Stiri

Ce s-a intamplat cu Filelist, cel mai mare site de torrent din Romania?

Home  »  Stiri

catmobile

acum 4 ani

Cu siguranta ca te intrebi ce s-a intamplat cu Filelist, cel mai mare site de torrent din Romania, care nu mai poate fi accesat de la adresa sa obisnuita. Ei bine, domeniul fielist.ro a fost „sechestrat” de catre autoritatile romane, astfel ca domeniul cu sufixul „.ro” nu mai este disponibil la aceasta ora pentru romani.

Context: Filelist.ro sechestrat de autoritatile romane

„Acest nume de domeniu este sechestrat in conformitate cu dispozitiile art 249 din Codul de procedura penala. Prezentul nume de domeniu face obiectul unei cauze penale” este mesajul cu care esti intampinat daca accesezi pagina filelist.ro.

Totodata, mesajul de intampinare este confirmarea faptului ca numele de domeniu a fost sechestrat de catre autoritatile din Romania si ca acum, domeniul cu pricina, face subiectul unei anchete penale.

Unul dintre cele mai vechi nume din online-ul romanesc si-ar fi mutat baza de date din spate catre un alt domeniu, care include sufixul „.io”. Acolo, administratorii filelist anunta ca „in functie de ce alte detalii o sa aflam, o sa deidem cu ce actiuni continuam”, scrie Playtech.ro. Anterior, pe 12 aprilie 2020, trakerul anunțase pe platforma proprie: „Următoarea etapă este migrarea completă pe domeniul filelist.io. Incepand cu data de 01.05.2020 domeniile filelist.ro și flro.org o să fie redirecționate către filelist.io. Ce inseamna mai exact „.io”. De fapt, acest domeniu .io, este dedicat zonei teritoriilor britanice din Oceanul Indian (British Indian Ocean Territory).

Ce prevede articolul 249 din Codul de Procedura Penala?

Articolul 249 din Codul de procedură penală are titlul de „Condițiile generale de luare a măsurilor asigurătorii” și statuează că:

„(1) Procurorul, în cursul urmăririi penale, judecătorul de cameră preliminară sau instanța de judecată, din oficiu sau la cererea procurorului, în procedura de cameră preliminară ori în cursul judecății, poate lua măsuri asigurătorii, prin ordonanță sau, după caz, prin încheiere motivată, atunci când există o suspiciune rezonabilă cu privire la existența unui pericol concret de ascundere, distrugere, înstrăinare sau sustragere de la urmărire a bunurilor care pot face obiectul confiscării speciale ori care pot servi la garantarea executării pedepsei amenzii sau a cheltuielilor judiciare ori a reparării pagubei produse prin infracțiune.

(2) Măsurile asigurătorii constau în indisponibilizarea unor bunuri mobile sau imobile, prin instituirea unui sechestru asupra acestora.

(3) Măsurile asigurătorii în vederea confiscării speciale și pentru garantarea executării pedepsei amenzii se pot lua numai asupra bunurilor suspectului sau inculpatului.

(4) Măsurile asigurătorii în vederea reparării pagubei produse prin infracțiune și pentru garantarea executării cheltuielilor judiciare se pot lua asupra bunurilor suspectului sau inculpatului și ale persoanei responsabile civilmente, până la concurența valorii probabile a acestora.

(5) Măsurile asigurătorii prevăzute la alin. (4) se pot lua, în cursul urmăririi penale, al procedurii de cameră preliminară și al judecății, și la cererea părții civile. Măsurile asigurătorii luate din oficiu de către organele judiciare prevăzute la alin. (1) pot folosi și părții civile.

(6) Măsurile asigurătorii luate în condițiile alin. (1) sunt obligatorii în cazul în care persoana vătămată este o persoană lipsită de capacitate de exercițiu sau cu capacitate de exercițiu restrânsă ori în alte cazuri expres prevăzute de lege.

(7) Nu pot fi sechestrate bunuri care aparțin unei autorități sau instituții publice ori unei alte persoane de drept public, precum nici exceptate de lege.”

Filelist are o vechime de 12 ani in online-ul romanesc. De curând, cel mai mare site de torrent din România a devenit inactiv. Domeniul figurează ca fiind sechestrat de către autorităţile române, conform art 249 din Codul de Procedura Penala.

Etichete:

Filelist