Stiri

Cine erau adevaratii Peaky Blinders, eroii dupa care a fost inspirat celebrul serial TV

Home  »  Stiri

CatMobile.ro

acum 5 ani

Cine erau adevaratii Peaky Blinders, eroii dupa care a fost inspirat celebrul serial TV » Peaky Blinders este un serial de televiziune britanic lansat în septembrie 2013 a cărui acțiune are loc în Birmingham, Anglia în perioada de după Primul Război Mondial, în anii 1920. Serialul a fost creat de Steven Knight și produs de Caryn Mandabach Productions, Screen Yorkshire și Tiger Aspect Productions în care urmează faptele comise de familia criminală Shelby. Screen Yorkshire a oferit finanțare pentru producția prin Yorkshire Content Fund.

A fost prima producție care a primit finanțare din Yorkshire Content Fund, care, la rândul său, a asigurat că majoritatea spectacolului a fost filmat în Yorkshire ca parte a acordului. Senzationalul Cillian Murphy îl interpretează pe Tommy Shelby, liderul bandei Peaky Blinders. Serialul este in mare voga in intreaga lume, iar mai multe detalii despre Peaky Blinders sezonul 5 online subtitrat gasesti pe blogul nostru. Dar, cine erau adevaratii Peaky Blinders, eroii dupa care a fost inspirat deja celebrul serial creat de Steven Knight?

Cine erau adevaratii Peaky Blinders. De la ce a plecat totul si cat de adevarat este mitul din spatele „sepcilor cu lame de ras”

Totul pleaca de la un adevar absolut. Adevaratii Peaky Blinders erau intr-adevar o banda notorie din Birmingham, implicata in jocuri de noroc, jafuri, diverse taxe de protectie si violente crunte. De fapt, creatorul serialului, Steven Knight s-a inspirat in scrierea serialului Peaky Blinders de la unchii sai, care faceau parte din familia Sheldons si care, erau parte a „mostenirii” Peaky Blinders.

Intr-un interviu acordat celor de la History Extra, Knight a dezvaluit ca povestile pe care i le spunea tatal sau au constituit o prima sursa de inspiratie pentru realizarea serialului: „Una dintre povestile care m-au inspirat sa scriu Peaky Blinders este una dintre povestile pe care mi le-a spus tata. La randul sau, tatal sau il trimisese la un moment dat sa duca un mesaj catre unchii sai. Tata a batut la usa si cand i s-a deschis a vazut o masa la care statea aproximativ opt barbati, bine imbracati, cu sepci si arme in buzunare. Masa era acoperita de bani. Imaginati-va pentru o secunda acel tablou. Bani, fum in toata incaperea, bautura si niste barbati imbracati impecabil in mahalaua din Birmingham. Atunci mi-am dat seama ca asta inseamna cu adevarat istorie. Asta este povestea pe care vreau sa o impartasesc oamenilor. Iar de la aceasta imagine am inceput de fapt sa lucrez” a explicat Knight.

Iar Knight s-a pus pe treaba si a scos la suprafata unul dintre cele mai urmarite seriale ale momentului la nivel mondial. Succesul a venit pe neasteptate, iar cei de la BBC nu doar ca s-au declarat incantati, dar au facut din povestea lui Knight o adevarata capodopera: „Peaky Blinders a devenit o drama de nivel mondial si cred ca a venit momentul sa apara la cel mai mare canal din Marea Britanie. Povestea lui Steven Knight este autentica, convingatoare, realista. Iar telespectatorii nostri din intreaga lume merita cea mai buna calitate” si-au motivat sefii BBC mutarea serialul odata cu sezonul 5 pe BBC One.

Urmareste serialul de succes pe Televizor Smart Android LED Sony BRAVIA, 108 cm, 43XG8096, 4K Ultra HD.

Revenind insa la esentialul acestui articol: cine erau adevaratii Peaky Blinders? Ei bine, povestea lor se petrece de fapt undeva in 1890, deci difera putin de cea din serial, a carui actiune are loc in 1920. Majoritatea membrilor erau foarte tineri, iar unii dintre ei atat de tineri incat nu implinisera 14 ani.

