Stiri

Google investeste 22 milioane $ in sistemul de operare KaiOS

Home  »  Stiri

catmobile

acum 6 ani

Sistemul de operare KaiOS a castigat atentia celor de la Google – Nu mai putin de 22 de milioane de dolari va investi Google in KaiOS, sistemul de operare feature phone, pe care il gasim pe telefoane precum Nokia 3310 (2017) sau Nokia 8110 (2018).

KaiOS Technologies a dat nastere unui sistem de operare bazat pe experienta Mozilla Firefox, care a devenit in scurt timp o alegere destul de populara pentru piata feature phone. In timp ce Google detine suprematia la nivel mondial pentru telefoanele care folosesc sistemul sau de operare Android, sistemul de operare KaiOS se dezvolta incet incet in special pe pietele emergente.

Ce este sistemul de operare KaiOS si de ce Google investeste in acest el? 

Sistemul de operare KaiOS a debutat anul trecut ca un fel de versiune periferica a sistemului de operare Firefox. In acest moment el este livrat pe telefoane cu caracteristici modeste si modalitati de functionalitate reduse, asa cum este noul Nokia 8110. Pe piata, exista si alte cateva dispozitive ale TCL sau Micromax (companie din India) care sunt alimentate de KaiOS.

KaiOS, Google

Totusi, investitia Google poate parea destul de ciudata, in special pentru ca gigantul american detine Android si mai nou, Android Go, un sistem care poate fi considerat pe undeva un OS rival pentru KaiOS.

Strategia este insa alta si o explica Sebastien Codeville, CEO la KaiOS: „Google si KaiOS au convenit sa colaboreze pentru a face posibila aparitia pe sistemul pe acre il dezvoltam a unor aplicatii Google foarte importante, asa cum sunt in opinia noastra Google Asisstant, Google Maps, YouTube sau Google Search”.

Sistemul de operare KaiOS poate fi considerat web-based si permite dezvoltatorilor sa foloseasca aplicatii HTML5, Javascript sau CSS, un amanunt care permite cu usurinta celor de la Google sa ruleze pe KaiOS aplicatii si servicii importante, confirma The Verge.

KaiOS - Google Maps, YouTube, Google

KaiOS va primi acces la aplicatii precum Google Maps, YouTube sau Google Assistant

In acelasi timp, TechCrunch confirma ca peste 40 de milioane de telefoane care ruleaza KaiOS au fost livrate la nivel global, ceea ce reprezinta fara doar si poate o cifra extrem de mare si surprinzatoare, precum si o confirmare a progresului in venituri reusit de piata feature phone (telefoane clasice).

Google cauta solutii pentru a micsora capacitatea Androidului si spera sa reduca numarul de aplicatii pre instalate, pentru a duce pe viitor sistemul sau de operare si pe telefoanele care au doar 1 GB RAM. Un castig pentru piata low-cost, insa nu trebuie sa uitam ca Androidul de azi are nevoie de 3GB stocare de date, iar dispozitivele care ruleaza KaiOS (chiar si Nokia 8110) au doar 512 MB RAM si aproximativ 4 GB stocare de date.

Cel mai probabil unul dintre detaliile pe care le urmareste Google este un alt orizont de pret pe piata low-cost a telefoanelor mobile, cunoscuta fiind dorinta gigantului nord-american de a controla aproape orice sector cand vine vorba de sisteme de operare.

KaiOS Nokia 8110

Nokia 8110 este unul dintre telefoanele care ruleaza KaiOS

Foarte posibil, Google va reusit in dezideratul sau pe viitor, dar numai daca reuseste cumva sa studieze atent mecanismul perfect de functionare al KaiOS, care necesita mult mai putine resurse, anunta TechCrunch. In caz contrar, cel mai probabil Google va cumpara definitiv sistemul de operare KaiOS de la KaiOS Technologies.

Din februarie 2018, KaiOS Technologies are parteneriate publice cu Facebook, Google, Twitter, Bulitt, Doro, HMD Global, Micromax, Qualcomm, Spreadrum, Jio, Sprint, AT&T si T-Mobile. Printre telefoanele si device-urile care ruleaza deja KaiOS se numara Alcatel OneTouch Go Flip, Reliance Jio Phone, Doro 7050/7060 si Nokia 8110 4G.

sursa: TheVerge

Summary
product image
Aggregate Rating
4 based on 1 votes
Brand Name
KaiOS Technologies
Product Name
sistemul de operare KaiOS