Top list

Ce este fast charging. Tot ceea ce trebuie sa stii despre tehnologia de incarcare rapida de pe telefoanele mobile

Home  »  Top list

catmobile

acum 3 ani

Fast Charging este un termen foarte utilizat atunci cand facem review-uri pentru telefoane. Desigur, vorbim despre o tehnologie care a ajutat consumatorii in foarte multe momente si care ajuta in general la supravietuirea telefoanelor. Vom arunca o privire ceva mai atenta asupra asa numitei tehnologie de incarcare rapida. Tot ceea ce trebuie sa stii despre fast charging, in cele ce urmeaza.

Ce este Fast Charging: tot ceea ce trebuie sa stii

Telefoanele mobile fac parte din viata noastre de multi ani. Smartphone-urile au aparut ceva mai recent, dar sunt mult mai prezente ca oricand in viata noastra. Ca sa fim exacti, anul 2012 este anul in care smartphone-urile au inceput sa atraga cu adevarat atentia. De atunci, in fiecare an, suntem martorii unor episoade spectaculoase de dezvoltare tehnologica. Episoade care au facut deja ca un telefon mobil sa nu mai poata fi considerat doar „un simplu telefon”, ci un gadget ultra-performant, cu care poti face orice. Sau, „un smartphone” cum ne place noua sa spunem.

Unul dintre aspectele care au contribuit enorm la dezvoltarea acestor telefoane a fost tehnologia de incarcare rapida sau fast charging. Pe masura ce telefoanele au devenit mai mari si au început să aibă afișaje mai mari, cu rate de reimprospatare ridicate si rezolutii de asemenea mai mari, bateriile telefoanelor au inceput sa aiba si ele, alte dimensiuni. O baterie mai mare inseamna de fapt ca va avea nevoie de mai mult timp pentru a se incarca. Moment in care, in scena intra tehnologia de incarcare rapida a smartphone-urilor. Atat de prezenta si cu atat mai importanta.

Tehnologia fast charging a devenit din ce în ce mai rapida cu fiecare an și, de curand, am fost martorii unui nou episod semnificativ. Mai exact, aparitia tehnologiei de incarcare rapida la 100W! Această nouă tehnologie a fost utilizată pentru prima dată într-un prototip Xiaomi Mi Mix 3 care a încărcat de la 1% la 100% in doar 17 minute. Da, ati citit bine, nu este nimic gresit. Folosindu-se de aceasta tehnologie, respectivul device a beneficiat de un refill complet al bateriei, pana la 100 de procente, in mai putin de 20 de minute! Ceea ce acum cativa ani parea o utopie, acum este aproape sa devina o formalitate. Si suna atat de placut cand scriu asta, inca parca as mai scrie o data!

Încarcarea rapida este considerată a fi viteza cu care este încarcat telefonul. Pentru a creste viteza de incarcare, compania fie creste tensiunea, fie amperajul pentru a produce mai mult curent. Specificația USB de baza trimite doar 0,5 amperi (A) de curent folosind 5 volți (V) pentru doar 2,5 wați (W). Tehnologiile de încărcare rapidă stimulează aceste cifre. Wații sunt calculați atunci când înmulțiți tensiunea cu Ampere. Ceea ce înseamnă că, dacă încărcătorul dvs. produce 5 volți la 6 amperi, acesta oferă 30W putere. Simplu, nu? Simplu ca simplu, dar cuvantul de ordine este eficient. Iar intr-o lume care cauta drumul cel mai scurt catre performanta, eficienta devine definitorie.

Cea mai buna tehnologie de incarcare rapida (fast charging) de pe telefoanele mobile: avantaje si dezavantaje

Încărcarea rapidă are avantajele sale, deoarece promovează utilizarea bateriilor cu capacitate mare, economisește timp prin reîncărcarea mai rapidă a bateriilor, portabilitatea sursei de încărcare rapidă, etc. Dar are și propriile sale dezavantaje. În primul rând, degradează durata de viață a bateriilor litiu-ion, care sunt standard pe smartphone-uri. Dacă nu este optimizat corespunzător, poate provoca supraîncălzirea dispozitivului. O altă limitare este că, deoarece standardele de încărcare sunt diferite pentru fiecare companie, un protocol standard nu funcționează pentru toate dispozitivele. De exemplu, un încărcător rapid Samsung nu va putea încărca rapid iPhone și un încărcător OnePlus Warp nu va încărca rapid dispozitivul dvs. Samsung.

Diferite companii au standarde de tarifare diferite. În 2012, Forumul Implementatorilor USB a anunțat că standardul USB Power Delivery (USB PD) a fost finalizat, permițând dispozitivelor să consume până la 100 de wați de putere prin porturile USB acceptate. IPhone-urile produse de Apple au standardul USB PD. Qualcomm, cel mai mare producător de cipuri, cele mai utilizate pe dispozitivele Android, are ca standard Quick Charge (QC). Încărcarea rapidă a Qualcomm a înregistrat diverse versiuni de la QC 2.0, până la cea mai recentă QC 5.0, care a fost anunțată în iulie 2020, cu care Qualcomm a susținut că dispozitivul mobil cu o baterie de 4500 mAh s-ar putea încărca până la 50% în doar 5 minute folosind o putere de 100 W. Primul telefon care realizează această tehnologie este Xiaomi Mi 10 Ultra.

În mod similar, Samsung are încărcare rapidă adaptivă cu viteze de până la 30W, OnePlus are același lucru cu Warp Charge și este, de asemenea, setat să introducă încărcare de 65W cu OnePlus 8T, Oppo are și acum încărcare de 65W cu încărcarea blițului Super VOOC 2.0. Aceste companii adoptă QC pentru a lucra cu telefoanele lor mobile specifice și, astfel, cresc tensiunea încărcătoarelor lor pentru a produce mai mult curent.

OnePlus procedeaza cumva diferit in aceasta situatie, chiar dacă folosește încărcarea VOOC a lui Oppo, dar o promovează ca încărcare Warp. Un avantaj pe care tehnologia fast charging Warp Charge (anterior Dash Charge) il are peste încărcarea rapidă a lui Qualcomm, deoarece încărcătorul în locul dispozitivului controlează controlul tensiunii, tensiunea nu crește, ceea ce are ca rezultat o încălzire mai mică sau deloc chiar dacă joci jocuri sau vizionați videoclipuri în timp ce dispozitivul se încarcă.

Oppo a fost prima companie care a introdus telefoanele, seria Find X2 care avea încărcare de 65W și furniza curent la 10V la 6,5A. Cea mai recentă dezvoltare vine tot de la Oppo, unde producătorul chinez a anunțat o încărcare de 125 W, care ar putea încărca o baterie de telefon de 4.000 mAh în 20 de minute și până la 41% în 5 minute și ar putea fi introdusă în curând pe telefoanele sale.

Unul dintre telefoanele accesibile care beneficiaza de tehnologie fast charging este Huawei Nova 5T. La eMag ai Telefon mobil Huawei Nova 5T, Dual SIM, 128GB, 6GB RAM, 4G, Midsummer Purple la numai 1.448 de lei. Foarte interesant este ca acum ai oportunitatea sa primesti telefonul prin livrare rapida. Prin Tazz by eMAG, poti comanda produsul si il primesti in maximum 1 ora de la plasarea comenzii. La livrare, beneficiezi de deschiderea coletului si ai retur gratuit in 30 de zile. Telefonul beneficiaza de o reducere interesanta la data redactarii acestui articol.

Etichete:

fast charging