre cele mai mari companii producatoare de chipset-uri pentru telefoanele mobile