Stiri

Atlas, robotul umanoid care poate alerga si sari peste obstacole

Home  »  Stiri

CatMobile.ro

acum 6 ani

Anul trecut, cei de la Sony au relansat proiectul catelului robot Aibo, capabil sa-si dezvolte propria personalitate. Americanii de la Boston Dyanamics merg chiar mai departe si ni-l prezinta pe Atlas, robotul umanoid capabil sa alerge singur, ba chiar sa depaseasca anumite obstacole. Detalii, in cele ce urmeaza.

Atlas, robotul umanoid biped, care face senzatie in America

Atlas are forma umana si este capabil sa mearga singur pe diferite suprafete, indiferent de vreme. Mai mult decat atat, creatia celor de la Boston Dynamics poate sari peste diverse obstacole la fel ca un om, reusind sa-si flexioneze picioarele in asa fel incat pozitia sa-l avantajeze in timpul saltului.

Robotul Atlas masoara 1.83 de centimetri si se remarca prin aceasta capacitate de mobilitate exemplara. El se poate adapta mediului si chiar se poate catara pe diverse teritorii, fie ele si abrubte. Sariturile sale pot fi efectuate chiar si la 180 de grade, iar producatorul anunta ca pentru Atlas, nici macar zapada nu devine un inconvenient.

La acest proiect, Boston Dynamics a primit sprijinul Departamentului de Stat american, intarind astfel zvonurile care sustin ca Boston Dynamics ar urma sa creeze roboti de razboi pentru armata americana.

Versiunea prezentata in acest inceput de an este cea mai puternica de pana acum. Atlas a luat nastere in 2013, iar scopul sau este acela de „a cauta” si „a salva”. Robotul umanoid este construit din aluminiu si titan si cantareste aproximativ 150 de kilogramde. Tototdata, el detine doua sisteme personalizate de vizionare, care pot fi controlate automat sau chiar si de la distanta.

Cine este Boston Dynamics

Boston Dynamics este o companie americana fondata in 1992 si care isi are sediul central in Waltham Massachusetts. Detinuta in trecut de Google X, compania este astazi in proprietatea concernului japonez SoftBank Group. Pana in prezent, cel mai cunoscut proiect al Boston Dynamics este BigDog, un robot patruped, gandit si construit pentru armata americana.

Summary
Author Rating
1star1star1star1star1star
Aggregate Rating
5 based on 2 votes