Stiri

Android P: data de lansare, detalii si zvonuri

Home  »  Stiri

catmobile

acum 6 ani

Android P » informatii despre lansarea oficiala » Daca nu detii deja un Google Pixel 2 sau Google Pixel 2XL, sunt sanse destul de mari ca pe telefonul tau sa nu ai nici macar cea mai noua versiune a OS-ului de la Google, Android 8.0 Oreo, care momentan a ajuns doar pe 1.1% din dispozitivele Android.

Dar, asta nu inseamna ca nu ne putem gandi deja la Android P, viitorul sistem de operare al americanilor. Daca vrei sa afli insa cat mai multe despre Oreo, cu care te-ai putea trezi pe viitor si pe telefonul tau, arunca o privire peste acest top 10 secrete si avantaje ale Android 8.0 Oreo.

Dupa Oreo, urmeaza Android P

Se stiu inca destul de putine despre noua versiune de oS de la Google. Dar, zvonurile circula si, tinand cont ca e vorba despre un capitol important din viata telefoanelor Android, zvonurile circula chiar la o intensitate foarte mare. Se aude ca viitorul Samsung Galaxy X ar urma sa ruleze acest sistem de fabrica, insa nimic nu pare sa fie concret la aceasta ora. Sa trecem insa direct la subiect.

  • Ce este Android P? – Urmatoarea versiune a sistemului de operare Android, pregatit de Google
  • Cand apare Android P? – Cel mai probabil in luna august
  • Cat va costa Android P? – Nimic, este vorba despre un free update

Data de lansare Android P

Bazandu-ne pe experienta din trecut a celor de la Google cu sistemele lor de operare, este foarte probabil ca Android P/Android 9 sa fie prezentat undeva pe finalul lunii martie, cand va fi disponibil in formula „developer preview”.

Vor urma alte cateva versiuni beta, iar probabil ca in luna august vom avea parte de Android P.

E posibil totusi ca acest scenariu sa difere in acest an, insa majoritatea mediilor de informare externe ne conduc in acest moment, catre aceasta idee.

Android P – zvonuri si informatii

Asa cum spuneam, nu stim foarte multe despre Android P pe moment, dar cei de la XDA Developers au descoperit deja cateva detalii, asa cum se poate observa mai jos.

Android P

Pare sa fie prima mentiune reala a Android P si creditul le revine celor de la XDA Developers. Ultimele zvonuri indica faptul ca acest sistem de operare va fi unul destul de diferit, inclusiv la nivel de interfata.

Este un detaliu important pentru ca Google anticipeaza ca in acest an va creste numarul de telefoane „top notch” dupa modelul iPhone X, dar si numarul telefoanelor flexibile, multi-display,dupa modelul ZTE Axon M.

Ce ne-am dori de la Android P?

  • 1. Disponibilitate mai mare si mai rapida
  • 2. Search Bar mobil
  • 3. Mai multe detalii la capitolul customizare
  • 4. Pixel Launcher sa fie disponibil pe toate device-urile
  • 5. Functia Picture-in-Picture pentru orice aplicatie
  • 6. Mai multa atentie pentru tablete

Se stie deja ca Android are o problema reala de fragmentare, foarte multe telefoane fiind „blocate” pe versiuni mai vechi de Android, iar cele care primeste update, primesc destul de tarziu. In cazul Android P ne-am dori sa vedem ca Google impinge putin mai tare de la spate lucrurile si ca acest sistem de operare va ajunge mult mai usor pe cat mai multe dispozitive.

Unul dintre detaliile pe care le cautam si laudam la versiunile de Android pur se leaga de lipsa de aplicatii bloatware. Ne refeream mai sus la bara de cautare si credem ca ar putea primi un imbold: in lipsa acestor aplicatii, search bar-ul ar putea deveni mult mai mobil si ne-ar placea sa poata fi plasat oriunde, asa cum putem face cu aproape orice widget.

Search Bar

De asemenea, capitolul customizare merita mai multa atentie din partea Google si daca launchere mult mai slabe din Google Play pot permite diverse gesturi si foarte multe combinatii de customizare, credem noi ca si Google poate face asta pe noua versiune Android P. Totodata, ne-ar placa cea Pixel Launcher sa fie disponibil pe mai multe telefoane.

In fine, functia picture-in-picture este una dintre marile noutati salutabile de pe Oreo, dar din pacate, asa cum am mai explicat anterior, pare usor limitata, pentru ca multe aplicatii nu asigura suport pentru ea.

functia picture-in-picture

Speram ca asta sa se schimbe in timp si poate chiar, de ce nu, cu noul Android P. Un sistem de operare care ne-am dori sa fie la fel de „prezent” pe tabletele Android asa cum se intampla in cazul Apple, care a dedicat un tablet-focus cu iOS 11.

Una dintre vestile proaste legate de Android P vine de pe site-ul Android Police care anunta ca dupa update-ul preconizat catre acest sistem de operare nou, utilizatorii nu vor mai putea accesa aplicatiile vechi, create pentru versiunile mai vechi ale Android, de la versiunea 4.1 in jos. Vestea proasta dinspre Google nu este insa neaparat proasta daca ascultam explicatia oferita de aceeasi sursa: totul se leaga de vulnerabilitati. Google acorda un interes din ce in ce mai mare posibililor aplicatii care pot prezenta diverse vulnerabilitati, astfel ca decizia pare de inteles.

Vom reveni cu alte detalii importante despre viitorul sistem de operare al Google pe masura ce vom intra in posesia lor. Acest articol va fi updatat cu detaliile despre Android P, viitorul sistem de operare al Google.

Update, martie 2018 » S-a lansat deja Android P in versiunea Beta. Momentan nu are un nume oficial (asa cum era de asteptat) si se confirma ca va asigura suport pentru telefoanele cu „breton” sau „top notch”. Versiunile Developers Preview ale Android P pot fi testat de posesorii de telefoane Pixel, Pixel XL, Pixel 2 si Pixel 2XL adica telefoanele de la Google. Posesorii de telefoane Nexus nu vor avea aceasta oportunitate, intrucat Android P nu este suportat de aceste device-uri.

Summary
Author Rating
1star1star1star1star1star
Aggregate Rating
5 based on 3 votes