Stiri

Alegeri SUA 2016: Mesaj de tip spam, pro Donald Trump, in conturile de Google Analytics. Afla cum scapi de el!

Home  »  Stiri

Florin Codreanu

acum 6 ani

Alegerile din Statele Unite au captat in special in ultimele luni de zile atentia unui intreg Mapamond. Lupta la baioneta dintre republicanul Donald Trump si democrata Hillary Clinton a captivat pana la cele mai mici detalii. Nimic n-a parut gratuit si nimic n-a fost inocent in aceasta campanie electorala, dusa parca la extrem de cei doi contracanditati, care si-au invrajbit pana la dusmanie taberele si au reusit cumva sa scindeze o tara si o lume intreaga. Au existat si inca exista foarte multe voci care sustin ca partitura interpretata de fapt de cei doi candidati se sprijina pe interesele unor grupuri de interese aflate deja la putere sau care sunt dornice de putere.

Destul de posibil, insa poporul american „a vorbit„, iar campania s-a incheiat cu succesul candidatului republican care a alimentat in mare, inca de la inceput ideeile sale anti-emigranti si a anuntat ca va incheia, odata pentru totdeauna, cu implicarea SUA in diverse teritorii de conflict si mai ales ca va pune capat terorii instaurate de ISIS. Victoria republicana s-a bazat pe reactivitatea americanilor si pe saturatia la care s-a ajuns in privinta esta­blish­ment-ului american, care pana nu demult insuflase oarecum ideea ca realitata nu exista si ca nimeni nu poate demonstra contrariul. Dreapta politica americana si societatea comuna au castigat in cele din urma destul de clar lupta de la distanta cu institutiile media extrem de favorabile regimului Obama si Partidului Democrat. Campania murdara ramane in spate, dar lasa semne. Iar unele dintre ele ridica foarte, foarte multe semne de intrebare. Si nu doar ca par surprinzatoare, dar sunt atat de artificiale si iritante incat par desprinse dintr-un roman al lui Houellebecq, din ce in ce mai depasit de viteza realitatii. Avem si exemple, nu va temeti!

Vote for Trump

Verificand in aceasta dimineata statisticile site-ului nostru, iata ce-am descoperit printre altele: un mesaj extrem de interesat care ne invita sa votam (ca si cum am putea) cu proaspat alesul presedinte al Statelor Unite ale Americii, Donald Trump. In screenshot-ul atasat puteti observa printre statisticile site-ului nostru mesajul “Secret.ɢoogle.com You are invited! Enter only with this ticket URL. Copy it. Vote for Trump!

Alegeri SUA 2016: Mesaj de tip spam, pro Donald Trump, in conturile de Google Analytics. Afla cum scapi de el!

Alegeri SUA 2016: Mesaj de tip spam, pro Donald Trump, in conturile de Google Analytics. Afla cum scapi de el!

Acest tip de mesaj se pare ca a aparut in statisticile foarte multor site-uri din strainatate. In ultimele zile, foarte multi webmasters s-au plans cu privire la acest mesaj, receptionat in contul de google analytics de foarte multi dintre ei in perioada dinaintea alagerilor din Statele Unite 2016. Este un mesaj de tip referral spam, extrem de popular, care a nascut foarte multe dezbateri in ultimele zile. Cele mai multe se leaga de provenienta sa, pentru ca restul problemelor, sa recunoastem sunt cunoscute. Spamul in conturile de Google Analytics nu este nici pe departe ceva nou, insa un astfel de mesaj electoral a surprins pe foarte multa lume. Practic, acesti roboti creaza un hyperlink pe oricare dintre paginile unui site web (de obicei in domeniul de baza), un hyperlink care contine taguri UTM adica informatiile pe care Google Analytics le utilizeaza pentru a sti din ce sursa provine utilizatorul. De-aici s-a nascut intrebarea: cine se afla in spatele acestor mesaje spam care apar la scara larga in toata America si care au ajuns iata, peste tot in lume. A fost vorba despre o incercare a echipei de campanie a lui Donald Trump de a atrage voturi in masa? A fost oare vorba despre o campanie de denigrare pornita din surse externe sau poate chiar din tabara democrata?

