Stiri

Broadcom si-a retras oferta de cumparare a Qualcomm

Home  »  Stiri

CatMobile.ro

acum 6 ani

Pe finalul anului trecut, Qualcomm Inc a refuzat oferta de 130 de miliarde de dolari facuta de cei de la Broadcom. Conform Wall Street Journal, Broadcom a oferit pentru fiecare actiune a companiei Qualcomm 60 de dolari in cash si 10 dolari in actiuni Broadcom, dar oficialii celui mai mare producator de chipset-uri din lume au refuzat atunci propunerea.

Qualcomm

Ulterior, s-a anuntat ca cei doi giganti vor continua discutiile pentru o afacere care ar fi putut depasi usor 150-160 de miliarde de dolari, confirma si New York Times. Intre timp insa, lucrurile s-au schimbat, dupa interventia presedintelui Statelor Unite ale Americii, Donald Trump.

Donald Trump a blocat tranzactia dintre Qualcomm Inc si Broadcom

Donald-TrumpPresedintele Statelor Unite a fost decisiv in blocarea acordului dintre Qualcomm si Broadcom, acord care tindea sa devina tot mai probabil. Seful de la Casa Alba a „ordonat celor de la Broadcom, ca in mod imediat si permanent sa abandoneze propunerea facuta catre Qualcomm, din motive de inalta securitate nationala”.

In urma acestei reactii, cei de la Broadcom au reactionat si au anuntat chiar in cursul zilei de astazi ca „isi retrag definitiv propunerea de achizitionare a Qualcomm”. Aceasta decizie marcheaza sfarsitul unor negocieri dure desfasurate in ultimele luni care ar fi putut face obiectul unei tranzactii record de aproape 200 de miliarde de dolari.

Interventia lui Trump pe considerente de securitate nationala pare dubioasa, dar se justifica din mai multe puncte de vedere. Inainte de toate, Trump a anuntat ca toti directorii Broadcom care si-ar fi depus canditatura la sefia Qualcomm nu vor avea aceasta oportunitate. Apoi a invocat motivele de securitate nationala care par din ce in ce mai credibile in contextul evocat de POTUS. Broadcom are sediul in Asia, dar si-ar fi mutat conform tranzactiei sediul central in Statele Unite. „Ok, si cine i-ar fi impiedicat ca pe viitor sa mute din nou totul in Asia” ataca Steward Dolbie, analist la Wall Street Journal si unul dintre oamenii care au salutat decizia presedintelui.

Nu in ultimul rand Donald Trump a explicat ca achizitionarea Qualcomm de catre Broadcom ar fi putut conduce catre un periculos monopol pe piata de chipset-uri, mai ales daca tinem cont de faptul ca grupul Qualcomm detine in acest moment cele mai importante procesoare de pe piata, ravnite de toti marii producatori la nivel mondial.

Summary
Broadcom si-a retras oferta de cumparare a Qualcomm
Article Name
Broadcom si-a retras oferta de cumparare a Qualcomm
Description
Tranzactia dintre Broadcom si Qualcomm a fost anulata, dupa interventia presedintelui Statelor Unite ale Americii, Donald Trump
Author
Publisher Name
Catmobile