Stiri

Asta da lovitura! MediaTek pregateste un procesor high-end care sa rivalizeze cu Snapdragon 855

Home  »  Stiri

catmobile

acum 5 ani

Presa chineza anunta o surpriza de proportii pe piata telefoanelor mobile. MediaTek trece la segmentul high-end si va lansa un procesor fabricat pe 7 nanometri, care sa rivalizeze cu chipset-ul high-end de la Qualcomm, Snapdragon 855.

Cine este MediaTek

MediaTek este o companie infiintata in urma cu 20 de ani, care asigura servicii system-on-chip. Sediul central al producatorului de chip-uri este in Hsinchu, Taiwan, iar actualul CEO al sau este Ming-Kai Tsai. Pana in 2013 livrase peste 220 de milioane de chipset-uri pentru smartphone-uri produse pe piata din Asia, dar si din Europa sau America de Nord. In acelasi an, numarul angajatilor MediaTek era de 7000. Compania are in prezent peste 25 de birouri in toata lumea.

Procesor high-end de la MediaTek. Rival pentru Snapdragon 855?

Compania taiwaneza se pare ca a confirmat introducerea unui chipset fabricat pe un proces de 7 nanometri cu capacitate 5G, care, candva in acest an, va rivaliza cu Snapdragon 855 de la Qualcomm. Producatorul de procesoare a dezvaluit ca urmatorul chipset al companiei va fi unul mai puternice decat Helio P90, procesor considerat cel mai bun de la aceasta companie si care a fost lansat anul trecut, in decembrie.

Luna trecuta, compania din Taiwan a lansat Helio M70 5G, un modem multimode foarte interesant. Dar, din cate se pare, compania taiwaneza vrea sa faca si pasi mult mai importanti in disputa de la distanta cu cei de la Qualcomm. Mai nou, MediaTek anunta ca isi face intrarea pe segmentul high-end, ceea ce nu ar trebui sa vina totusi ca o mare surpriza, mai ales ca vanzarile producatorului din Taiwan au crescut in ultimii ani ca urmare a prezentei constante de pe pietele entry-level si mid-range.

Intr-o declaratie facuta pentru cei de la Android Authority, oficialii MediaTek au confirmat ca vor introduce primul lor procesor fabricat pe un proces de 7 nanometri cu capacitate 5G. Acesta va avea ca scop sa creeze concurenta pentru procesorul de top al Qualcomm, Snapdragon 855.

Noul procesor Helio P90 al companiei este cel mai puternic de pana acum. Helio P90 este un chipset fabricat pe tehnologia TSMC FinFET de 12 nanometri. Gasim aceeasi tehnologie si la baza noilor procesoare Helio P60 si Helio P70, cu mentiunea ca noul MediaTek Helio P90 face diferenta in zona AI. La baza sa, MediaTek Helio P90 ascunde 6 nuclee de tip ARM – Cortex A55 de 2 Ghz, nuclee dedicate in general eficientei, dar si alte 2 nuclee de tip ARM – Cortex A75 de 2.2 Ghz, care sunt teoretic cele doua nuclee dedicate cu adevarat performantei. La nivel grafic, avem o „colaborare” de succes cu placa video PowerVG GM9446, care aduce un plus de performanta de 15% prin comparatie cu placa video pe care o folosesc celelalte doua procesoare, Helio P60 si Helio P70. Totodata, MediaTek Helio P90 suporta camere de pana la 48 de megapixeli si setup-uri duale de 24 si 16 megapixeli.

Ei bine, noul chipset pe care il anunta producatorul taiwanez se anunta chiar si mai puternic. El va atinge viteze de download de 5.7 Gbps si de upload de pana la 2.5 Gbps. Noul procesor va suporta conectivitate 2G, 3G, 4G si 5G, iar surse din presa chineza sustin ca nu este exclusa o colaborare intre Apple si MediaTek. Pentru ce mai exact, nu se stie inca. Dar lasa destul de mult loc imaginatiei fiecaruia dintre noi.