Greu de spus! Cert este ca in opinia mea, un astfel de mesaj spam poate face mai mult rau decat bine la un asemenea nivel intr-un razboi atat de mare. Daca as fi american, m-as simti cu siguranta destul de iritat de incercarea de convingere a votantului prin intermediul unor astfel de tertipuri. Mai mult ca sigur e vorba de un spammer generic, care probabil ca incearca sa ofere si mai multa amploare fenomenului Donald Trump care a cucerit se pare Statele Unite in ultimele luni.

Cum scapam de un astfel de mesaj de tip referral spam?

Din nefericire acest lucru este extrem de dificil de realizat. Este aproape imposibil sa „scoti” definitiv o informatie care apare in Google Analytics, odata ce a ajuns acolo. Cu toate acestea, exista metode prin care astfel de actiuni pot fi blocate pe viitor si ulterior inlaturate din rapoartele pe care le primiti. Daca Google Analytics nu este configurat asa cum trebuie (din pacate acest lucru se intampla destul de des) veti putea descoperi astfel de mesaje catalogate drept „suspecte” la sectiunea Acquisition>Referrals. In cazul acestui mesaj „Voteaza cu Donald Trump”, informatia este localizata in sectiunea language-tag sub Audience>Geo>Language. Pentru a bloca un astfel de mesaj urmati acesti pasi:

 1. Mergeti in sectiunea ADMIN>All Filters
 2. Click pe ADD FILTER
 3. Dati filtrului un nume
 4. Click e Filter Type „Custom”
 5. Click „Include”
 6. Selecteaza campul si apoi „Hostname”
 7. Sub „Filter Pattern” adauga numele domeniului site-ului tau (ex. catmobile.ro)
 8. Aplica filtrul oricaruia dintre profilele tale

Aceasta opratiune te va asigura ca doar cererile Analytics pentru domeniul tau vor fi luate in calcul de Google Analytics. Automat, alte cereri externe nu vor fi incluse intre informatiile tale. Pentru a incerca sa inlaturi totusi spamul „Vote for Donald Trump” urmeaza apoi urmatorii pasi:

 1. Creaza un nou Report sau Segment
 2. Click pe „Traffic Sources”
 3. Sub „Source” scrie numele domeniului spammerului pe care doresti sa-l excluzi
 4. Daca ai mai multi spammeri alege optiunea „matches RegEx” si adauga o lista a domeniilor spammerilor separate prin semnul „|”
 5. Salveaza reportul sau segmentul.

Sigur ca astfel de episoade sunt nedorite si ca pana la urma, cu astfel de tertipuri si cu, sau fara ajutorul nostru, Donald Trump a devenit presedintele ales al Statelor Unite ale Americii. Omul de afaceri a intrunit voturile a 290 de electori din SUA si a primit 59,937,338 de voturi, devenind al 45-lea presedinte din istoria celei mai puternice natiuni a lumii. Mogulul si-a denumit campania electorala „o adevarata miscare” si a reusit sa adune la raidurile sale in SUA un numar impresionant de manifestanti. Cum in mediile de socializare si in general pe internet, Hillary Clinton pare sa primeasca votul de popularitate al internautilor, sa fii fost oare aceasta miscare tip „spam” una dintre incercarile republicanilor de a egala situatia?

Alegeri SUA 2016: Mesaj de tip spam, pro Donald Trump, in conturile de Google Analytics. Afla cum scapi de el!

Summary
Alegeri SUA 2016: Mesaj de tip spam, pro Donald Trump, in conturile de Google Analytics. Afla cum scapi de el!
Article Name
Alegeri SUA 2016: Mesaj de tip spam, pro Donald Trump, in conturile de Google Analytics. Afla cum scapi de el!
Description
Lupta la baioneta dintre republicanul Donald Trump si democrata Hillary Clinton a captivat pana la cele mai mici detalii.
Author
Publisher Name
catmobile.ro
Publisher Logo