Stiri

MediaTek ar putea lansa un chipset de 4nm până la sfârșitul anului 2021

Home  »  Stiri

catmobile

acum 3 ani

MediaTek ar putea aduce pe piață un nou procesor emblematic de 4nm până la sfârșitul acestui an. Primele telefoane cu acest chipset ar putea ajunge în primul trimestru al anului 2022.

MediaTek a câștigat destul de mult de la lansarea seriei sale de procesoare Dimensity. Compania a organizat recent o conferință de presă la care au participat și investitorii săi și și-a dezvăluit planurile de viitor. Aceasta se pare că inclus și un chipset de 4nm, care va fi lansat de către MediaTek, până la sfârșitul acestui an.

Chipset de 4nm de la Mediatek

Conform informațiilor oferite de Bryan Ma, VP la agenția de cercetare IDC, următorul model de procesor 5G de la MediaTek se va baza pe procesul TSMC 4nm. Chipset-ul urmează să intre în producție anul acesta. Primele telefoane echipate cu noul chipset vor fi lansate încă din primul trimestru al anului 2022.

Bryan mai spune că China va fi ținta principală pentru MediaTek. Cu toate acestea, OEM-urile chineze vor exporta aceste dispozitive și pe alte piețe. Chipset-ul de 4nm de la MediaTek vizează telefoane cu un preț de aproximativ 2000-2500 de lei.

Chipsetul actual de top de la MediaTek este Dimensity 1200. Este fabricat pe baza procesului tehnologic EUn de 6nm de către TSMC. Procesorul putem spune că acționează ca o alternativă mai accesibilă la Snapdragon 888 pentru OEM-uri. Mărci precum Poco, OnePlus, Realme și multe altele au lansat dispozitive cu un bun raport calitate-preț echipate cu acest SoC.

Recent, MediaTek a anunțat cel mai recent SoC Kompanio 1300T conceput pentru tablete. Chipset-ul este similar în hardware cu MediaTek Dimensity 1200 SoC. Procesorul acționează ca un succesor al Kompanio 1200 (MT8195) anunțat în noiembrie anul trecut.

MediaTek Kompanio 1300T este fabricat de TSMC pe un proces de 6nm. Chipset-ul are un procesor octa-core cu nuclee Cortex-A78 și nuclee A55. Departamentul GPU este acum gestionat de Mali-G77 MC9 cu nouă nuclee, un upgrade major față de G57 MC5 de anul trecut. SoC acceptă două afișaje 1080p. Venind pe un singur ecran, cipul poate suporta rezoluție de până la 1440p cu o rată de reîmprospătare dinamică de 120Hz și redare video HDR10 +.