Stiri

Amenda record aplicata de Comisia Europeana celor de la Google: 2.4 miliarde de euro!

Home  »  Stiri

CatMobile.ro

acum 7 ani

Google a intrat din nou in atentia Comisiei Europene si risca o amenda record. Compania americana este acuzata ca ar fi manipulat in mod intentionat rezultatele de cautare „distrugand ideea de mediu competitiv” anunta cei de la Cnet.

2.4 miliarde de euro amenda pentru Google?

Gigantul american a fost supus unei anchete internationale, iar comisarul european Margrethe Vestager s-a pronuntat deja facand afirmatii destul de grave la adresa companiei Google.

Ce s-a intamplat de fapt? Concret, Google si-ar fi promovat intr-o maniera ilegala serviciul de comparare a preturilor in detrimentul altor servicii similare. Acele servicii similare ar fi fost retrogradate de Google in listele de cautari, de unde si concluzia celor de la Cnet care avertizeaza ca Google a „distrus ideea de mediu competitiv intr-o maniera perfect intentionata„.

 Google, Margretthe Verstager

Margrethe Vestager, comisar european

Margrethe Vestager (49 de ani) este un om politic danez si membru al Partidului Det Radikale Venstre (RV), care din 2014 este seful Comisiei pentru Politica Regionala a Comisiei Europene sub directa coordonare a presedintelui Jean – Claude Junker.

Fost ministru al economiei si Afacerilor Interne in tara sa, si desemnata personalitatea politica daneza a anului trecut, Margrethe Vestager este cea care investigheaza direct situatia neplacuta creata de cei de la Google.

Cunoscuta si admirata pentru maniera in care spune lucrurilor pe nume, Vestager a marturisit: „Problema mea nu este Google, ci maniera in care Google s-a comportat. Stim cu totii cat de mult bine poate face si cat de mult ne influenteaza vietile, dar strategia companiei in privinta serviciilor de comparare a preturilor a fost gresita. In loc sa creeze un serviciu mai bun, care sa-i atraga pe clienti, Google a abuzat efectiv de pozitia sa dominanta, promovandu-si serviciile si retrogradand in cautari celelalte servicii de comparare a preturilor. Cu asa ceva nu pot sa fiu de acord, indiferent cat de mult bine face in general compania americana prin activitatea sa” a explicat Margrethe Vestager.

Conform politicianului danez, compania americana i-a privat pe consumatori dreptul de a-si alege singuri produsele. Mai mult decat atat, tonul dur folosit de seful comisarilor europeni tradeaza si concluzia certa ca Google nu va scapa deloc usor in aceasta situatie. Vestager considera ca alte companii au fost practic blocate si impiedicate sa-si desfasoare afacerile intr-un mediu cat se poate de competitiv si de corect.

2.4 miliarde de euro va fi amenda aplicata de Seful Comisiei Europene de Investigatii, dar Google risca si penalitati uriase, care s-ar ridica la aproximativ 10 milioane de euro pe zi. Avocatii companiei americane vor ataca decizia Comisiei, considerand-o eronata, dar sansele lor de succes sunt minime. Va reamintim ca Facebook, compania lui Mark Zuckerberg, a primit o amenda record de 110 milioane de euro dupa ce aceasta companiei a mintit in momentul preluarii WhatsApp ca va putea asocia fara probleme conturile utilizatorilor celor doua companii. Si avocatii Facebook au atacat decizia Comisiei Europene (care parea ceva mai neclara decat speta curenta), dar rezultatul a fost acelasi, Facebook fiind obligata sa plateasca amenda impresionanta.

Summary
Amenda record aplicata de Comisia Europeana celor de la Google: 2.4 miliarde de euro!
Article Name
Amenda record aplicata de Comisia Europeana celor de la Google: 2.4 miliarde de euro!
Description
Google risca o amenda record din partea Comisiei Europene: 2.4 miliarde de euro pentru manipularea unor rezultate ale cautarilor