Reviews

Helio P60 sau Snapdragon 660 » care este cel mai bun procesor mid-range?

Home  »  Reviews

CatMobile.ro

acum 6 ani

Helio P60 sau Snapdragon 660 » Cei de la MediaTek au lansat recent pe piata cel mai nou chipset mid-range al lor, cu ocazia Mobile World Congress 2018. Noul MediaTek Helio P60 este un chipset puternic, pe care se vor baza probabil multe telefoane din aceasta gama, ceea ce inseamna ca va intra in competitie directa cu puternicul Snapdragon 660 de la Qualcomm si cu urmatoarele procesoare din seria 6XX de la producatorul american.

Helio P60 sau Snapdragon 660?

Foarte probabil, acest Helio P60 este cel mai puternic procesor lansat pana acum de taiwanezii de la MediaTek, iar rezultatele din testele benchmark arata ca se apropie destul de mult de Snapdragon 660. Nu intotdeauna aceste rezultate sunt singurele pe care ne putem baza, asa ca normal, se naste intrebarea Helio P60 sau Snapdragon 660?

Va propunem intr-un tabel comparativ specificatiile celor doua chipset-uri. E clar ca intrebarea Helio P60 sau Snapdragon 660 nu este deloc una usoara, insa analizam impreuna si haideti sa vedem ce iese.

Helio P60 sau Snapdragon 660 (2)

Asadar, Helio P60 sau Snapdragon 660? Observam ca noul procesor de la MediaTek este construit pe un proces de 12 nanometri. Aici MediaTek are un mare avantaj, dar este unul firesc, pentru ca procesorul celor de la Qualcomm (construit pe un proces de productie de 14 nanometri) este ceva mai vechi.

Teoretic, aceasta informatie traduce duelul Helio P60 sau Snapdragon 660 intr-un plus pentru chipset-ul taiwanezilor, care ar fi mai puternic si mai eficient cand vine vorba de consum.

Pe de alta parte insa, Snapdragon 660 este tactat la o frecventa mai mare si are o placa video foarte puternica (Adreno 512 GPU). Adica o placa video care in mod sigur este superioara modelului Mali G72 MP3 cu care este cuplat procesorul MediaTek Helio P60.

Astfel, la nivel de performanta, daca te intrebi Helio P60 sau Snapdragon 660, raspunsul este Snapdragon. La utilizare zilnica si pe gaming, acest procesor este mult mai puternic.

Helio P60 sau Snapdragon 660

De asemenea, Snapdragon 660 sta mai bine si la capitolul modem (Cat 13 vs Cat 7 DL), dar si la incarcarea rapida a bateriei, datorita tehnologiei excelente, Quick Charge 4.0.

In schimb, Helio P60 de la MediaTek vine cu module dedicate pentru inteligenta artificiala, care pot „conduce” la detectie faciala, scene recognition, acceleratie AR si MR, precum si alte optiuni atractive. Se numeste, NeuroPilot.

Helio P60 sau Snapdragon 660 (1)

Helio P60 sau Snapdragon 660 (3)

In fine, Helio P60 de la MediaTek putem spune ca va fi inclus in smartphone-uri mult mai „affordable” ca pret in timp ce Snapdragon 660 va ajunge in continuare pe mid-range-uri scumpe.

Helio P60 sau Snapdragon 660: verdict

Fara doar si poate, Helio P60 este cel mai inovativ dintre chipset-urile mid-range noi si probabil, cel mai bun procesor construit pana acum de MediaTek pe sectorul de mijloc. Insa, in ciuda rezultatele din testele GeekBench (care repet, sunt aproape identice), Qualcomm Snapdragon 660 ramane procesorul mai puternic, mai ales cand vine vorba de performanta! Ii lipsesc doar optiunile pe inteligenta artificiala, dar probabil Qualcomm va regla din mers acest proces pe urmatoarele procesoare din seria 6XX.

Summary
Helio P60 sau Snapdragon 660 » care este cel mai bun procesor mid-range?
Article Name
Helio P60 sau Snapdragon 660 » care este cel mai bun procesor mid-range?
Description
Raspunsul la intrebarea: Helio P60 sau Snapdragon 660. Care este cel mai bun procesor mid-range de pe piata in acest moment
Author
Publisher Name
Catmobile
Publisher Logo