Spre deosebire de personajul principal al serialului, Thomas Shelby, adevaratii Peaky Blinders erau doar o banda de strada si nu aveau ambitia politica a acestuia. Cu toate acestea, ei au mers chiar mai departe decat Tommy sau Arthur in ceea ce priveste violentele stradale. Pe langa jafuri si lupte de strada (si nu numai) cu bandele rivale, adevaratii Peaky Blinders s-au luptat inclusiv cu politia, pana cand au ajuns sa o controleze. Iar daca te gandesti ca adevaratii Peaky Blinders se luptau doar cu cei rai, te inseli! Nimeni nu avea voie sa deranjeze in vreun fel banda, iar luptele interne erau chiar si mai dure. „Nu le pasa de nimic. Nu-i interesa nimic. Erau ca niste caini de lupta” poveste Knight ca aflase de la unchiul sau.

Povestea populara a adevaratilor Peaky Blinders spune ca numele lor provenea de la lamele de ras inserate si cusute in interiorul sepcilor lor. Istoricul Carl Chinn crede ca acesta este doar un mit. De ce? Pentru ca lamele despre care s-a scris abia incepusera sa fie folosite in anii 1890 si erau destul de costisitoare. Este mult mai probabil ca numele lor să provină din vârfurile șepcilor și faptul că „blinderul” era argou pentru aspectul lor bine îmbrăcat. E drept, in timp e destul de probabil ca sepcile lor sa fi fost ajustate astfel, pentru ca banda prosperase destul de rapid din punct de vedere financiar.

Cine erau adevaratii Peaky Blinders. Istoria unei bande de temut!

Peaky Blinders au condus străzile Birmingham timp de zeci de ani, însă până în anii 1910 au pierdut din puterea de a rivaliza cu bandele băieților Birmingham. Deși au pierdut primul loc, s-a sugerat că termenul „Peaky Blinders” a ajuns să se refere la orice bandă de stradă din Birmingham.

Billy Kimber, liderul Birmingham Boys, ar putea fi chiar un model pentru Tommy. Un personaj minor în primul sezon, în viața reală, Kimber a fost carismatică și inteligentă și a devenit cel mai puternic gangster din Anglia. Kimber avea o altă bază la Londra și a format alianțe cu alte bande din Leeds și Uttoxeter. Personajul sau din serial este oarecum trecator, dar in viata reala, Kimber si-a impus dominatia in jurul orasului Birmingham si nu numai.

Dar nu doar dominația crescândă a altor bande a dus la sfârșitul Peaky Blinders. Poliția mai strictă și condamnarile mult mai dure au facut ca mulți membrii sa paraseasc gașca și din ce in ce mai puțini sa se alăture. Copiii mergeau din ce în ce mai mult la școală și învățau disciplina si educatia normala pentru acele vremuri. Până în anii 1920, restul Peaky Blinders s-au mutat în mediul rural și au dispărut în mare măsură din moment ce Sabinis, o altă bandă, revendica toate teritoriile lor din Birmingham. Cei mai multi dintre fostii membrii Peaky Blinders si-au format la randul lor familii si s-au declarat prea rusinati sa mai discute despre trecutul lor.

Cine erau adevaratii Peaky Blinders

In imaginea de mai jos, poti observa intregul cazier al celor mai temuti membrii dintre adevaratii Peaky Blinders. De la stanga la dreapta ii vezi pe Henry Fowler, Ernest Bayles, Stephen McHickie si Thomas Gilbert. Cel din urma are doua poze, una cu sapca si alta fara sapca. Asa cum probabil ca stiti, personajul principal al serialului, Thomas Shelby, interpretat de Cillian Murphy este pana la urma doar o fictiune.

Cine erau adevaratii Peaky Blinders: „Îmbrăcați la modă, au fost numiți după arma pe care au folosit-o în foarte multe dintre luptele lor: in vârfurile sepcilor lor elegante, lamele fusesera cusute de bărbieri iscusiti. Acestea erau scoase de pe cap in timpul luptelor si era erau trântite pe frunțile adversarilor lor. Sangele siroia din cap, sau din ochi, iar faima bandei a cunoscut rapid cele mai inalte culmi“. Un fragment dintr-un ziar local de la mijlocul anilor 20, la scurt timp dupa ce banda Peaky Blinders nu mai avea acelasi impact la nivel urban.

De remarcat ca Peaky Blinders nu a mai aparut pe ecrane de doi ani, adica din 2017, cand a fost difuzat sezonul patru al serialului. Aici ai tot ceea ce trebuie sa stiti despre noul sezon din Peaky Blinders.

Summary
product image
Aggregate Rating
4.5 based on 10 votes
Brand Name
BBC
Product Name
Peaky Blinders